kolmapäev, 11. mai 2016

Pensionisüsteem on püramiidskeem

Väljavõte Delfi veebist.

Meedias armastatakse kiruda püramiidskeeme, mis inimesi nöörivad, aga riikide pensionisüsteemid on täpselt samasugused püramiidskeemid. Mis põhinevad sellel, et panustajaid on rohkem kui kasu saajaid ning niipea kui suhe muutub, kui panustajaid jääb vähemaks kui kasusaajaid, kukub süsteem kokku. Ehk siis tegelikult suur pettus, kui aus olla. Esimesed panustajad saavad oma raha kätte ja isegi kuhjaga peale, viimased jäävad kõigest ilma.

IRLi juht, sotsiaalminister Margus Tsahkna on vähemalt aus mees ja ütles välja nagu asjad on. Et Eesti pensionisüsteem kukub kokku olukorras, kus lapsi sünnib vähe ja elanikkond vananeb.

Ma lisan Tsahknale, et see puudutab kõiki pensionisüsteeme, mitte ainult riiklikke. Kõik pensionisüsteemid kukuvad kokku, kõik, kui lapsi ei sünni. Kõik sambad ja mis iganes nende nimed ka ei oleks, kõik kukuvad kokku.

Eestis armastatakse öelda, et laenu võtmine on tuleviku arvelt elamine. Aga kallid sõbrad, vähene sündivus on veel suurem tuleviku arvelt elamine.

Mis tulevikus juhtuma hakkab siis? Esiteks juhtub see, et mitte keegi pensionile ei saa, inimesed peavad kuni surmani tööd tegema. Seda esiteks. Teiseks juhtub see, millest on unistanud Andrei Hvostov: et vanurid peavad üksteist üleval. Ja see aeg ei ole enam kaugel, praeguste trendide jätkudes kõigest paarikümne aasta kaugusel. Inimesed selleks juba valmistuvad: paljud on hakanud mõtlema rohkem oma tervise peale.

Tegelikult ei tea täpselt keegi, mis tulevik toob, sest Euroopas on olnud aastasadu olukord, kus iga uus põlvkond oli eelmisest suurem ja kõik oli korraldatud selle järgi. Nüüd aga on alanud allakäiguspiraal, millist pole varem olnud. Tegelikkuses on elanikkonna kasv pidurdunud kogu maailmas, isegi islamimaades ning uued põlvkonnad kipuvad olema väiksemad kui eelmised. Kõik praegused probleemid Euroopas, Eestis ja kogu maailmas tulenevad demograafilisest olukorrast.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Euroopa, sh Eesti üritas tööjõuprobleeme lahendada immigrantide sissetoomisega, aga paraku ei tulnud sellest midagi head välja. Eesti jäi ka selles osas "rongist maha" - juba 7 nn. pagulase riiki toomisega on rahvas väga rahulolematuks muutunud ja sellega ka poliitikud ära hirmutanud.

Ilmselt noorem põlvkond rändab veel rohkem riigist välja, sest 90ndatel sündinud, kes nüüdseks on saanud täisealiseks, ei hinda enam eraomandit, nad ei soovi ennast 30-aastaste laenudega pankade poolt orjastada. Ainus võimalus oma elujärge parandada, k. a. pensionieas ellu jääda, on välismaale elama ja tööle minna.

Seda, et pensionifondid on püramiidskeem, võis aimata juba 90ndate lõpul - 2000ndate algul, kui neid pankade poolt hirmsasti pähe üritati määrida. Õnneks ei olnud II samba loomine kohustuslik, seega keeldusin, kuigi pankade pakkumisi tuli uksest ja aknast, helistati ööd ja päevad läbi. Aga ei läinud õnge.

Anonüümne ütles ...

Ma olen ka selliseid mõtteid mõelnud. Minu üks tuttav ütles pensionifondide kohta, et "Sama hästi kui see pensionifonidiraha pangale anda, ma võiks raha kasiinosse viia. Võiduvõimalus oleks äkki isegi suurem".

Mind ka II 2000-te algul tüüdati pangas lõputult tüüdati("Aga tööl te ju ometi käite? Kuidas saab siis olla nii, et te polegi II sammast teinud? Kas te olete oma tuleviku suhtes ükskõikne?") - eh, see oli tõesti tüütus kuubis.