esmaspäev, 17. detsember 2012

Forbesi kolumnist kritiseerib Ilvest

Väljavõte Forbes.com veebist.

Rahvusringhäälingu portaal tsiteeris täna USA ajakirja Forbes kolumnisti Mark Adomanist, kes väidab, et Eesti kärpekavad ei sobi teistele riikidele eeskujuks, kuna Venemaa on olnud palju edukam ja sel juhul tuleks eeskujuks tuua hoopis Venemaad.

Rahvusringhäälingul on ilmselt kahe silma vahele jäänud, et Adomanis reageeris Eesti küsimusele juba suvel, kus kaitses Krugmanit ja kritiseeris Ilvese säutsusid. Adomanis kirjutas, et Ilves kaitses teismelise kombel Krugmani sõimates Eesti nigelat majanduslikku arengut. Ühtlasi järeldas Adomanis Krugmani seisukohtadele järgnenud diskussioonile tuginedes, et pole poliitiliselt korrektne pidada viis aastat kestnud reaalse majanduskasvuta perioodi ebaõnnestumiseks. Juba suvel võrdles Adomanis Eestit Venemaa vastavate näitajatega ja tõdes, et Venemaal on läinud paremini. Adomanis märkis, et kui kiita Eestit, siis tuleks samu kriteeriume arvestades veel rohkem kiita Venemaad.

Sellised väited ei takistanud muidugi Forbesi väljaandjat Steve Forbesi suvel Eestit kiitmast, aga see oli ilmselt seotud samanimelise eestikeelse ajakirja turuletulekuga.

Tundub siiski, et Adomanis on tabanud naelapea pihta: nii Eestis kui Venemaal on suhteliselt "head" tulemused saavutatud rahva tahtest jõhkralt üles sõites. Eestis on see kaasa toonud demograafilise, Venemaal poliitilise katastroofi. Kahjuks ilmnevad sellise tegevuse tagajärjed alles aastate pärast.

Tõsi on see, et nii Eestis kui Venemaal on varasema NLiidu tausta tõttu lihtsam rahvamasse allutada, ent poliitikutel peaks jätkuma oidu sellest hoiduda. Eestis hävitatakse teatud raamatupidamislike numbrite nimel kõike seda, mille eest võitlesid eesti mehed 100 aastat tagasi ja mida on eestlased aastasadade jooksul üles ehitanud. Aga nagu öeldakse, palju lihtsam on lammutada kui ehitada.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Minu ulikooli ajal Moskvas 90date algul kui asjad laksid kuumaks, ytles yks vene tugeng, et "Bez nas vy vzdohnete" ja ma naersin ainult selle peale.

Vaadates eesti praegust tyhjenemist, ma enam ei naera nii laia suuga.

Poleks iial uskunud, et see saab toeks. Tegelikult ei taha praegult ka uskuda.

Naerutuju on igatahes yle lainud.