neljapäev, 11. juuni 2015

Kes on propagandasõja võitja?

Väljavõte theconversation.com veebist.

Postimees tsiteeris üht põnevat artiklit veebist theconversation.com. Mis lühidalt räägib sellest, et Lääs võib omale jalga tulistada, kui läheb Putiniga propagandasõtta.

Tõepoolest, tekib küsimus, kas ja kuidas on võimalik võita propagandasõda. Esiteks on Venemaal siin suur edumaa, teiseks napib Läänel ressursse. Ja kui asja poole vinnaga teha, siis annab see ainult Vene propagandamasinale lisa-argumendi, et näete, kuidas Lääs meiega manipuleerib. Ja keegi ei pane tähele, et Vene pool manipuleerib veel rohkem. Kokkuvõttes on usaldusväärset meediat üha vähem.

Ses suhtes on artikli autoril õigus, et propagandasõda Putini Venemaaga on juba ette kaotatud sõda. Vastupropaganda toetamise asemel tuleks toetada riikide majandusi, mis suudaks ülal pidada konkurentsivõimelist meediaturgu ja haridussüsteemi, mis koolitaks kriitilisi mõtlejaid.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Lääne tsivilisatsioon toetab kriitilist mõtlemist vaid sõnades. On päris mitu teemavaldkonda - rahvused, migratsioon, USA hegemonism ja sõjad sealhulgas - kus kaasamõtlemine ei ole soositud, kuivõrd see võib hävitada varasemalt püsti pandud valelikud meemid ja legendid.

Seega on nn Lääne ühiskond tegelikult kahvlis. Seni on valitud tee, kus kriitilist mõtlemist teatud tasemeni toetatakse ning siis keelatud teemade juurde jõudmisel rehitsetakse arvamusi ja inimesi sotsiaalsete tabude abil (konkreetseid meetodeid oleme oma lähiajaloos näinud küll). Praeguseks aga on pidevat manageerimist vajavate tabude hulk ületamas seda läve, mida terve ühiskond suudab ära seedida.

Eks võitlus käib tegelikult ressursi pärast. Lääne ühiskond on väga mugav ja ressursimahukas ühiskond. Et samas tempos edasi tarbida, pole täiesti ilmselt muud valikut kui planeedi viimase 1/6 ressursid samuti enda käsutusse saada. Tehnikad, mille abil seda ülesannet ellu viiakse, varieeruvad. Asjaolu, et ida valitsemiskultuur tõstab kilbile põhiliselt vägivalda ja türanne, ei ole siinkohal põhiline, kuid see võimaldab Läänel vastaspoole erakordselt mugavat sildistamist.

Propagandasõjas ei ole võitjaid, kuid propaganda annab piisava suitsukatte sobiva hetke valikuks, et sõjamasin saaks lõuad saaki sisse lüüa. Paraku pole propagandaga võimalik reaalsust täielikult maha suruda, varem või hiljem tekivad inimestel küsimused stilis, et kes siis ikkagi on Liibüa humanitaarkatastroofi ja sellele järgnenud pagulasbuumi tegelik süüdlane?!

Anonüümne ütles ...

Kõige kõvem "propaganda" on rääkida asjast nii nagu on.
Lääne propaganda ei kanna sellepärast, et sisaldab liiga palju valetamist.

Anonüümne ütles ...

Propaganda pole kunagi 100 % tõde, kuid mida lähemal sellele, seda mõjuvam on. Kõige parem propaganda on see, kus räägitakse põhiliselt tõtt, kuid selle illustreerimiseks võetud faktid on võetud valikuliselt, teised faktid aga vaikitakse maha.

Kui Venemaa propaganda väidab, et Vene ei saada relvastust ja sõdureid Donbassi sõtta, on see vale läbinähtav kõigile, kellel mõtlemisvõime.See on propaganda ränk viga, mis vähendab selle usaldusväärsust.Kuid üldiselt teevad venelased propagandasõjas vähem vigu kui nende vastased

Kui aga USA propaganda väidab, et nad kaitsevad demokraatiat, vabadust ja inimõigusi igas maailma nurgas aina uute sõdade vallapäästmisega, pommide, droonimõrvade ja piinavanglatega, on see lausa küüniline ning tülgastav vale.

Arukas inimene näeb valedest läbi ja ei võta ka vastava valetaja muid väiteid enam tõsiselt.

Kahjuks on Eesti asunud propagandasõjas samuti valesid levitama ja tõde maha vaikima ja seetõttu pole Eesti mainstream -meedia enam üldse tõsiseltvõetav