reede, 29. jaanuar 2016

Isamaa 1.0 on feilinud, miks peaks 2.0 õnnestuma?

Isegi minu lubjastunud aju mäletab selgesti, kuidas Isamaa presidendikandidaat, kadunud Lennart Meri kuulutas 25 aastat tagasi, et 50-aastase nõukogude okupatsiooni hind oli miljon sündimata eestlast. See oli aeg, kui Toomas Lunge laulis Hando Runneli sõnadega, et maa tuleb täita lastega.

See oli siis Isamaa 1.0, mis andis mõista, et järgneva 50 aastaga on võimalik need miljon eestlast tasa teha ehk kasvatada eestlaste arv kahe miljonini. 25 aasta peale teeb see pool miljonit.

Nüüd on 25 aastat möödas, eestlaste rahvaarv peaks olema vähemalt 1,5 miljonit, aga iga kuivanud puuvõrsegi näeb, et midagi säärast ei ole juhtunud. Oodatud kasvu asemel on eestlaste arv hoopis vähenenud. 1989. aastal oli eestlasi 963 tuhat, 2011. aastal 887 tuhat. Isegi Eesti NSV ajal eestlaste arv kasvas, mitte ei kahanenud. Mis kokkuvõttes tähendab, et Eesti Vabariik on olnud eestluse mõttes veel suurem feil kui Eesti NSV, toonud kaasa veel rohkem sündimata eestlasi.

Nüüd on Isamaa järeltulija IRL tulnud välja taas mõttega kasvatada eestlaste arvu miljoni võrra. Selle juures unustatakse aga asjaolu, et eestlaste arvukus on vabalanguses ja suur saavutus oleks juba see, kui suudetakse langus peatada. Kasvust võime iseseisvas Eesti Vabariigis ainult unistada, on ju nii! Kurb, aga tõsi.

Mis on kummaline, IRLil endal pole mingit plaani, kuidas seda kasvu saavutada. Milles pole midagi imestada, sest 25 aastat tagasi räägiti sama juttu ja jutuks see ainult jäigi. Meenutab vana nõuka aega, mil samuti pidevalt räägiti, et kohe-kohe oleme kommunismis, aga seda kommunismi kunagi ei saabunud. Lõpuks hakkas kommaritel endal häbi ja kommunismi-ideaal asendati ebamäärase terminiga „arenenud sotsialism”. Meenutab kangesti tänast Reformierakonna loosungit „Uus Põhjamaa”.

Kommentaare ei ole: