neljapäev, 8. mai 2014

Raha ajab inimese lolliks

Millegipärast on nii, et teatud inimesed, või isegi kollektiivid lähevad rahaga kokku puutudes peast segi. Võtame näiteks Venemaa. See riik on nautinud viimased aastad erakordselt kõrgeid kütuste hindu ja saanud sellest suurt tulu. Nüüd võiks eeldada, et see tulu annetatakse millegi õilsa hüvanguks, heategevuseks. Aga ei, selle raha toel alustati SÕDA. Kõlab täiesti absurdsena, aga nii see oli. Mis omakorda viib Venemaa isolatsiooni ja ei lase areneda ei Venemaal ega naabritel.

Võib küll arvata nagu Venemaa juht Vladimir Putin on peast segi, aga seda poliitikat toetavad lihtsad venelased. Selle asemel, et Ukrainat aidata, et seal samuti arengut toetada ning parandada suhteid nii Ida kui Läänega alustati seal ulatuslikku sõjategevust, mis tirib Ukraina arengus aastaid tagasi, nagu juhtus mõned aastad tagasi Gruusiaga. No milleks seda vaja oli? Kes sellest võidab? Juba mitusada aastat tagasi oli selge, et riigid ja nende elanikud on seda jõukamad, mida tihedamat ja sõbralikumat poliitikat ja kauplemist nad omavahel ajavad. Tänu sellele poliitikale on maailma kõige suurema potentsiaaliga riigi Hiina areng olnud viimastel aastakümnetel muljetavaldav. Pole ime, et Hiina ei kiitnud Venemaa poliitikat Ukrainas heaks- hiinlased teavad, või õigemini mäletavad hästi, kuhu selline poliitika viib- Mao aega ei soovi keegi tagasi. Nüüd aga soovib Putin teha Venemaast Mao riigi.

Selleks, et aru saada, kuidas raha inimesi ja kollektiive muudab, pole vaja kaugele vaadata. Näiteid võib tuua ridamisi Eesti pealinnast Tallinnast. On tõde, et nii inimesed kui raha voolavad Eestis põhiliselt Tallinna, seda juba tänu Tallinna imearmsale vanalinnale, mis oli sakslaste ehitatud ja mis säilis tänu nõukogude aja viletsusele- mujal maailmas "uuendati" sellised vanalinnad lihtsalt ära, aru saamata, et vana säilitamine on suur väärtus. Võiks arvata, et rikas Talinn aitab teisi piirkondi. Aga kus sa sellega- raha ülejääk investeeritakse lihtsalt kas meediasse ehk siis propagandasse ja nagu nüüd selgub- panka. Samas võiks just Tallinn reklaamida ja toetada inimeste kolimist maale, sest kõik Eesti inimesed ja autod ei mahu nagunii kunagi Tallinna ära. Lolluses ei saa süüdistada ainult Tallinna praegust juhtkonda, eelmine linnapea Tõnis Palts pressis, veri ninast väljas Tallinnale kultuuripealinna staatust. Kuigi kõik teavad, et Eesti kultuuripealinn on Tartu ja oleks olnud ilus teha kingitus Emajõe Ateenale. Aga ei, seda ei saanud teha. Põhjuseks lollus.

Kel rahast pea segi läheb, võiks võtta eeskuju kunagisest maailma rikkaimast mehest Bill Gatesist. Venemaa ja Tallinna eeskujul oleks ta võinud omale ehitada ilmatu uhked villad, osta kokku kõige hinnalisemad autod ja lennata kasvõi iga päev Kuule. Aga ei- ta otsustas juba varakult, et annetab suurema osa oma varandusest heategevusele, näiteks Aafrika näljahäda ja veepuuduse likvideerimiseks ning AIDSi-epideemia ohjeldamiseks. Gates'i fondi kaudu on saanud toetust isegi AIDSi-programmid Eestis, sest Eesti lolliks läinud juhtidel ei jätkunud õigel ajal nutikust AIDSi teemasse panustada. Või nagu kunagine sotsiaalminister Toomas Vilosius ütles: AIDSi teema laheneb iseenesest, sest haiged surevad maha. No kas pole sulaselge lollus?!

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ega ilmaasjata öelda, et raha on hea sulane aga halb peremees. Kui raha võtab sinu üle võimust, siis oled omadega pees.

Anonüümne ütles ...

