kolmapäev, 11. juuni 2014

Savisaar astus Ukraina kriisiga kolinal ämbrisse

Kui Savisaart peetakse üldiselt targaks ja kavalaks poliitikuks, mida ta kahtlemata on olnud, siis viimaste Ukraina kriisi sündmustega astus ta haledalt ämbrisse. Kohe vägisi tekib tunne, et tema aeg on möödas ja ta on muutunud erakonna nö nõrgimaks lüliks.

Ukraina okupeerimist õigustates püüdis Savisaar meeldida oma alalisele trumpkaardile- vene valijale.  Tavaliselt on see kaart enne valimisi hästi töötanud ja Savisaarele konkurentidest mitu korda rohkem  hääli toonud. Samas on see kaart nüüd väga suur risk, sest nii võimsalt vene kaardile mängides oli oht kaotada eestlastest valijad. Tegelikult läks veel hullemini- vene valija ei valinudki Savisaart, vaid hoopis Jana Toomi. Eesti valija aga taandus üldse Keskerakonnast ja valis üle pika aja jälle Reformierakonda.

Kokkuvõttes võib öelda, et Savisaar astus Ukraina kriisile reageerides mõlema jalaga korralikult ämbrisse ning vedas kaasa kogu erakonna. Ta ei võitnud mitte midagi ja kaotas sure hulga terve erakonna valijate hääli ning seda otsustaval hetkel enne Riigikogu valimisi. Pole midagi teha, Savisaar ise on parim Reformierakonna müügimees. Ma olen juba varem kahtlustanud, et Ansip ja Savisaar, vanad kamraadid kompartei päevilt mängivad teatud asjades lihtsalt kokku. Praegu oli Ansipile seoses eurovolinikuks pürgimisega toetust vaja ja nii ka läks.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Savisaarele sai saatuslikuks see, et ta tegelikult ei tahtnud üldse seisukohta võtta.Ta ütles Maidani riigipöörde kohta "kaikameeste valitsus"-päris õige hinnang minu arust - ja sai endale kaela kohe sihukese sõimulaviini, et edasi ei tahtnud Ukraina teemadel üldse rääkida.Lõi kartma. Kuid oleks pidanud rääkima, mitte põiklema küsimustest kõrvale.Põiklemisega ta kukkus kahe tooli vahele

Ma ei saa aru, miks poliitikud kardavad oma tegelikke arvamusi välja öelda? Ausus on alati kõige parem poliitika, räägi nii nagu arvad.

Mina julgen küll öelda, et Venemaa on impeerium, mitte vabariik. Ma julgen öelda, et impeerium käitub nii nagu tema huvid nõuavad ja antud juhul Vene impeeriumi huvi oli Krimm annekteerida. Peamine põhjus : et NATO seda strateegiliselt üliolulist ala endale ei saaks, et Must meri ei muutuks NATO sisejärveks .Putin ütles selle ka otse välja oma kõnes : "Me ei luba, et Sevastoopolis hakkaks baseeruma NATO merevägi. NATO meremehed on üldiselt tublid poisid, kuid las parem nemad tulevad meile Sevastoopolisse külla, kui et meie läheme NEILE sinna külla."

Impeerium on omamoodi loodusnähtus, millega tuleb arvestada.Impeerium ei käitu nagu Shveits, tema käitub oma loogika järgi. See on nagu karu oma koopas ( Vene karu !) Naiivne oleks arvata, et karu elulised huvid piirduvad tema koopaga. Karu peab oma huvisfääriks hoopis laiemat areaali . Naiivne ja rumal oleks minna sinna koopasuu juurde askeldama ja karu torkima. Karu võtab seda kui vaenulikku tegu ja kargab sulle kallale.

Täpselt nii läks ka Ukrainaga. Maidani riigipööret soositi, toetati ja ilmselt ka rahastati nii Euroopast kui USA-st. Eesmärk oli üks :kiskuda Ukraina välja Vene mõjusfäärist ja tuua riik Lääne ja NATO mõjusfääri. Kuid see operatsioon ei läinud nii nagu plaaniti. Karu ei jätnud tähelepanuta suurt askeldamist tema koopasuu ees, kargas välja ja äigas käpaga.

Tulemuseks on verevalamine ja kaos, Krimm on Ukraina jaoks alatiseks kadunud ja mine tea, mis saab veel Donetski ja Luganski oblastitest.Ukraina ise aga vajub aina suuremasse mülkasse, majandus kahaneb kohinal ja oodatud taevamannat Läänest pole kuskilt paista.Talveks on ka hoidlatesse kogutud gaasivarud läbi, siis läheb veel eriti põnevaks elu.

Kas see mäng oli küünlaid väärt ? Minu arust mitte.

Kuid ega Ukraina rahva käest polegi keegi küsinud, et kas te tahtsite Maidani ja kõike seda mis järgnes. Rahvas ei otsusta midagi, otsutavad niiditõmbajad, need, kel on võim ja raha. Ning otsustajad ilmselt ei näinud ka ise kõiki tagajärgi ette.

Anonüümne ütles ...

Savisaar säilitas oma väljaütlemistega suure ja ausa Eesti riigimehe ja patrioodi näo.
Loll osa rahvast (neid on enamus)sellest aru ei saa, et USA ja Euroopa mandunud liberastide ees silmakirjalik koogutamine ja valevahutamine ei ole Eesti huvides.

Anonüümne ütles ...

Savisaar säilitas oma väljaütlemistega suure ja ausa Eesti riigimehe ja patrioodi näo.
Loll osa rahvast (neid on enamus)sellest aru ei saa, et USA ja Euroopa mandunud liberastide ees silmakirjalik koogutamine ja valevahutamine ei ole Eesti huvides.

Anonüümne ütles ...

Savipäts säilitas oma väljaütlemistega "suure ja ausa" Eesti riigimehe ja patrioodi näo.
Loll osa rahvast (neid on tibladest vähemus)sellest aru ei saa, et USA ja Euroopa mandunud liberastide ees silmakirjalik koogutamine ja valevahutamine ei ole Eesti huvides.
Paneb mõtlema,et tiblad nagu kõik venelased kohe vägisi on fašistideks hakanud.Sest putini ja emakese venemaa eest ollakse kõigeks valmis ka suurimateks alatusteks nagu Ukrainas. Rahvust venelane tuleb võtta kui haigust näiteks marutõbe millest teadagi on ainult üks õige ravi....

Anonüümne ütles ...

Ukraina kriis on lääne suur ämber, verine ämber.

Inno ütles ...

Mina ei kannaks siin läänt ja Ukrainat veel maha. Praegu pole Venemaal enam ühtegi liitlast jäänud maailmas kui võibolla Põhja-Korea ja mõned Ukraina ja Moldaavia kaikamehed välja arvata.