laupäev, 22. oktoober 2016

Toomas Hendrik Ilves pettis riiki ja kasutas EASi ära raha saamiseks

Euroopa Liidu toetusraha jagava riigiasutuse EASi otsus 2006. aasta 13. märtsist Ermamaa OÜle toetuse andmiseks.

Endise presidendi Toomas Hendrik Ilvese otsus muuta turismiobjekt Erma Park tema isiklikuks kinniseks residentsiks näitab, et tal oli algusest peale plaan Eesti riiki petta ja kasutada EASi toetust endale raha saamiseks.

Ilvese Ermamaa OÜ taotles 2006. aastal EASilt toetust turismi arendamise meetmest. Summa oli ligi 3 miljonit krooni (190 tuhat eurot). Tegemist pidi olema külalistemaja, raamatukogu ja konverentsikeskuse rajamisega. Ehk siis: raha saadi selleks, et arendada ääremaal Abja vallas ettevõtlust, luua töökohti ja pakkuda kohalikele inimestele tegevust. Hea projekt oleks toonud valda täiendavalt investeeringuid ja aidanud tõsta inimeste sissetulekuid.

See, et Ilvese ettevõte toetust sai, tähendas, et keegi teine jäi ilma. Mõni teine hea projekt jäi sündimata või arendamata. Mingit põhjendust, miks Ärma talus ettevõtlust ei saanud arendada, pole Ilves toonud. Presidendiks olek andis võimaluse teha kohale reklaami, et sinna külastajaid saada. Erma Parkist oleks võinud saada üle terve Baltikumi tuntud turismiobjekt, mis oleks aidanud tuua Abja valda hulgaliselt väliskülalisi ja raha. Eeldused olid suurepärased, aga seda võimalust isegi mitte ei kasutatud. Lõuna-Eesti kohta hiigelsuure toetuse saanud Ermamaa OÜ-l pole algusest peale olnud mitte ühtegi töötajat. Kui vaadata Abja valla arengukavasid, siis Ermamaad ega Erma Parki justkui ei eksisteerikski, seda pole valla vaatamisväärsuste hulgas. Lihtsalt pisteti Euroopa Liidu toetusraha tuimalt tasku ja oligi kõik. Riigile tehti 190 tuhande euroga külma.

Ilvese juhtum näitab, kui lihtne on riiki petta, teiselt poolt näitab toetuste süsteemi jaburust: toetust saavad ettevõtjad, kel on paremad sidemed ja suhted ning nad saavad toetuseks saadud raha kasutada oma suva järgi. Vargusele ei järgne mingit karistust, raha kõrvale panemise eest ei vastuta keegi. Selline toetuspettus on mitut pidi kahjulik: piiriäärsesse Abja valda või kogu Lõuna-Eestisse võis seetõttu jääda sündimata mõni teine väärt turismiobjekt, milleks lihtsalt kas ei jätkunud toetust, või vaadati, et mis me Erma Parki'ga ikka hakkame konkureerima. Laiemalt peegeldab see praegust olukorda terves Eestis: Erma-taolised riigi toetust saanud projektid kukuvad järjest ära, toetuseta jäänud ettevõtmised aga virelevad investeeringute puuduses. Tagajärg on ettevõtluse kidumine maapiirkondades, töökohtade nappus ja madalad palgad.

4 kommentaari:

LPR ütles ...

Eile vist ilves pobises midagi selgtueks. Tal ka raske - segadus naistega, siis presidendiks saamine, see lõi jalad alt ja tekkisid raha probleemid. Siis jälle uus naiste jama. Siis uus laps ja alimendid ja jälle raha probleem. Ega see lihtne ole kui elu pidevalt sassis nagu Körtpärtli särk. Nüüd saab ometi sealt pimedast ja külmast urkast Venemaa kaenla all inimeste sekka vabasse maailma hingama. Oli ka viimane aeg. Igaüks on väärt second chance'i. Või siis viimast chance'i.

Anonüümne ütles ...

No pisut ÜKT-d koos innoga ja asi lahendet.

Anonüümne ütles ...
Blogi administraator eemaldas selle kommentaari.
Anonüümne ütles ...

Tõtt polnud meeldiv lugeda, jah?