neljapäev, 26. aprill 2012

Kroonika astus järjekordse reha otsa

Väljavõte Kroonika veebist.

Vahetult pärast seda, kui kohus oli mõistnud Kroonikalt välja 5% käibest lauljatar Birgit Varjuni kasuks (huvitav, et 5% Kroonika käibest on kõigest 10 tuhat eurot- kust selline number küll võeti???), lahvatas uus skandaal, mis tõotab tuua uue kohtuasja: Kroonikas ilmunud anonüümne soperdis selle kohta, et aastaid tagasi Hispaaniasse elama kolinud Ene Veiksaar ja Erika Salumäe on paar.

Kõigepealt, mis ajakirjanduslikku poolde puutub, siis: julge teha, julge ka vastutada. On selge, et Kroonika artiklil on olemas autor, millegipärast pole autori nime aga artikli juures. Mis on täiesti arusaamatu, kui arvestada, et tegemist on delikaatse teemaga, mistõttu on autori (või autorite) nimed eriti olulised. Tekib küsimus, miks pole nime seekord artikli juures.

Teiseks on artikkel ajakirjanduslikus plaanis väga nõrgalt kirjutatud. Räägitud on vaid ühe inimese, Ene Veiksaare eksabikaasa Toomas Kuttiga, kes on pealegi täiesti erapoolik allikas. Midagi rohkem ei olegi. Sellised ühe allika lood peaks olema Eesti ajakirjanduses möödanik, eriti sellises väljaandes nagu Kroonika. Varem seal küll sellist pornost ei tehtud, praegu aga on langenud Kroonika isegi allapoole Saagimi toimetatud Justi taset. Häbi peaks olema, ausõna! Ise tahab veel olla Eesti juhtiv ajakiri.

Teiseks, inimliku poole pealt, isegi kui Veiksaar ja Salumäe on paar, miks just nemad ette võeti? Kroonika peatoimetaja Krista Lenson on ise lesbiliste kalduvustega, paarutab avalikkuse ees ringi homomeestega, kas ta on teiste õnne peale kade? Ei Veiksaar ega Salumäe pole Eestis enam mingid tegijad, nad on siit aastaid tagasi lahkunud, võib isegi öelda, et unustatud. Miks ei võiks austada teiste privaatsust? Nad ei topi ju oma nina teiste asjadesse, ei tule Eestisse mingeid paraade tegema. Samas on Kroonika enda nina all terve plejaad lesbisid, parlamendi spiiker on lesbi ja sellest pole Kroonikas kippu ega kõppu. Mis toimub?! Kas see on mingi järjekordne riiklik tellimus, et just välismaale minejaid kottida?! Et algul Madissoni kirjeldada kui närutajat, ja nüüd siis uued "süüdlased". Eesti lugejat huvitab eelkõige see, mis Eestis toimub, mitte kusagil kaugel väljamaal.

Kui Kroonika oleks tahtnud teha lugu, mis on lugu, siis oleks tulnud minna Hispaaniasse kohale ja seal veidigi ajakirjanduslikku tööd teha. Nn fieldwork on selle loo puhul täiesti tegemata, millest on väga kahju. Ma saan aru, et Eesti ajakirjanikud on viimasel ajal harjunud kapo aruandeid ümber kirjutama ja selle eest preemiaid taskusse pistma, aga sõbrad, poliitilise politsei koerad ka igasse magamistuppa ei jõua ja iga telefoni pealt ei kuula. Ise tuleb ka veidi vaeva näha. Muidu on nagu nüüd, kus hea teema on lihtsalt ära lörtsitud.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

eesti ajakirjandus - ajakirjandus eesti moodi