laupäev, 23. juuli 2016

Kes on Eesti Donald Trump?

Tehnoloogiainvestor Peter Thiel esinemas neljapäeval USA vabariiklaste rahvuslikul foorumil.

Neljapäeval oli USAs Clevelandis vabariiklaste rahvuslik foorum, mis kinnitas partei ametlikuks kandidaadiks Donald Trumpi. Mehe, kellele veel aasta aega tagasi ei antud mingit lootust, ent kes on tublilt ent tippu välja võidelnud. Trump on selles mõttes fenomen, et teda on igalt poolt pekstud, eriti meedias, aga tema toetus on sellele vaatamata ainult tõusnud. Sest ameeriklased on olemasolevas süsteemis täielikult pettunud ja Trump on ainus, kes pakub mingit väljapääsu.

Tehnoloogiainvestor Peter Thiel (Paypali asutaja ja Facebooki esimene investor) toetas samuti Trumpi, öeldes, et Ameerika vajab uuesti üles ehitamist ja Trump on selleks just õige mees. Thiel tõi muu hulgas välja, et USA pressib end igasse sõtta, kulutades metsikult raha, ent selle asemel võiks arendada tehnoloogiat, et Marsile sõita. Taustaks, kes ei tea, Reagani ajal oli just USA kosmoseprogramm see, innovaatilised süstikud, mäletate, mis aitas NSV Liidu nurka suruda. Pärast NLiidu lagunemist pandi kosmoseprogramm seisma ja selle asemel sekkuti kõikvõimalikesse konfliktidesse Lähis-Idas ja Aafrikas, mis pole mingit edu toonud ja USA on mässinud hiiglaslikesse, Kreeka tasemel võlgadesse. Nüüd ütles Thiel välja, et isegi sõjaliselt on USA maha jäänud: tuumarakette juhitakse flopi-ketastega (mäletate veel neid?!) ning sõjalennukid ei suuda vihmas lennata (Eestis jäeti näidislennud pooleli väidetavalt lindude lendamise tõttu).

Thiel ütles muu hulgas välja, et on gay ja selle üle uhke (kus on Eesti uhked gayd, mis?!) ning on uhke, et on vabariiklane.

Eestis küll kirutakse Trumpi, ent tegelikult on Trump Eesti jaoks väga õige ja vajalik variant. Sest Eesti on mässitud samasugusesse stagnatsiooni nagu USA: majandus seisab ning riigi juhtimises pole ühtegi ideed. Pole kedagi, kes inimesi inspireeriks, edasi veaks. OK, Eestis sellist inimest ilmselt ei leitagi, kui vaadata näiteks praegusi presidendi kandidaate, kellest üks on igavam kui teine, Trumpiga ei anna kedagi võrrelda. Siis vähemalt on USAs, maal, millest eestlased lugu peavad, on vähemalt sellel maal keegi, kes inspireeriks, ka eestlasi.

Muutusi on hädasti vaja, sest tegelikult on kogu Läänemaailm langenud stagnatsiooni ja sellega seotud masendusse ning sellest välja tulekuks ei nähta mingit väljapääsu. Trumpil on selleks lahendus olemas: esiteks taastada inimeste usk endasse ja paremasse tulevikku, panna inimesed tuleviku nimel rohkem pingutama, siis keskenduda oma inimestele ja lõpetada mõttetud ja kulukad sõjad välismaal. Eesti kohta ütles Trump samuti targasti: USA aitab ainult neid, kes end ise tahavad aidata. Ta ei ütle nagu Eesti riik välismaal hätta sattunud kodanikele, et õppige end ise aitama, kui panete tähele, vaid on nõus aitama, aga ainult siis, kui teised ise ka panustavad. Taustaks: seni on teised, kaasa arvatud Eesti lootnud, et saavad ameeriklaste najal niisama liugu lasta. Et ise polegi vaja midagi teha. See on väga loll mõtteviis, kui aus olla. Aga USA valitsus on sellist mõtteviisi seni toetanud.

Kommentaare ei ole: