esmaspäev, 17. oktoober 2016

ELi sahmerdamine on tõstnud mobiilside hinda

Väljavõte Delfi veebist.

EL on juba viimased viis aastat sahmerdanud mobiilside vallas. Sellega on tegelenud tuhandeid ametnikke sadade miljonite eurode eest. Ainuüksi asjaga tegeleva Andrus Ansipi kuupalk on miski 30 tuhat eurot. Tulemus on aga null. Pealtnäha üllas eesmärk - muuta asi inimestele mugavamaks ja odavamaks on andnud vastupidise tulemuse.

Viis aastat tagasi oli olukord mobiilside vallas väga mugav. Hind muudkui alanes, mobiilne internet oli piiramatu kasutusega ja odav. Teenuste kvaliteet muudkui paranes. Välismaale minnes olid kõned ja internet küll kallid, aga kohapeal sai vajadusel muretseda kõnekaardi, millega helistamine oli odav. Või siis kasutada tasuta wifi punkte.

Nüüd on kõik muutunud. ELi rändlustasude asjaga on esiteks mobiilside teenused kallinenud, eriti internet, kus on kadunud piiramatu kasutus ja paketid muudkui kallinevad. Mobiilside teenuste kvaliteet käib alla ja uuendusi enam peale ei tule.

Kas välismaal on siis helistamine odav? Ei ole! See on ainult veidi odavam ja kehtib tagasihoidliku kasutuse korral. Kui tahad välismaal aga kasutada rohkem näiteks mobiilset internetti, seda nii kiiruse kui mahu osas, on sealgi hind jätkuvalt kõrge. Ning tasuta wifi punktid on kadunud.

Kokkuvõttes pole peale 5 aastat turu moonutamist keegi rahul: ei mobiilside operaatorid ega kliendid. Aga kellele see asi siis kasulik on?

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Seesama Tele2 muuseas röövib kliente: panin iseteeninduses väliskõned kinni, aga nemad kasseerivad ikka seda üheeurost "roamingu kuutasu" lisaks tavapaketi maksumusele. Tegelikult peaks selle asja mõni päev Tarbijakaitsesse andma, vaataks mis sest välja tuleb.

Asi pole mingis ühes euros, vaid põhimõttes. Pole tellinud, järelikult ei maksa.