reede, 12. detsember 2014

Venemaa päästab maailma majanduse

Naftahinna muutus viimase 5 aasta jooksul, väljavõte oil-price.net veebist.

Maailma majanduses on olnud viimased 100 aastat reegel, et kui nafta hind tõuseb, siis majandus langeb ja vastupidi.

Naftahinna ja majanduse arengu seost kirjeldab hästi järgnev graafik (voxeu.org veebist):



Graafikust on hästi näha, et 1970ndate lõpus, kui naftahind tegi hüppe üles, hakkas maailma majandus kiiresti kukkuma ning kui 1980ndatel liikus nafta hind alla, hakkas majandus kasvama. NLiidus, mille käekäik sõltus toona Siberi tohututest naftavarudest, olid asjad risti vastupidi: kui nafta hind oli üleval, 1970ndatel, siis olid kõik nõukogudemaal rõõmsad, aga kui nafta hind kukkus, 1980ndatel, siis lagunes terve riik laiali.

Pärast NLiidu lagunemist pole Eestil, nagu suuremal osa ülejäänud maailmast olnud põhjust nafta hinna tõusu üle rõõmustada. Vastupidi, see muudab kõik kallimaks: nii kütte kui transpordi, aga kõik kaubad, kogu elu sõltub tänapäeval just sellest. Ehk teisisõnu: kui nafta hind on kõrgel, võidavad sellest üksikud naftariigid nagu näiteks Venemaa, aga kui hind on all, siis kõik ülejäänud.

Viimased 15 aastat on nafta hind olnud maailmaturul erakordselt kõrge ja üha tõusnud. Hinnatõusu põhjuseks on olnud Hiina suur nõudlus ning poliitiline surve. Ütleme otse: USA on ostnud Lähis-Idas omale kõrge naftahinnaga Araabia šeikide toetust. Nüüd aga on poliitiline surve tagant ära kukkunud, kuna USA tahab Venemaad nafta hinna abil põlvili suruda, nii nagu suruti 1980ndate lõpus põlvili NSV Liit. Karmid sanktsioonid sunnivad Venemaad paiskama turule täiendavas koguses naftat ja gaasi, mis lööb kokkuvõttes hinna igal pool alla. Nii et praegune naftahinna kiire langus on juhtunud "tänu" Venemaa operatsioonidele Ukrainas ning sellele järgneb majandustõus igal pool maailmas välja arvatud Venemaa, Norra ja mõned üksikud Araabia riigid.

Nii et- Venemaa päästab maailma majanduse. Aga kas Venemaa sellele vastu peab, see on juba omaette küsimus.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis me siit graafikust välja loeme on hoopis see, et naftahind tegelikult on puhas manipulatsioon ja teiseks nagu ka graafikust näha järgneb igale järsule kukkumisele veel kiirem tõus. Kallis nafta=korralik kriis majanduses. Kas uus masu tulekul?

Anonüümne ütles ...

Siin tuleb nõustuda eelkommenteerijaga ,et peale suurt langust tuleb väga kõrge tõus.Tavaliselt sunnib OPEC sellise hinnalangetustaktikaga Venemaad hinda tõstma millega viimase nõus ei ole.Hiina ei ole oluliselt määrav kuna neil on Iraanis suured naftaväljad kokku ostetud.Samuti oli just Hiina see kes USA-le Iraani ründamisele veto pani.Majandusnäitajate hindamiseks võetakse igasuguseid aluseid mis alati ei anna tõest vastust.Näiteks Eesti näidud põhinevad eelarve täitmisel nagu Nliidu plaanimajandus.Aga arenguriigid jälgivad naitajaid ikka elanike vaesusastme järgi.Reaalselt tunneb igaüks autokütuse odavnemisest säästu.Küll aga kahaneb maksutulu riigikassasse millega tegelikult Eesti maksumaksjal erilist pistmist ei ole aga on oht muude maksude tõusule või lisamisele ,tänu eeltoodud majanduskasvu aruande arvutamisele.

Anonüümne ütles ...

Ameerikast huvitavat statistikat – nafta hind langeb, aga tarbimine samuti langeb. http://www.bloomberg.com/graphics/2014-america-shakes-off-oil-addiction/

Anonüümne ütles ...

Inno, loe Globaalpohmelus läbi, saad aru siis miks su analüüs ei päde.

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on tegemist TÄIESTI UUE OLUKORRAGA maailma naftamajanduses.

Seda tingib KILDANAFTA. Tänu tehnoloogia arengule on see võimalik.
Kildanaftat aga saab puurida peaaegu kõikjal maailmas. Tegemist on kohaliku toorainega.

Seega - naftamajandus muutub ja ülemaailme suur naftaturg kaotab tähtsuse. Koos sellega ka OPEC kaotab tähtsust.

USA on PRAEGU, tänu kildanaftale, maailmas esimese 3 suurima naftatootja seas. Varsti hakkavad kildanaftat puurima Hiina ja Euroopa.
USA-s naftatarbimine väheneb, sest see asendub KILDAGAASIGA. USA tarbis päris palju naftat seoses hoonete kütmisega ja elektri tootmisega. Nüüd asendab seda gaas. Euroopas on selleks gaas ja kivisüsi.

Praegune poliitiline situatsioon on selles, et OPEC üritab takistada USA-s kildanafta puurimist ja alandab nafta maailmaturu hinda allapoole kildanafta omahinda. USA võimud on sellega nõus, sest odav nafta tõstab kogu USA majanduses kasumit kiiremini kui kildanafta tootjate pankrotistumisega tekkivad kahjud.

Seega on siin taga mitte isegi venemaad kottida tahtev poliitiline situatsioon, isegi mitte üld-poliitiline situatsioon vaid MAJANDUSLIK SITUATSIOON, Saudi Araabia kaitseb lihtsalt oma turuosa ja kui turuosa kaitmiseks on vaja langetada nafta hinda, siis seda hinda langetatakse.

Naftahindade langusest võidab kogu maailm, loodame et tooriumipõhine tuumaenergia ja elektriautod ka arenevad ja suretavad lõpuks ka nafta välja.
Juba praegu sõidavad laevad LNG peal, samuti rongid.