pühapäev, 18. mai 2014

E-hääletus on Põhiseadusega vastuolus

Minu meelest tuleks e-hääletus lõpetada, sest ei ole tagatud Põhiseaduses nõutav hääletamise salajasus (§ 60. Riigikogul on sada üks liiget. Riigikogu liikmed valitakse vabadel valimistel proportsionaalsuse põhimõtte alusel. Valimised on üldised, ühetaolised ja otsesed. Hääletamine on salajane). Kui hääletamiskabiini tohib siseneda ainult üksinda, siis kodus võib sul ümber olla kasvõi kümme inimest, kes kõik vaatavad, kelle poolt sa hääletad ja jagavad sulle omapoolseid soovitusi. Või võtab arvutitundjast pereliige lihtsalt kõigi teiste ID-kaardid enda kätte ja hääletab kõigi eest. Sest vanaema-vanaisa võib-olla ei oska netis toimetada.

Või. Mis. Veel. Hullem. Hooldekodu omanik või juhataja võtab enda kätte kõikide hoolealuste ID-kaardid ja hääletab nende eest. Rakveres näiteks niimoodi juhtus. Ja keegi ei keela teda, sest keegi ei kontrolli. E-hääletuse salajasuse nõude rikkumine on avalik saladus, aga selle koha pealt pigistatakse lihtsalt silm kinni. Et Eesti "unikaalne" e-hääletus iga hinna eest alles jätta.

Minu meelest on kummaline, et keegi ei ole e-hääletuse salajasuse Põhiseaduse vastasuse küsimust tõstatanud. Juba Riigikogus istuvad juristid peaks seda tegema. Häbiväärne, et nad seda ei tee.

PS. Kuna valimisjaoskonnas hääletades ei ole lubatud kedagi kabiini kaasa võtta ja keegi ei või sinu sedelit sinu eest ära täita, erinevalt e-hääletusest, kus üks pereliige võib vabalt hääletada ka kõikide teiste eest, siis on rikutud ka valimiste ühetaolisuse põhimõtet. Selleks, et valimised oleks ühetaolised, peaks ka valimisjaoskonnas kõik pereliikmed ühte kabiini lubama ja peaks olema lubatud, et üks täidab teise eest tema hääletussedeli.

Inno: Jah. Kui jaoskondades käivad vaatlejad, kes jälgivad, et seadust piinliku täpsusega järgitakse, näiteks seda, et valijaid ei mõjutataks, siis kodudes ei käi millegipärast ühtegi vaatlejat valimisprotseduuri seaduslikkust kontrollimas. See, mis kodudes valitseb, on sõna otseses mõttes anarhia. Kommunism. Kus kommuun hääletab koos. Nagu käisid asjad kolhoosis. Kus mingit salajasust ei eksisteeri.

Mis ühetaolisusesse puutub, siis tuleks ühetaolisuse tagamiseks korraldada jaoskondades mitte sedelitega, vaid samasugune e-hääletus, kus terve pere või seltskond lastakse koos kabiini arvuti juurde ja kus kõik hääletavad kabiinis arvuti abil. Või siis- lõpetada e-hääletus, mille salajasust pole võimalik tagada ja saata kodudesse valimiskastid.

ID-kaardiga hääletamine tähendab sisuliselt allkirja andmist. Kui häält on võimalik valimistel tõendada digiallkirjaga, siis peaks olema võimalik, ühetaolisuse põhimõtet järgides saata oma valimissedel kodust jaoskonda tava-allkirjaga, näiteks tähitud kirja teel. Kui häält pole võimalik valimistel kinnitada tava-allkirjaga, siis ei tohiks see olla võimalik digi-allkirjaga.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Seda ma olen ammu rääkinud,et e-hääletus on põhiseadusevastane, kuid neid fakte ei taha võimulolijad kuulata. Ka Riigikohus pole huvitatud sellest, et põhiseadusevastast hääletusmeetodit keelata.Nad ilmselt lihtsalt ei julge minna poliitvõimu tahte vastu , sama nagu ESM-iga juhtus.


