teisipäev, 1. märts 2016

Ojuland: Türgi liitumine ELiga oleks praeguseid arenguid vältinud

Endine välisminister Kristiina Ojuland ütles kommentaaris Kohvikule, et Türgi liitumine oleks ELile kasuks tulnud ning aidanud vältida Euroopa praegust sunniviisilist islamiseerimist.

Järgneb Ojulandi kommentaar:

Kümmekond aastat tagasi, kui Türgi oleks EL liikmeks saanud, oleks tõenäoliselt kogu tänane geopoliitiline olukord selles regioonis teistsugune. Minu arvates oleks ELi majandusele, aga ka mõjuvõimu suurendamisele sealkandis Türgi liitumine kasuks tulnud. ELi liikmena oleks Türgi suutnud Lähis-Idas oluliselt oma ja ELi positsiooni tugevdada ja ära hoida ebameeldivaid arenguid. Ei maksa unustada, et Türgi on ka NATO liige ning rahvaarvult Saksamaaga võrreldav, seega väga suure majandusliku kasvu potentsiaaliga. Ei saa välistada, et ka USA oli Türgi EL-iga liitumise vastu.

Peale seda, kui türklased taipasid, et ükskõik kui palju nad ei pingutaks, ei nõustuks Saksamaa ega Prantsusmaa nende liitumisega, valisid nad teise kursi. Avalik saladus toona oli see, et mitmed teisedki EL riigid olid vastu, kuna Türgi pole kristlik maa. 2003. aastal püüti muuseas ELi  aluslepingutesse isegi sisse kirjutada punkti, mille kohaselt saavad EL-iga liituda vaid kristlikud riigid. Ka Eesti valitsus arutas muuseas seda muudatust ja otsustas mitte toetada lepingu muutmist.
Minu arvates tehti toona suur viga, tõrjudes suhteliselt sekulaarne suurriik EL-ist eemale. Tänaseks on tulemus see, et Euroopa seisab silmitsi sunniviisilise islamiseerimisega. 


Türgi on valinud teise tee ja mida päev edasi, seda rohkem sukeldub ta islamiriigi toetamisse nii avalikult kui vähemavalikult. See ei ole Euroopale kindlasti mitte kasuks. Analoogselt on ka Aserbaidžaani tõrjutud. Selle asemel, et toetada sekulaarseid islamiliidreid, kes küll Lääne mallide järgi ei ole demokraadid, valiti teine tee. Aserbaidžaani ja kunagised Türgi "poliitvangid" on just islami äärmuslased, kes peavadki kinni istuma.

Tänane Merkeli avatud uste poliitika võtmaks vastu massiliselt islamitaustaga immigrante ei ole mingi heasüdamlik ega kaastunde samm. Arvan, et Saksamaa valitsus on teatud põhjusel sundseisus. Isegi pime näeb, et need miljon ja rohkem migranti pole mingid põgenikud, vaid Euroopasse smugeldatud inimmassid kindla eesmärgiga juurutada islami levikut. Kui palju ja kas selle taga on Türgi huvid, näitab ajalugu.

Kommentaare ei ole: