reede, 23. september 2016

Kui palju Eestis üldse autismist teatakse?

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Eesti avalikkust šokeeris juhtum, kus lasteaia õpetaja teipis maalriteibiga Paide vallas autistlikul lapsel suu kinni. Ühelt poolt näitab see lasteaia töötaja inimlikku jõhkrust, teiselt poolt väljendab teadmatust autismist. Teadmatus tuleneb omakorda asjaolust, et Eestis on autismist väga vähe juttu. Autism on samas tänapäeval väga levinud tervisehäire, mis on ühel inimesel 150st.

Näiteks Soomes on autismist pidevalt juttu ajakirjanduses. Helsingin Sanomat kirjutab, kuidas autismi diagnoositakse edaspidi kui autismispektri häireid, mitte eraldi autismi, aspergeri sündroomi jms. Eestis on sellest juttu Eesti Autismiühingu lehel.

Soome lehes on muu hulgas juttu, et autismispektri häirega inimestel võib olla ülisuur tundlikkus teatud häälte ja helide suhtes, mida nad võivad kogeda kui valu. Näiteks on võimalik, et autistlik laps ei saanud uinuda, kuna teda segas mingi heli, ta võis tunda valu. Kujutate nüüd ette, kuidas lasteaia õpetaja, selle asemel, et lapse valu leevendada, teipis tal suu kinni. See on selge piinamine. Koerad on samuti tearava kuulmisega teatud helide suhtes ja nad ei saa tihti uinuda, aga isegi koeraomanikud ei teibi oma hoolealustel suud kinni.

5 kommentaari:

Alice ütles ...

Meie lasteaias on küll meile autismist koolitusi võimaldatud ja eilegi oli meil koolitus, kus me selle teema üles võtsime ja seda arutasime.
Tänapäeval on lasteaias palju erivajadusega lapsi ja kõigega tuleb kursis olla.Vanemad ja lasteaed peavad alati koostööd tegema ja ainult nii saab nendest probleemidest üle ja me oskame last aidata ja koos otsustada kuidas talle parem on.

Alice ütles ...

Ma ei kaitse õpetajat, aga ma selle konkreetse juhtumi puhul ei usu, et laps tundis valu ja segas sellepärast teisi magajaid. Oleks ta nutnud või valu kurtnud, siis oleks kindlsti õpetaja teda lohutanud, aga ma ei eita ka seda, et talle võib sellest eluaegne trauma jääda.

Ann ütles ...

See oli väga inetu juhtum, aga ei tasu ühe juhtumi põhjal jälle üldistada.

Unknown ütles ...

ma ei tea mis koolitust teile tehti, aga autistlik laps ei oska tihti väljendada, mis temas ebameeldivus tundeid tekitab. Küll aga on selge, et suu kinniteipimist ei õigusta miski.

Alice ütles ...

Ma ei olegi ju õpetajat õigustanud ega kinniteipimist õigeks pidanud.
Meie lasteaia koolitused on alati tasemel ja nendest on palju õppida.