Keskendutakse mingile serveri turvalisuse jamale, mida IT-kauge tavainimene niikuinii ei mõista ja põhiküsimus jäetakse tähelepanu alt välja.

Kuid miks siis parteid soovivad, et põhiseadusevastane hääletus jätkuks ? Eelkõige seetõttu, et see toob hääletama palju noori, kes eeldatavasti hääletavad paremerakondade poolt. Teiseks, see toob aktiivse hääletamise välismaalt, kus eeldatavasti domineerivad kah need Esimese Eesti pooldajad .Kolmandaks, nagu öeldud, on niiviisi võimalik napsata pisut ka vanema põlvkonna hääli, kes muidu poleks üldse valima läinud.Ja lõpuks,kui ikka veel hääli puudu jääb, saab orgunnida ühe serveriseisaku( tehnilised probleemid, kohe lahendame !) ja nagu võlukepiga on puudujäävad hääled vahepeal laekunud. Oleme seda juba näinud.

Võim on magus ja tulus. Nii mõnus on võimul olla.
Ja eks kõik on suhteline. Me oleme tagasihoidlikud eestlased, meil võimu nimel veel ei tapeta ega põletata elusalt nagu Ukrainas.Seni veel mitte. Kas peaksime selle eest tänulikud olema ?

Anonüümne ütles ...

Põhiseadusega oli kõige rohkem vastuolus meie panganduse ärakinkimine. Ja seda tehti selle nimel, et mõned tolleaegsed poliiitikud pääseksid tasuvatele panganõukogude kohtadele!
Kodanikud jäid aga rahaväljalüpsi tõttu vaesusesse, mille tagajärjed hävitavad meid siiamaani.

Anonüümne ütles ...

Las olla see tuleb isegi kasuks!Kasuks sellepärast ,et kui kunagi asi avalikkusele tuleb siis on võimalik tühistada kõik otsused ja lepingud mille on sõlminud võltshäältega võimul olnud valitsus.Kaasaarvatud piirileping Venemaaga.Need kes ei usalda e-hääletust ,ei pea seda lihtsalt kasutama.Tegelikkuses võltsiti hääli rohkem valimisjaoskondades.Lipsas läbi infot ,et enne sulgemist lisandusid 2-3000 -d häältepaketid mis ei ole puhtfüüsiliselt võimalik.Kuidagi on sellega seotud ka rahvastiku loendus millega venitati.Ja üha enam rolli mängib roli avaliku sektori võimu võtmine kes tegelikult peaks olema maksumaksja alam ehk palgatööline.Selle nimel tehakse kõik ,et säilitada mugav elu ja palk mille eest tööd tegema ei pea.Ja see ongi Eesti majanduse allakäigu spiraal.Kui Ukrainas tõmmati rahtused käima rahvustevahelise hõõrumisega siis Eestis võtab üha enam selgemaid kontuure avaliku ja erasektori vaheline ebavõrdsus.Ja tulemus ei anna enam kaua oodata!See on vaid aja küsimus kui mõni penskar riigiamenikule kuuli pähe kihutab.

jevlampi ütles ...

Jällegi hea näide tüüpilisest eesti punnseisust - asi on valesti, aga kuna õiget asja pooldab Savisaar, siis olgu parem peale...

Anonüümne ütles ...

" Hooldekodu omanik või juhataja võtab enda kätte kõikide hoolealuste ID-kaardid ja hääletab nende eest. Rakveres näiteks niimoodi juhtus. "

kas selle kohta on kuskil rohkem infot?
mäletan ise ka mingit Pealtnägija saadet selle kohta, aga praegu küll meelde ei tule mis aastal või kohas see üldse oli, kuigi isegi videopildid sellest käivad silme eest läbi... (mingi tüüp vist oli juhataja)