Kui pole olnud raha ja on oldud vaesuses siis suurema rahasumma saamine ajab hulluks. See kehtib nii riikide kui inimeste kohta ja loomulikult Tallina linnale ka. Ehitame ülemiste vanakese kolossi, maksame 40 tuhat ja saame 20 omale tasku. Võõrast s.o. maksumaksja raha ei loeta. See on tänu sellele, et ollakse endas nii kindlad ja lisaks ahned&lollid,just lollid. Sellised riigid, inimesed ja omavalitsused on määratud degradeeruma. Kui saadakse aru, et raha on vahend ja mitte midagi muud siis loll rahuneb, päris loll aga jätkab oma õnnetu lõpuni. Näiteid lollidest lotovõitjatest on piisavalt ja putin oma paleedega kuulub samasse klassi.

Anonüümne ütles ...

Mina tean paari tola, kes hakkasid raha eest Keskerakonda kiitma....

Anonüümne ütles ...

Venemaa olukord on siiski pisut keerulisem kui rahaküllusest tekkinud revanshism või ihalus N. Liitu taastada. Vene on sedalaadi impeerium, mis on alati olnud eraldi, ta pole soovinud integreeruda ei läände ega itta. Ning Vene impeerium näeb ohtu selles kui tema otsene vastane ( või öelda koguni vaenlane ) NATO trügib talle liiga külje alla .

Nii Gruusia sõda kui Ukraina kriis on otseselt seotud sellega, et vastavates riikides tulid riigipööretega võimule jõud, kes soovisid ühinemist EU ja NATO-ga ja "ülehüppamist" Vene mõjusfäärist Lääne mõjusfääri. Samas ei Gruusias ega Ukrainas pole olnud vastavaid referendume, mis annab Kremlile võimaluse väita, et see pole nende rahvaste vaba tahteavaldus vaid pisikese võimule tunginud kliki vandenõu koostöös Lääne eriteenistustega.Ja isegi kui oleks vaba tahteavaldus, oleks see Moskvale ikkagi ohtlik.

Olen üsna veendunud, et kui Gruusias poleks võimule tulnud USA-meelne Saakashvili, kes muide on Columbia ülikooli vilistlane, poleks ka Gruusia sõda olnud. Ja samamoodi, kui poleks olnud Maidani riigipööret vaid korruptiivne Janku oleks tiksunud lõpuni oma presidendiaja, poleks olnud ka Krimmi annekteerimist ega diversioonide tüüpi mäsu Ida-Ukrainas.

USA ja EU võivad Ukraina läändepööramist näha kui demokraatia uut võitu, kuid Moskva näeb seda kui uut katset õõnestada Vene impeeriumi positsioone.Ja need positsioonid on niigi aina nõrgenenud pärast N. Liidu lagunemist. Putin vaatas kaardile ja talle ei meeldinud mõte, et Must meri muutub NATO sisejärveks.Putin vaatas kaardile ja talle ei meeldinud, et NATO raketid võidakse tuua Harkovisse ja Donetski.Ja ega ka Kennedyle ei meeldinud kui Kuubale vene rakette toodi, vaid paarsada kilti Floridast.Ta oli nende rakettide minemaajamiseks valmis kasvõi tuumasõda alustama.Pole siis imestada, et Vene karu kah tigedalt käpaga virutas kui tema puurivarbade lähistel niisugune askeldamine käib.

Anonüümne ütles ...

Saab ukrainaga ühele poole, siis võetakse baltikum ette. See et võõrväed siia kutsusime, see oli viga. Ei oska meie poliitikud ette mõelda. Eks usa kavaldas endale uue sõja. Sedakorda siis baltimaade territooriumil.

Anonüümne ütles ...

Te olete väga targad inimesed kahekesi. Vähesed jagavad ,et kogu Eesti hädades on süüdi Savisaar ja Euroopa ja maailma vaenlane nr.1 on verine Putin. Hitler,Putler ,Savisaar.
Jätkake edasi paljastamist siis ka palganr. Suureneb.

Anonüümne ütles ...

Õige, Inno, raha ajab inimese(d) lolliks, eriti see raha, mis kergelt tulnud, näiteks Ameerikamaa sugulase pärandusena. Lausa sunnib lennukis privaatse magamiskoha ostma, viietärnihotellide luksnumbrites aelema ja muidu ennast vasakule ja paremale loopima. Ma ka lugesin kunagi ühest sellisest paarikesest, kes kergelt saadu kergelt laialilennutamise järel Soome toiduabi kuivikuid järavad ja väikelinna väikeses üürikorteris keset pappkaste elavad.

Anonüümne ütles ...

Statistikud väidavad, et kuitahes palju ka raha pakkuda, pöördub enamik (üle 90%) tagasi just sellise elukvaliteedi juurde, milline oli enne raha saamist.