teisipäev, 5. jaanuar 2016

Kommenteerimise kiituseks

Väljavõte Postimehe veebist.

Ma pean tunnistama, et ma pole suurem anonüümsete kommentaaride pooldaja ja suurem osa anonüümsest nö tekstist on tõepoolest ehe sitt, mis sobiks peldikuseinale. Aga praeguses olukorras, kus inimeste võimalused ühiskonnas vabalt kaasa rääkida muutuvad üha ahtamaks, pean ma anonüümse kommenteerimise võimalust oluliseks. Või mis anonüümse- tegelikult on vajadusel võimalik politseil kommenteerija isik tuvastada ja seda on ka korduvalt tehtud. Lisaks on veebis lugeja on viimase 15 aasta jooksul piisavalt haritud, et eraldada terad sõkaldest ja saada aru, mis pask ja mis mitte. Näiteks Delfis on ilma registreerima kommentaarid eraldatud nö anonüümsetest ja ma ei ütleks, et nad teineteisest oluliselt erinevad. Lihtsalt Postimees on otsustanud valdava osa kommentaare blokeerida ja ühes sellega oma veebile vee peale tõmmata.

Ainus point, mida ma näen kommentaaride keelamiseks on, kui artikli autor või mõni allikas ei soovi, et teda puudutava loo juures oleksid kommentaarid. Aga seda on ka tehtud- keelatud kommentaarid teatud artiklite juures. Kui vaja, on võimalik teatud artiklite juures keelata ainult registreerimata kommentaarid.

Täna on Postimees avaldanud kellegi Juhan Melliku arvamuse selle kohta, kui lahe on tegelikult anonüümse kommenteerimise keelamine, kuigi Mellik ise tunnistab, et Päevalehes lõppes säärane katse tragikomöödiaga. Mellik unustas ära Äripäeva, kus asi lõppes enam-vähem samamoodi ja sisuliselt on Äripäeva kommentaarium surnud. Öeldakse, et ainult idioot astub mitu korda sama reha peale ja päris napakas teeb seda teiste eeskujul.

Pigem näib küsimus olevat selles, et Postimees on otsustanud veebis lõplikult Ekspress grupile alla anda. Sest kommentaariumi sulgemine just seda teeb- paljud lugejad käivad veebis kas ise kommenteerimas või kommentaare lugemas. Ja selleks, et oma allajäämis kuidagi õigustada, on leitud kommentaaride keelamise näol justkui põhjus.

Ja see jutt, et anonüümselt kommenteerimise keelamine kuidagi midagi põhimõtteliselt parandaks- no kamoon! Samamoodi on võimalik tänapäeval vajadusel luua kusagil Ameerika serveris omale libakonto ning selle alt paugutada- selliseid näiteid on praegu juba hulganisti olemas.

Ja kui Mellik viitab anonüümsusele justkui mingile eriliselt rõvedale, siis panen siia mõned anonüümsed kommentaarid tema enda artikli juurest, mis minu tagasihoidliku arvamuse kohaselt on küll päris asjalikud. Aga otsustage ise:

See võiks ju õigegi olla kui meid ei kummitaks vihakõne paragrahv. Nõukogude Eestis (ja ka mõnes praeguses endises liiduvabariigis) kutsuti sama asja rahvastevahelise viha õhutamiseks. See on suurepärane paragrahv seetõttu, et iga ametnik saab sellele anda täpselt sarnase sisu nagu ise soovib - võimalused on piiritud. Isegi kui eeldada, et meil ei ole hetkel ühtegi võimujanust ajukääbikust prokuröri või muud riigiametnikku ei ole mingit garantiid, et taolisi lähemas või pikemas perspektiivis ei teki. Ehk siis toimib sama hästi nagu on süüdistatud sarnaseid venemaa või Valgevene opositsiooni allasurumise seadusi.

Lgp Mellik, kas sa tõesti arvad, et kui kommentaarid teha registreerituks, siis ekrenaudid, ufoloogid ja muud astronaudid jätavad kommenteerimata? Vaevalt küll! Asi läheb samas vaimus edasi, mõni blokeeritakse ajutiselt, suurem enamus mitte. Jah, nimed on teile teada, aga mis edasi? Ega need tondid ju enda nimede alt ei hakka kirjutama, valitakse mõni "tabav" kasutajanimi ja kõik läheb samas vaimus edasi. Vaata nt DELFI registreeritute sõnavõtte, 90% ekrenaute, 5% vaimuhaigeid ja 5% normaalseid arvamusi. See on tuuleveskitega võitlemine. Eesti meedial on 2 varianti kas keelata üldse kommenteerimine või lasta samamoodi edasi. Esimest varianti ma ei pooldaks muide, las nad lällavad, huumorit peab saama ja iga enda peaga mõtlev olend ei lase ennast sellest mõjutada, nagu Lobjakas jt. kardavad


