esmaspäev, 7. november 2016

Astmat põhjustab kodune stress?

Astma ehk hingamisteede ärritus on selline asi, millele pole seni põhjust leitud. Küll räägitakse tolmust, küll lilledest küll millestki muust. Ja et see on eluaegne haigus.

Aga mina väidan, et astmat põhjustab kodune stress. See on midagi sarnast paanikahoogudega. Mis on keha märguanne, et inimene peab oma elu muutma, näiteks välja vahetama elukaaslase või kolima minema tülitsevate vanemate juurest.

Võtame näiteks Irja. Kui me kohtusime, oli tal raskekujuline astma, mis oleks võinud lõppeda surmaga. Irja võttis kangeid astmaravimeid. Astmahood tekkisid iga kord, kui ta läks oma koju Rakveres. Samuti olid tal astmahood Portugalis koos tema endise elukaaslasega. Hood kadusid, kui ta oli eemal. Me algul seostasime seda konkreetse koha või majaga, et seal on tolm või nii, aga see teooria kukkus kokku, kui Irja ema ja isa oma autosse võtsime ning Irja jälle suur astmahoog vallandus. See tähendab, et hingamisteed lähevad nii tursesse, tõmbuvad nii kokku, et inimene võib ära lämbuda, kui abi ei saa.

Nüüd pole Irjal juba aastaid olnud mingit astmat. Seda ei tekkinud ka Portugalis olles. Ma tuletan meelde, et astmat peetakse eluaegseks haiguseks. Aga kuidas siis see eluaegne asi korraga ära kadus, kui ta enam stressikoldes ei viibinud?

Miks ma seostan seda koduse stressiga? Sest mu eelmises suhtes, kus me abikaasaga pidevalt samamoodi nägelesime nagu Irja ema ja isa või irja ja tema endine elukaaslane, tekkisid lastel samuti kummalised köhahood ja hingamisraskused. Meie ise ega arstid ei osanud seda millegagi seostada ja neid oli raske uurida, sest need kadusid kohe, kui lapsed haiglas olid. See on siis kodust eemal. Ma panin ise tähele, et need hood kadusid ka siis, kui ma olin lastega kodus ja mingeid pingeid polnud. Pinged tekkisid siis, kui abikaasa koju tuli ja kõigi kallal tänitama hakkas. Siis läksid kõik pingesse. Minul endal näiteks hakkas selg sügelema ja mu abikaasal olid pidevalt alaseljavalud. Ma algul arvasin, et mul on sügelised, keetsin läbi kogu pesu, aga nüüd olen aru saanud, et see sügelemine tulenes stressist koduseinte vahel.

Kodune stress on hirmus asi, see teeb inimesed haigeks ja ajab varakult hauda. Ajab mehed jooma ja naised sööma.

10 kommentaari:

olge ise ka tublid ütles ...

See on juba suuresti ka peavoolumeditsiini poolt omaks võetud seisukoht, et astmat põhjustab stress:

https://www.google.ee/search?q=asthma+stress

Anonüümne ütles ...

Stress võib küll kroonilistele haigustele kaasa aidata aga see pole põhjustaja.
Mina saan oma astmahaige abikaasaga hästi läbi ...kuigi stressi tuleb väljaspoolt kodu.

Irja ütles ...

Täpsustan, et kergekujuline astma tekib mul ka raseduse lõpus (tekkis nii Juuli kui Roosiga) ja seepärast suunati mind ka Võrust Tartusse Maarjamõisa haiglasse.

Anonüümne ütles ...

Alles ju kirjutasite et Irja sai astma sellepärast, et ta isa lapsena pidevalt ja palju toas suitsetas.

Irja ütles ...

Suits teeb astmat hullemaks, aga ei ole selle tekkimise otsene põhjus.

Anonüümne ütles ...

Nõus. Allergia ja astma on seotud stressiga. Rahulikus keskkonnas on inimesed terved.

Krista ütles ...

Jumal tänatud siis, et te teineteist leidsite.

Anonüümne ütles ...

http://www.kliinikum.ee/attachments/article/108/Passiivne_ehk_kaudne_suitsetamine.pdf

http://www.tymri.ut.ee/sites/default/files/tymri/2016_anastassia_lenskaja_magistritoo.pdf

Mitmed allikad väidavad, et astma tekkimise risk lastel siiski suureneb passiivse suitsetamise mõjul.

Anonüümne ütles ...

Ma täitsa usun, psühhosomaatika on võimas värk. Kui Irja on ka veel tundlik nagu ikka loomingulised inimesed kipuvad olema, siis psühhosomaatika võimutseb seda enam.

Anonüümne ütles ...

Väga asjalik uurimus tervise valdkonnas.
MTÜ loeb artilklit 75€ vääriliseks.