reede, 5. august 2016

Üllatav põhjus, miks Eestis on vähe moslemeid

Kuuba Guantanamo vangilaagrist Eestisse elama toodud Ahmed Abdul Qader oma lemmikkohas - Vabaduse väljakul Tallinnas, väljavõte New York Timesi veebist.

Ajakirjanik Charlie Savage, kes kirjutas artikli Guantanamo vangilaagrist Eestisse elama toodud endisest vangist, on kirjutanud samal teemal uue loo, põhjendades seda tema eelmise artikli suure menuga Eesti ajalehtedes ja blogides.

Nüüd lisab Savage veel seda, et Qaderile meeldib väga olla Tallinnas Vabaduse väljakul, kuna see sümboliseerib ka talle vabadust.

Veel üks huvitav asjaolu, mille Qader tõi Eesti puhul välja:  nimelt on moslemitel siin paastukuu Ramadani ajal väga raske, kuna siis ei või süüa päiksetõusust kuni loojanguni ja Eestis kestab see periood suvel kuus tundi kauem kui tema koduses Jeemenis. Samuti on Eestis väha nähe päikest, mille liikumist jälgitakse palvetamisel ja talvel on päikest nii vähe, et palvetamise ajad jooksevad kõik kokku. Seetõttu pole ime, et Eestis elab vähe moslemeid ja siin pole isegi mošeed.

Ajakirjanik lisab, et Qader pole olnud nõus Eesti meediale intervjuud andma, kuna ta kardab, et siis tuleb välja tema asukoht. Savage sai loa intervjuuks läbi jeemenlase ameeriklasest advokaadi Wesley Powelli.

Ajakirjanik ütles, et pärast artikli ilmumist üritati tema koduleheküljele sisse murda Ukraina ja Vene aadressidelt, kuna ta mainis oma eelmises artiklis, et Eesti oli nõus Guantanamo vangi vastu võtma pärast seda, kui Venemaa tungis 2014. aastal Ukrainasse.

Qader lisas ajakirjanikule veel seda, et teda on küll püütud seostada Talibaniga, aga enne 2001. aasta terrorirünnakuid oli Taliban Afganistanis võimul ja täitis politsei rolli - inimestel oli pea võimatu sellest eemale hoida. Tema vahistamise juures mängis olulist rolli, et tema naabermajas elas üks kõrge Talibani võimukandja, aga see ei tähenda, et tema oleks sellega kuidagi seotud, tema maja inimesed olid vabatahtlikult politseisse läinud tunnistusi andma.

Uuest artiklist tuleb välja, et Qader on leidnud endale sõbra ühe teise Lähis-Ida põgeniku näol ja too julgustab teda unustama elu Guantanamo vangilaagris.

2 kommentaari:

Üllar Saar ütles ...

Inno,
kas presidendi valimisel (ja juba kandidaatide ülesseadmisel) peetakse nõu ka meie liitlastega? Või on nagu nõukogude ajal, et rahvas ise otsustab, keda valib?

Inno ütles ...

Rahvas ise otsustab. :)