Ent me elame Eestis ning meie riik on türanniast kaugel....vot selline lauselend ülal loetud jutuvadast, mis hoolimata vastupidisest väitest mõjus kui harilik pugemine. Aga ilmselt ongi kirjutajal seda raske eristada, kui tegemist igapäevase nähtusega. Aga näiteid taheti, hea küll:
On ikka üksjagu teemasid, mis on ühiskonnas üles kerkinud (ja lahenduseni jõudnud) peale "lugejate erakordset huvi v tagasisidet" - mille indikaatoriks on peetud kommentaaride arvu. Just sellelt pinnalt on hakatud toimetustes liigutama, tänu sellele on astunud ette inimesed, kes teemat valdavad ja selgitanud probleemide olemust ning võimalikke lahendusi.
Kaduvad kommentaarid tekitavad olukorra kus - "puudub avalik huvi".
Ajakirjanikud püüavad luua lihtsalt valutut fooni oma ühiskondlikele kujundustöödele - on oluline erinevus kas teemas on sõna võtnud 400 või 14 inimest. Ja nii loemegi tulevikus vastavalt seda, mida parteifunktsionäär ette arvab. See on suurte sammudega ajas tagasi minek - kuid jällegi, taotluslik selline, sest muude meetoditega ei suudeta rahvast enam kontrollida.
Kes on kaduvad kommentaatorid:
a)räuskajad - võimalik (kuid kuna regamine ei ole seni eeldanud id kaarti, siis võib nimeks panna midaiganes ja patoloogiliselt edasi räusata). Kui pannakse id kaardiga logimine, siis on see osalt jälgimine(kui sageli ja mis aegadel jne) ja teisalt kaovad ilma id-ta tegelased - näiteks välismaalt.
b)ametnikud/töötajad - kui seni tilkus mõnigi kord väärt infot, siis nüüd ei ole alust oodata, et keegi vaevuks õhtul kodus kuskilt uudisvoost kaduvat teemat kommenteerima
c) protestijad - need, kes põhimõtteliselt ei soovi lollustega kaasa minna
nagu öeldud on kogu see vaht vaid püüd alistada lugejad toimetuse arvamusele. Mingit reaalset väärtust sellest ei tule.


Mina aga tahaksin lugeda edaspidigi ka neid riigiametnikke, kes on ausad inimesed suure-suure ja korralikult tasustatud pätikarja seas, ja kes vahetevahel ülimast tülpimusest selle nn. riigi tagatubades toimuvatest sigadustest ka üht-teist valgustavad, nagu seda siiani mõnikord juhtunud.
Eesti Päevaleht tegi lehe põhjalaskmise otsuse 1 jaanuarist 2010. Sestpeale jäi sinna tõsti mõni veidrik, Ummelas vist, kelle järele lehetagust "ummelakuudiks" hüüdma hakati. Nii et rehknutiks- 6 aastat ja mõni päev ei ole kümmekond, vaid on pisut vähem!
Mis sai aga Päevalehest, Eesti ühest juhtivast päevalehest, kuigi see kõigest mõned kuud hiljem taastas tingimusteta anonüümse kommenteerimise? Ei ole siiani suutnud toibuda. Kui ei oleks Delfit, mis püsti hoiab, siis ei tasuks ära isegi serveri pidamine! Niipalju kui penskaritele ahjuhakatust müüakse koos leinakuulutustega, niipalju seda Päevalehte ongi!
Tahate Postimehega sama? Aga kus teie "delfi", noh, see kark, mis püsti hoiaks?
Foorumid on toredad- seal on kasutajanimi, mida teab admin, kuid mitte teised kasutajad. Avalikkuse jaoks on kasutajal pseudo. Sedasi muideks oli ka EPLO-s, ajalehes. Sellega nõus, et mingisugune piir võiks olla sõnasaastal, sildistamistel, sõimamistel jms. Aga no- kõik inimesed ei ole Ummelased või kes iganes, kellel tähelepanuvajadus primaarne. On ka muud mured, lihtsalt põletavad probleemid, üleüldised, ja sama nimetud nagu kõik nimetud asjad!
vaat kui korraldate sellise foorumi sarnase, nagu kunagi oli EPLO või ükskõik mis foorum, siis ehk ütlen veel midagi. Ega mu jaoks vahet muidugi ei ole, ma ütlen igasugusele tõprale ka otse silmevahele kui ma leian, et see paras tõbras, aga viga selles, et jooksevad eest ega anna ennast näole!
Kui aga selle lehe sisu hakkab olema seda nägu, et üks kartellipartei kiidab selle kaudu Stenbocki majas istuvat poisikest peaministri kohatäitena ja selle väljaloobitavaid lauslollusi ülimate tarkustena, siis olege parem omaette! Mul targematki teha kui virtuaalpravdasid veerida!


Melliku artikkel näitam konkreetselt kelle tantsu ta tantsib. Oma arvamus on tal ilmselt "kujunenud välja" tööandja sõbralike soovituste järgi.
See selleks. Tegelikult on kogu see teema haigemast haigem. Kui vaadata Postimehes toimuvat (ka juhi vahetusega seonduvat), siis on ilmne, et surve valitsusega seotud omanike poolt on kogu personalile mõju avaldanud. Kahju on aga sellest, viimase aja meelepäraste kaastöötajate valik on olnud väga nõrk. Kirjavigadega tekstid on juba tavapärane nähtus ja seda ka vihakõned Eesti rahva vastu.
Nn. arvamusliidrid nagu Lobjakas ja nüüd ka Mellik on teatud seltskonna ruuporid kes sõimavad TEISITIMÕTLEJAID kes olevat marginaalne osa Eesti rahvast. Neile tuleb aga meelde tuletada, et see nende vihatud erakond on üks suurema liikmeskonnaga erakond!
Tundub, et ka ainukene kes Eestimaa kestvuse eest muret tunneb. Teie enda poolt läbi viidud gallupid (mis kiirelt ka suleti) näitasid ära nii erakondlikud kui ka isikulised eelistused:
Gallup Millist erakonda toetad?

Keskerakonda (1230) 8%
Reformierakonda (2577) 17%
SDEd (886) 6%
Vabaerakonda (1441) 9%
EKREt (5960) 39%
IRLi (759) 5%
Mõnda muud erakonda (109) 1%
Mitte ühtegi erakonda (2289) 15%
Küsitluses on osalenud 15251 inimest
Kes on sinu arvates Eesti mõjukaim poliitik 2015?
Marju Lauristin 11,2%
Jevgeni Ossinovski 3,3%
Taavi Rõivas 1,9%
Yana Toom 0,9%
Edgar Savisaar 10,4%
Indrek Tarand 0,9%
Jürgen Ligi 1,7%
Margus Tsahkna 1,1%
Kaja Kallas 1,1%
Eiki Nestor 0,6%
Hanno Pevkur 0,8%
Kadri Simson 4%
Mart Helme 45,6%
Toomas Hendrik Ilves 2,8%
Sven Mikser 0%
Sven Sester 0%
Rain Rosimannus 2,8%
Urmas Reinsalu 0,3%
Andres Herkel 2,2%
Kristen Michal 1,3%
Keegi muu 7,1%
Vastanuid: 880


hüvasti kommentaar ja tere tulemast vale, rumalus ja poliitiline koogutamine. Tere taastulemast ENSV!

"Mitte keegi ei keela ju oma näo ja nimega tulla kõnelema juutidest, vabamüürlastest, Eesti rahva reeturitest ja sellest, kuidas valitsus omaenda inimesi põlgab."
Ilmselt ei ole autor kuulnud midagi viimase aja sündmustest, riigiametnike nn. käitumiskoodeksist ja vihakõne "eelnõust"? Ise veel reporter...


"Vähemalt on kommentaaridest tõusev lehk piisav selleks, et lämmatada eos juba nii mõnigi potentsiaalne teisitiarvaja ning tema mõtted. "
Teisitarvajaid pidi ju olema rõhuv enamus. Nad võiksid omenda lehaga vabalt "ekrelased" matta kui seda sooviks. Kus nad on? Kardavad? Mida? Paari "m" või "s" tähega sõna? Kui neil on nii jumala õigus siis piisaks ju paarist selgest ja löövast argumendist. Võidaks neetud "ekrenaudid"...
Aga pole. Miks? Sest autori loogika lonkab.


Tõerääkijaid on ennegi aegade jooksul tagakiusatud, piinatud ja isegi maha löödud. Pole midagi uut siin ilmas.

"Oleksin valmis maksma preemia mõne näite eest, kus selline «rahva hääl» on reaalselt midagi ära arutanud või korda saatnud".
Näiteks "10 Miljoni Siimu", tagasi pöördumine, Eesti poliitikasse.
Millest ta just avalikuse surve tõttu loobus.
Kuidas preemia kätte saab? :D


Miks anonüümne kommentaar ei kõlba? Sellepärast, et anonüümne kommentaator ei võta õppust ja ei soostu kasutama "arvamusliidrite" heakskiidetud sõnavara. Aga õppust tuleb võtta, muidu ei jõua elus mitte kuhugi. Tuleb teha nii, nagu Postimehe poolt heakskiidetud õpetajad Allan Martinson ja Juhan Mellik - tuleb paljastada oma kloaak ja roojama hakata. Siis on Postimees rahul.

Kui midagi ei tea või lihtsalt mängid lolli, siis võta teadmisex, et PM minu feisbooki ja google kaudu kommenteerimise oma nime all tegi võimatux, kuna sulges minu vastavad kontod rajoonilehtede juures kommenteerimisex.
Eesti mees.


"Vaikiv ajastu ei ole uuesti ligi hiilimas. Mitte keegi ei keela ju oma näo ja nimega tulla kõnelema juutidest, vabamüürlastest, Eesti rahva reeturitest ja sellest, kuidas valitsus omaenda inimesi põlgab. Ometi ei näe ma kätemerd."
Elame näeme, aeg annab arutust! Tekkis vaid küsimus, kuidas plaanitakse kaitsta võimalike represeerimiste ees?


Paluks siis preemiat. Küsite: Oleksin valmis maksma preemia mõne näite eest, kus selline «rahva hääl» on reaalselt midagi ära arutanud või korda saatnud. Rahva häälest taassündis Eesti Vabariik. Kommentaarid liikusid külapoodide, piimapukkide ja perede ringid aga tulemuseks oli ikka see, et valedele lajatati lõpuks ühiselt ja saime ka sellele tänu vabaks.

Jääbki mul kirjutamata lugu: kellele kuulub peldikusein? Ajendatuna aastaid tagasi toimunud poleemikast: kellele kuuluvad augud, kuhu inimene sisse kukkus ja surma sai. Siis leiti vastus - omanikule. Ka nüüd on aru saadud - peldikusein kuulub omanikule. Jõudu Postimees!

Kui ma kasutan Twitteri kontot et siia sisse logida siis luban ma samal ajal et Postimehe app saab teha järgmist minu Twitteri kontoga: -Lugeda minu tweete, -näha keda ma jälgin ja kes mind jälgivad, -uuendada minu profiili, -saata tweete minu nime allt..
Mis on kõigel sellel tegemist artikli kommenteerimisega?? mitte midagi. Pm tegeleb Postimees nuhkvara paigaldamisega minuga seotud sotsiaalmeedia kanalitesse. Mis on sellise käitumise eesmärk?


Teisisõnu tekib sundseis vaba sõna vastu kus "vale" käitumise korral omab teine partner meetmeid minu arvamuse või käitumise muutmiseks või minu isiku survestamiseks.
samas teame me kõik kui kerge on läbi vpn-de ja muul moel luua libakontosid (spam-robots) või libakasutajaid, kes ka "registreeritult" saavad oma agendat ja propagandat edasi levitada. Kui praegu tundub et reffide, kesikute, venelaste, mikide, brüsseli ustavad reostavad kommentaariumi, siis kuidas hiljem lugeja enam vahet teeb, kui me lämmatame vastakad arvamused. Siis hakkab kommentaarium olema nagu nsvl pleenium- kas kõik kiidavad või laidavad. aga kas see reaktsioon on tõene? või mulaaz?


Postsovetlikud valitsejad -ärastajate klikk, uued okupatsioonivõimud ja nende kohalikud käsilased kardavad rahva arvamust nagu vanakuri välku.
Okupeeritud Eestis käib massiivne info- ja psühholoogiline sõda oma rahva/põlisrahva vastu. Rassismist heledanahaliste aborigeenide suhtes on saanud postsovetliku Eesti mitteametlik rahvuspoliitika. Plutokraatlik võim kontrollib kõiki võimutasandeid, sealhulgas massimeediat. Massimeediast on saanud riiklik ja mitteriiklik kartelliparteisid teenindav ajupesutööstus mitme erineva suurema vabrikuga. Kõrgepalgalised ideoloogilised hävituspataljonlased ja nende vaimsed lapsed - ideoloogilised hungveipingid (eurohungveipingid) tegutsevad sama fanaatiliselt nagu Pol Pothi hungveipingid/punased khmeerid rahvavaenlaste 8rahvuslaste) kahjutuks tegemisel, eesti ideoloogilised hävituspataljonlased noorte ajude rahvusnihilistlike ideoloogiatega ümberprogrammeerimise meetodi relvaga.

Kommentaare ei ole: