laupäev, 27. veebruar 2010

Presidendi vastuvõtt: ka ajakirjanduslik ämber

Väljavõte Delfi veebist.

Kuigi ajakirjandus on selle aasta presidendi vastuvõttu kõvasti kritiseerinud, ilmselt seetõttu, et presidendiproua julges ilmutada initsiatiivi ajakirjanike tegevuse organiseerimisel, ei erinenud seekordne vastuvõtt oma olemuselt mitte millegi poolest varasematest. Oli selline harju keskmine pingviinide paraad, milliseid on taasiseseisvunud Eestis korraldatud juba 15 aastat järjest, kui ma ei eksi. Ja kui jäi mulje, et fotograafe seekord üldse juurde ei lasta, oli seegi ajakirjanduse poolt loodud vale ettekujutus, sest minu arvates oli seekord neid tublisti rohkem, kui vaadata eri väljaannete veebides avaldatud pilte ja lugusid (ja seda tunnistas ka kohal viibinud eurosaadik Indrek Tarand). Fotograafe ei lastud küll juurde teatud toimingu, kätlemise tseremoonia juurde, ent seda ilmselt seetõttu, et iseteadev presidendiproua saaks oma korporatsiooniõdesid rahumeeli kallistada, nagu tal on kombeks. Mis muigi näitab selgesti, kellel on praegusest presidendipaarist rohkem seda va lennartmerilikku bravuuri. Seda, muide, oli rohkem ka eelmisel presidendiproual Ingrid Rüütlil. Ja üldse paistavad eesti naised olevat sellised, ütleme, tegijamad, mis annab alust arvata, et vanakreeka autorite poolt kirjeldatud salapärane amatsoonia asus Eestis, või õigemini asus see Naissaarel. Kus asunud tsivilisatsiooni valitsesid naised, kes on aastasadade jooksul segunenud eesti naistega. Kui vaadata kõrvalt näiteks kasvõi Eesti arhailisemaid säilinud kultuure Kihnus ja Setumaal, torkab silma naiste juhtiv roll. Ernevalt näiteks Vahemere või Kesk-Euroopa kultuuridest, kus juhtiv roll on meeste käes. Aga see selleks.

Millest ma tahtsin rääkida, et kui ajakirjandus võttis vaevaks teravalt kritiseerida tänavust vastuvõttu, ja ajakirjanikke oli kohal terve armee, siis oli ajakirjanduse enda tase allpool igasugust arvestust. Mistõttu oli seekordne vastuvõtt minu arvates täielik ajakirjanduslik ämber.

Esiteks torkas silma, et kõik kanalid püüdsid võistelda televisiooniga, ehk edastada sedasama pilti, mida traditsiooniliselt edastab Eesti Televisioon. Ent see oli juba surnult sündinud ettevõtmine, sest esiteks teeb ETV seda teistest paremini (kuigi sel aastal veidi teisiti, jättes osa külalisi üldse välja, mistõttu võiks edaspidi kaaluda ühel kanalil, näiteks ETV pealt näidata järgemööda kõiki külalisi ning teiselt kanalilt, ETV2 pealt edastada intervjuusid. Kus siis vaataja saab ise otsustada, millist pilti parasjagu vaadata), teiseks mis mõte on korrata täpselt sama, mis ETV on aastaid ees teinud. See näitab ajakirjanike vähest loovust ning nüridat mõistust, mitte midagi muud. Kui vaadata seda, kui palju oli seekord kohal kõiksugu pressi esindajaid, oleks internetimeedia väljaanded võinud pakkuda kasvõi otse-reportaaže kohapealt, liikuda mobiilsete veebikaameratega sinna, kuhu ETV kaamerad poleks saanud liikuda. Ja pakkuda ETV omast vähem formaalset pilti kohapealt, küsida osalejatelt vähem formaalseid küsimusi. Ehk teha seda, mida ETV tavapäraselt ei tee. Jääb arusaamatuks, miks seda ühel aasta tähtsündmusel, vähemalt ajakirjanduse jaoks, presidendi vastuvõtul, kus on korraga rekordarv prominente koos, miks seda seal ei tehtud. Pealegi edastas Delfi hiljuti otsepilti ühelt presidendi esinemiselt ühel meediaseminaril. Lubati, et nüüd hakkabki Delfi selliseid ülekandeid tegema. Tekib küsimus, miks seda ei tehtud sündmusel, kus meediatarbija huvi on tuhat korda suurem ja kus on ajakirjandusel võimalus kasutada selliseid võimsaid tehnoloogiaid nagu Skype, mis pealegi veel eesti poiste valmis kirjutatud?! Kas Delfi peab lugejat idioodiks, või mis?! Või on Delfi ajakirjanikud lihtsalt laisad?! Või on Luik oma ajud kokaiiniga nii ära peedistanud, et sealt tuleb ainult sooja auru?! Lihtsa vaevaga oleks Delfi saanud küsitleda sel peol kasvõi KÕIKI külastajaid, ja neid intervjuusid otse edastada. Vajalik tehnoloogia selleks on juba ammu olemas, ja seda kasutavad massiliselt paljud lääne meediaväljaanded. On arusaamatu, miks Delfi, mis peab end meedia lipulaevaks, meedia arengul sabas sörgib. Praeguse tehnoloogiaga on võimalik näidata isegi seda, mis riiete all, muust rääkimata, ning edastada pilti valguskiirusel üle kogu maailma. Ma ei ütle, et seda oleks pidanud kasutama, aga see annab aimu võimalustest. Näiteks oleks saanud küsida igalt külaliselt, palju maksis nende peorõivastus, ka sellest oleks saanud teha huvitavaid kokkuvõtteid. kasvõi seda, kas külalised lasid need teha moekunstnikel nagu varasematel aastatel või kombineerisid ja valmistasid ise.

Parem pole lugu ka teiste kanalitega, nagu Postimees ja Õhtuleht, kes surusid täpselt sama auku, mis teised, kus siis neis kanalites on äravahetamiseni sarnane jutt ja kajastus. Õhtuleht, tõsi, leidis huvitava nüansi Evelini dekolteesse naaldunud peokülaliste pilkudest. Aga see oli ka kõik.

Hiljuti näitas ETV üht dokumentaalfilmi Inglise kuninganna visiitidest, kus oli pikalt peatutud Eesti-visiidil. Kus näidati pilti visiitide telgitagustest, mida tavaliselt ametlikest ülevaadetest ei näe. Kui Inglise kuningannast kõlbas sellise filmi teha, ja kuninganna sellega rõõmsalt kaasa läks, miks ei võiks kasvõi näpuotsagagi midagi sellist korraldada Eesti presidendi vastuvõtu puhul?! Näiteks reportaaže sellest, kuidas vastuvõttu ette valmistatakse, milline oli presidendi päevakava. Olen ise presidendiga, küll Lennart Meri ja Arnold Rüütliga ajakirjanikuna visiitidel kaasas käinud, nii Eestis kui välismaal, ja sellega pole olnud mingit probleemi, kas oleks raske olnud mõnel ajakirjanikul end sokutada sel päeval presidenti saatvasse meeskonda ja vahendada sündmusi reaalajas üle veebi. Et teha oma tööd: teenida eesti rahva uudishimu ja rahuldada infonälga. Aga seda, et rahvas on näljas, näitab kasvõi blogide, ka Inno ja Irja kohviku kõrge loetavus.

29 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ajakirjanduslik ämber? A kes ütles et presidendi vastuvõtt peab üleüldse ajakirjanduslik MISKI olema? Kui kogu see üritus on tänapäeval kontseptsioonilt kaheldaval positsioonil, siis selle ümber olev (või seni olnud) ajakirjanduslik kiimlus (tualettide arvustused, kes kellega käib jne.) on igatahes tõusikmatsliku rõveduse tipp. Selles mõttes igatahes presidendi kantseleile 12 punkti väärastunud haibi kärpimise kursi eest!

Anonüümne ütles ...

Miks Te ei läinud siis kohapeale Saani ja Tolki tegema?

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Eks nad kartsid, et Vahipataljoni poisid lasevad neil sissejuhatuseks mööda Vanemuise tänavat üles - alla joosta ja nende suunas tulistada. Urro aga kardab koledasti pauku ja oleks niimoodi püksid täis teinud.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

http://www.eesti.ee/rahvuskaaslased/

Suured eestlaste talupidajate ja tööliste grupid on asunud välismaale – peamiselt Vene impeeriumi aladele – enne Eesti Vabariigi sündi 1918.

Teine suur laine nii itta kui läände leidis aset seoses teise maailmasõjaga 1939-45, kui umbes 100.000 eestlast arreteeriti, küüditati ja mobiliseeriti Saksamaa ja Nõukogude Liidu võõrvõimude poolt ja kui ligemale 80.000 eestlast põgenes läände.

Kolmas suurem väljaränne on toimunud peale Eesti iseseisvuse taastamist 1991 ja Eesti ühinemist Euroopa Liiduga, kui kümned tuhanded eestlased on läinud õppima ja töötama peamiselt Euroopa Liidu riikidesse.

Kolmas suurem väljaränne on toimunud peale Eesti iseseisvuse taastamist 1991


Kolmas suurem väljaränne on toimunud peale Eesti iseseisvuse taastamist 1991


Kolmas suurem väljaränne on toimunud peale Eesti iseseisvuse taastamist 1991

Anonüümne ütles ...

Kas Smith, Pano ja Veiderbeib olid seal siis või ei? Maripuue ka vist puudus?

Rebasepets

Anonüümne ütles ...

Miks ei olnud ühtegi homopaari?
Tom Sildman ja Immu Jäääär olid ka uhkes üksinduses, tegid Noolt...

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Ja mis teil sellest "suurest huvist" kasu on? Ma küll ei tea kedagi, kes teaks kedagi, kes oleks kuulnud kellestki, kes käiks siin millegi muu pärast kui teie järjekordsete jaburuste üle irvitamas, laborirottide rattasjooksu jälgimas.
Eks seda näita ka kommentaaride järjest vähenev arv ja väheste allesjäänute enamjaolt teid mõnitav toon.

Anonüümne ütles ...

nõus 17:58ga

Anonüümne ütles ...

huvitav kas neile ühissõidukite ja elektri imbekatele blokki ei saa panna peale. miks nad võõras blogis peavad nii nüridalt roojama, keegi ei käsi neil ju siinset blogi külastada, kui neile selle tegijad ei meeldi. eriti häirib see, et neil pole huumorisoont seejuures. mingid noored poliitilised ahvid kindlasti

Anonüümne ütles ...

Inno, mina loen teie blogi puhtalt huumori pärast, mitte, et ma teid kuidagi tõsiselt võtaks. See on päris amjuusing, vaadata teid kõrvalt, nagu loomaaias käiakse jaapani makaake vaatamas, kes teineteise perset puhastavad. Ma arvan, et minusuguseid on siin valdav enamus, miinus valvehullud nagu elektrijumal ja ühistranspordimureline. Aga, nagu sa tead isegi, any publicity is good publicity.

Selles osas soovin teile edu.

Anonüümne ütles ...

Selle aasta "paraad" oli haledaim senistest. Analüüsides erinevaid online kanaleid, siis ilmselgelt Delfi küll edestas teisi oma operatiivsusega, küll aga mitte kvaliteediga. See aga jätab ilmselge rabeda ja peata juhtimisstiili mulje. Delfil oleks aeg tööle võtta fotode ja videote toimetaja, kes suudaks toodetavast massist valida ja rahvale söödavamad palad ette sööta. Postimees raius vana rada mööda ja raius ennast ilusasti nähtavale. Konservatiivne, rahulik ja ülevaatlik lähenemine töötas seekordki. Õhtuleht, ohjah, see tissiteema oli nüüd küll tasemete tase.

Anonüümne ütles ...

loen samuti seda blogi, et naerda nende vaimuhaigete üllitiste üle :D ilmselt võtavad seda blogi tõsiselt ainult elekter ja murelik tallinlane.

Anonüümne ütles ...

Ma vaatasin seda kontsrti ja tulin mõttele, et meie, eestlased oleme ikka ühed parajad sürrealistid ja vaimuhaiged. See etendus oli ju mingi täielik jura. Ma vabandan, võibolla olen ma pealt 20 aastat välismaal elamist ise hulluks läinud, aga kogu see iba ... did not make any sense! Kas see oli komöödia? Absurd? Sürrealism? Mis see oli? Mingi psychobabble, mingi veniv jura.

Ei imesta, et igatsugu elektrikud, ULAd, murelikud tallinnlased ja muud loomad ning ektsentrikud just eestlased on. Usun, et selliselt kambalt võiks samasugust etendust oodata.

Ikka täitsa perses, muud ei ole öelda.

Mingid uperdavad lõvid laval nagu see oleks mingi fucked up Wizard of Oz al la Estonia.

What the fuck!?

Inimesed, kas te oleteK KÕIK hulluks länud, või on veel mõni normaalne ka järgi kuskil.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

http://www.france24.com/en/20100225-skipper-unveils-worlds-biggest-sol
ar-powered-boat

http://www.citizen.co.za/index/Article.aspx?pDesc=1,1,22&Type=top&
amp;File=newsmlmmd.0e4477c760875565c06c17a58a6fecb1.461.xml

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuidas sa täna ja teie pere? Loodan trahvi, olen Mr.kevin Brown. Alates Haledon, North West London, siin Inglismaal. Ma töötan Natwest Bank Corporation Londonis. Kirjutan teile työhuoneestani, et saab olema tohutu kasu meile mõlemale. Minu osakonnas, kusjuures juhataja asetäitja (Greater London Regional Office, ma avastasin, mahajäetud summa on $ 12.5 million USA dollarit (kaksteist miljonit viissada tuhat Us Dollars) in kontole, mis kuulub üks meie välismaiste klientide Late Hr Thompson Morrison Ameerika kodanik, kes kahjuks kaotas oma elu lennuõnnetuses Alaska Airlines Flight 261, mis krahhi 31 jaanuar 2000, kaasa arvatud tema naine ja tütar.

Valik Teiega on tekitanud alates geograafilise iseloomu, kus te elate, eelkõige seetõttu, et seniilsus ja tehingu konfidentsiaalsuse siin. Nüüd meie pank on oodanud kõik sugulased tulevad üles nõude, kuid keegi pole seda teinud. Mina isiklikult ei ole andnud soovitud asukoha sugulastele 2 aastat nüüd püüan oma nõusoleku esitada teile lähedasi / Kas saaja on surnud, nii et tulu selle konto hinnatud 12,5 miljonit dollarit võib maksta teile.

See makstakse välja või jagada need protsendid 60% mulle ja 40% sulle. Mul on tagatud kõik vajalikud juriidilised dokumendid, mida saab kasutada varundada see väide teeme. Kõik vajaduse on täita-teie nimed dokumentide ja seadustada see kohus siin tõestada teile õigustatud saaja. All I nõuavad nüüd on teie aus koostöö, konfidentsiaalsus ja usaldus, mis võimaldab meil näeb see tehing läbi. Garanteerin teile, et see täide õigustatud korraldus, mis kaitseb sind igasuguse rikkumise eest law.Please, annab mulle järgmine: kui oleme 7 päeva kestab see läbi. See on väga URGENT PLEASE.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kuidas sa täna ja teie pere? Loodan trahvi, olen Mr.kevin Brown. Alates Haledon, North West London, siin Inglismaal. Ma töötan Natwest Bank Corporation Londonis. Kirjutan teile työhuoneestani, et saab olema tohutu kasu meile mõlemale. Minu osakonnas, kusjuures juhataja asetäitja (Greater London Regional Office, ma avastasin, mahajäetud summa on $ 12.5 million USA dollarit (kaksteist miljonit viissada tuhat Us Dollars) in kontole, mis kuulub üks meie välismaiste klientide Late Hr Thompson Morrison Ameerika kodanik, kes kahjuks kaotas oma elu lennuõnnetuses Alaska Airlines Flight 261, mis krahhi 31 jaanuar 2000, kaasa arvatud tema naine ja tütar.

Valik Teiega on tekitanud alates geograafilise iseloomu, kus te elate, eelkõige seetõttu, et seniilsus ja tehingu konfidentsiaalsuse siin. Nüüd meie pank on oodanud kõik sugulased tulevad üles nõude, kuid keegi pole seda teinud. Mina isiklikult ei ole andnud soovitud asukoha sugulastele 2 aastat nüüd püüan oma nõusoleku esitada teile lähedasi / Kas saaja on surnud, nii et tulu selle konto hinnatud 12,5 miljonit dollarit võib maksta teile.

See makstakse välja või jagada need protsendid 60% mulle ja 40% sulle. Mul on tagatud kõik vajalikud juriidilised dokumendid, mida saab kasutada varundada see väide teeme. Kõik vajaduse on täita-teie nimed dokumentide ja seadustada see kohus siin tõestada teile õigustatud saaja. All I nõuavad nüüd on teie aus koostöö, konfidentsiaalsus ja usaldus, mis võimaldab meil näeb see tehing läbi. Garanteerin teile, et see täide õigustatud korraldus, mis kaitseb sind igasuguse rikkumise eest law.Please, annab mulle järgmine: kui oleme 7 päeva kestab see läbi. See on väga URGENT PLEASE.

Anonüümne ütles ...

elektrik sa oled NEANDERTAAL

Anonüümne ütles ...

Nii kurb kui inimene ise aru ei saa, et ta on idioot! Tahaks kohe teda kägistada!

Anonüümne ütles ...

Kalle Pruun googletõlge on hea!
Elektrik võta kindlasti lühiühendust!

Kevin Brown, otsib ullikesi...

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Ainult rumalad maksavad toasoojuse ja elektriarveid
Plussenergia maja tähendab seda,et selles majas toasoojus ja elekter on tasuta.
Kõikse odavamalt ökomaja-plussenergia maja saab siis kui:
1.Ehitada põhumaja
2.ja sellele paigaldada ise ehitatud elektrituuliku
3.ja ise ehitatud päikesepaneelid
4.ja ise ehitatud maasoojus pumba:
1.www.savikodu.pri.ee ehitusmaterjalidele kulub vaid 20 tuhat krooni,kuna maja ehitatakse talgute korras siis ehitajad teevad tööd tasuta.
MAJA KÄTTE 20 000 KROONIGA!!!!!
2.Kõikse odavamalt saab katuseharja elektrituuliku(Rooftop windturbin)http://www.scoraigwind.com/ siis mil toda ise ehitada.www.otherpower.com http://www.scoraigwind.com/
Kursused:
"How to build a wind turbine"
Workshop courses - Calendar of upcoming courses
http://www.scoraigwind.com/navbar.htm
http://scoraigwind.blogspot.com/2010/01/course-in-leitrim-ireland-soon.html
http://www.i-love-windpower.com/00%20Workshop%20rev01/02%20WS%20-%20Denmark%202009/WorkshopBrande.html
http://www.i-love-windpower.com/00%20Workshop%20rev01/01%20WS%20-%20Helvoirt%202008/WorkshopHelvoirt.html
http://www.reporter.ee/2009/04/30/leiutaja-lembit-pani-oma-puugaasi-mosse-leekima/
3.Päikesepaneelide ise meisterdamine Eestis on hoogu võtmas,www.saklubi.ee ja nende valmistamise kursused samuti:
http://ttysak.blogspot.com/2009/12/christmas-with-ttu-sak.html#comments
http://www.mdpub.com/SolarPanel/index.html
http://www.instructables.com/id/Build_a_60_Watt_Solar_Panel/
http://www.instructables.com/id/DIY-Solar-Panel/
http://www.instructables.com/id/How-To-Build-A-Solar-Panel/
4.http://www.ehitusfoorum.com/viewtopic.php?f=9&t=12859

Mida tähendab plussenergia maja?

Plussenergia maja tähendab, et omanik võib hoone poolt toodetud energia ülejäägi energiavõrku tagasi müüa, ehk hoone ekspluateerimise käigus tekib kulu asemel tulu. Eesti oludes eeldaks see kodutarbijat toetavat energiapoliitilist otsust ja seadusandlikke muudatusi. Plussenergia maja väljendab uudset mõtteviisi, mida juba juurutatakse nii Euroopas kui mujal maailmas.

Elumaja ehk passiivmaja standardile vastava moodulmaja väljatöötamisel oli üheks lähtekohaks, et seda kontseptsiooni saaks tulevikus edasi arendada plussenergia maja loomiseks.

Nullenergia maja tähendab, et selle kasutamisel ei kulu rohkem energiat, kui hoone ise toota suudab.
http://www.bioneer.ee/bioneer/kohalik/aid-4915/Rotermanni-v%C3%A4ljakul-esitletakse-innovaatilist-nullenergia-moodulmaja


http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/02/nullenergia-maja-tahendab-et-selle_15.html

http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/02/nullenergia-maja-tahendab-et-selle.html

Nullenergia-maja kasutab vaid nii palju energiat, kui hoone ise toota suudab.
http://www.ehitusuudised.net/Default.aspx?ArticleID=f66fc14f-7cf3-4bd5-a3e9-fb87be01dd1d

Et kui suure energiasõltumatuseni on võimalik jõuda plussenergiamaja kontseptsiooni arendades ja laiemalt juurutades.
http://www.bioneer.ee/bioneer/arvamus/aid-6537/M%C3%B5tteid-rehielamust-passiivmajani-ja-kaugemale


http://ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf
Strandberg ütles:
Kui 130 m2 suuruse hoone energiakulu
on 300 kWh/m2 aastas, vajab see võimsust
10 kW (kilovatti); sama suure energiat
säästva hoone puhul on sama näitaja aga
vaid 1 kW!

Kui ühe
hoone või korteri maksimaalne energiatarbevoog
oleks 1–2 kW, kerkib paratamatult
küsimus, kas selle katmiseks on vaja kindlasti
liituda suure energiavõrguga või tsentraliseeritud
energiatootmissüsteemiga. Minu
seisukoht on, et tuleviku talumaja võiks olla
oma energiavarustuses maksimaalselt autonoomne.
Selleks on piisavalt energiavooge,
kasvõi päikest-tuult.

http://ww2.eas.ee/vfs/4748/inseneeria_3_2008.pdf

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Mina kes ma pean seda blogi ei ole kirjutanud toda kommentaari:
27 veebruar 2010 22:46

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

"mingid noored poliitilised ahvid kindlasti"

27 veebruar 2010 19:36

Ise oled poliitiline ahv!

Mina töötan Dublinis koristajana.

Anonüümne ütles ...

Äkki ikka kalkunikitkujana?

Anonüümne ütles ...

Elektrik on raudselt pederast või pedofiil, naistega kardab suhelda..

murelik blogija

Anonüümne ütles ...

Inno, siin on sulle raamat mis on must read.

http://www.amazon.com/gp/product/0470481560/ref=olp_product_details?ie=UTF8&me=&seller=

Aftershock.

See peaks sind erutama kui majandusajakirjanikku.

Anonüümne ütles ...

Elektrik, kas on veel mõni blogi kuhu sa aktiivselt oma tarkust pritsid? Anna teada, tahaks lugeda!

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

"Urro kui majandusajakirjanik"

Hahahahaa, ROFLMAO - nädal päästetud!

Aitäh, 0:17!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

(1) Määrusega kehtestatakse põllumassiivi piiripunktide määramise, põllumassiivi kaardi koostamise, põllumassiivile numberkoodi andmise ja põllumassiivi toetusõigusliku pindala määramise ning põllumassiivi kasutamise kohta esitatavad andmed ja nende esitamise kord.

(2) Põllumassiivi kaardi koostab, põllumassiivi piiripunktide ja toetusõigusliku pindala määramise korraldab ning põllumassiivile numberkoodi annab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (edaspidi PRIA).

§ 2. Piiripunktide määramine

Põllumassiivi piiripunktide määramise korral kasutatakse koordinaatide määramiseks ortofotot, katastriüksuse piiri, maakasutusotstarbe piiri, kohapealse kontrolli käigus saadud tulemusi ja «Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse» § 14 lõike 2 punktis 2 nimetatud põllumajandusmaa piiri, kasutades koordinaatide süsteemi L-EST 97. Vajaduse korral võib PRIA teha põllumassiivi mõõdistamise.

§ 3. Põllumassiivi kaardi koostamine

(1) Põllumassiivi kaardi koostamise korral kasutatakse aluskaardina ortofotot.

(2) Põllumassiivi kaardile kantakse põllumassiivi piiripunktid, numberkood ja maksimaalne toetusõiguslik põllumassiivi pindala.

(3) Põllumassiivi kaardile kantakse põllumassiiv, mille pindala on vähemalt 0,30 ha.

§ 4. Põllumassiivile numberkoodi andmine

Põllumassiivile antakse unikaalne 11-kohaline numberkood. Uus numberkood antakse juhul, kui põllumassiiv jagatakse osadeks või kui liidetakse kokku mitu põllumassiivi.

§ 5. Põllumassiivi toetusõigusliku pindala määramine

(1) Põllumassiivi toetusõigusliku pindala määramise korral võetakse aluseks põllumassiivi kaardil olevad piiripunktide koordinaadid. Saadud pindalast arvatakse maha põllumassiivil paiknev üle 0,01 ha suurune maa-ala, millel põllumajanduslik tootmine ei ole võimalik (puude grupp, kivihunnik jne).

(2) Põllumajanduslikuks tootmiseks sobivaks püsirohumaaks loetakse Saare, Hiiu, Pärnu või Lääne maakonnas asuva põllumassiivi maa-ala, millel kasvavate kadakate või puude liituvus ei ületa 0,5.

§ 6. Põllumassiivi kasutamise kohta esitatavad andmed ja andmete esitamise kord

Põllumassiivi kasutamise kohta esitatakse andmed kasvatatavate põllumajanduskultuuride, püsirohumaa, püsikultuuride ja mustkesa kohta «Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse» § 18 lõikes 2 nimetatud pindalatoetuse taotlusel.

§ 7. Rakendussäte

Põllumajandusministri 5. septembri 2003. a määrus nr 89 «Põllumassiivi piiripunktide määramise, põllumassiivi kaardi koostamise ning põllumassiivile numberkoodi andmise ja pindala määramise kord ning põllumassiivi kasutamise kohta esitatavad andmed ja nende esitamise kord» (RTL 2004, 52, 891; 2006, 31, 549) tunnistatakse kehte

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

(1) Määrusega kehtestatakse põllumassiivi piiripunktide määramise, põllumassiivi kaardi koostamise, põllumassiivile numberkoodi andmise ja põllumassiivi toetusõigusliku pindala määramise ning põllumassiivi kasutamise kohta esitatavad andmed ja nende esitamise kord.

(2) Põllumassiivi kaardi koostab, põllumassiivi piiripunktide ja toetusõigusliku pindala määramise korraldab ning põllumassiivile numberkoodi annab Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet (edaspidi PRIA).

§ 2. Piiripunktide määramine

Põllumassiivi piiripunktide määramise korral kasutatakse koordinaatide määramiseks ortofotot, katastriüksuse piiri, maakasutusotstarbe piiri, kohapealse kontrolli käigus saadud tulemusi ja «Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse» § 14 lõike 2 punktis 2 nimetatud põllumajandusmaa piiri, kasutades koordinaatide süsteemi L-EST 97. Vajaduse korral võib PRIA teha põllumassiivi mõõdistamise.

§ 3. Põllumassiivi kaardi koostamine

(1) Põllumassiivi kaardi koostamise korral kasutatakse aluskaardina ortofotot.

(2) Põllumassiivi kaardile kantakse põllumassiivi piiripunktid, numberkood ja maksimaalne toetusõiguslik põllumassiivi pindala.

(3) Põllumassiivi kaardile kantakse põllumassiiv, mille pindala on vähemalt 0,30 ha.

§ 4. Põllumassiivile numberkoodi andmine

Põllumassiivile antakse unikaalne 11-kohaline numberkood. Uus numberkood antakse juhul, kui põllumassiiv jagatakse osadeks või kui liidetakse kokku mitu põllumassiivi.

§ 5. Põllumassiivi toetusõigusliku pindala määramine

(1) Põllumassiivi toetusõigusliku pindala määramise korral võetakse aluseks põllumassiivi kaardil olevad piiripunktide koordinaadid. Saadud pindalast arvatakse maha põllumassiivil paiknev üle 0,01 ha suurune maa-ala, millel põllumajanduslik tootmine ei ole võimalik (puude grupp, kivihunnik jne).

(2) Põllumajanduslikuks tootmiseks sobivaks püsirohumaaks loetakse Saare, Hiiu, Pärnu või Lääne maakonnas asuva põllumassiivi maa-ala, millel kasvavate kadakate või puude liituvus ei ületa 0,5.

§ 6. Põllumassiivi kasutamise kohta esitatavad andmed ja andmete esitamise kord

Põllumassiivi kasutamise kohta esitatakse andmed kasvatatavate põllumajanduskultuuride, püsirohumaa, püsikultuuride ja mustkesa kohta «Euroopa Liidu ühise põllumajanduspoliitika rakendamise seaduse» § 18 lõikes 2 nimetatud pindalatoetuse taotlusel.

§ 7. Rakendussäte

Põllumajandusministri 5. septembri 2003. a määrus nr 89 «Põllumassiivi piiripunktide määramise, põllumassiivi kaardi koostamise ning põllumassiivile numberkoodi andmise ja pindala määramise kord ning põllumassiivi kasutamise kohta esitatavad andmed ja nende esitamise kord» (RTL 2004, 52, 891; 2006, 31, 549) tunnistatakse kehtetuks.