pühapäev, 20. november 2016

Jüri Mõisal on õigus: Eesti lõpetab nagu Kreeka, ainult ilma teedeta

Väljavõte Äripäeva veebist.

Ettevõtja Jüri Mõisal on õigus: Eesti lõpetab nagu Kreeka, ainult ilma teedeta. Selle "õnne" eest tuleb "tänada" Reformierakonda, kes seisis risti ees Eesti laenuvõtmisele. Aga Eesti oleks võinud nii lõpetada ka ilma Reformita, sest pärast Kreekat keegi Eesti-sugustele nn arenevatele majandustele enam naljalt laenu ei paku. Või kui seda tehakse, siis kirve intressiga.

Aga see, et Eesti lõpetab nagu Kreeka on enam kui kindel. Sest vaadake, kui Eesti ei suuda majanduskasvu saavutada isegi vaatamata praegustele Eesti mõistes hiiglaslikele eurotoetustele, siis kuidas suudetakse seda pärast 2020. aastat, kui need toetused Eesti jaoks ära kukuvad.

Eesti mõttes on katastroof see, et kui Tallinn elab juba pikemat aega kusagil Euroopa keskmise tasemel, siis muu Eesti meenutab pigem Venemaad. Ehk siis areng on olnud väga ebaühtlane ja seda pole suutnud korvata eurotoetused. Kuivõrd Eesti on ELi mõistes üks regioon, siis tulevikus vaadatakse Eestit kui tervikut ja maapiirkondade arendamiseks raha ei anta. Seda vaatamata asjaolule, et Eesti maapiirkonnad on ühed mahajäänumad terves Euroopa Liidus ja vajaks hädasti toetust veel mitukümmend aastat. Nõnda surevad maapiirkonnad välja ja sinna polegi enam mõtet mingit teed ehitada. Rong on nö läinud juba.

Keda selle "õnne" eest tänama peab, et Eesti maapiirkonnad välja surevad? Aga ausalt öeldes ei oskagi öelda. Muidu on kõiges halvas tavaks süüdistada Savisaart, aga maapiirkondade väljasuremises Savisaart ilmselt süüdistada ei saa. Nagu Eestis on tavaks, on hädades süüdi hädalised ise. Ehk siis maapiirkondade mahajäämuses on süüdi sealsed elanikud. Ise on süüdi, et asuvad Soomest nii kaugel ja sinna pole laeva- ega lennuühendust organiseeritud nagu Tallinnas. Aga vat tallinlased on olnud tublid - käivad Soomes tööl, teenindavad soomlasi ja elavad nagu kuningad.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

mis teil juhtus et see taustapilt nüüd iga kord uusim postitus on see on veic häiriv.

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea kedagi, kes käiks Soomes tööl ja kõik elavad kenasti. Sina ära virise nii palju. Elaksid Ingridiga, oleks su elu nagu lill.

ann ütles ...

Misasja? Vastupidi, just Lõuna-Eestist käiakse rohkem Soomes tööl kui Tallinnast.

Inno ütles ...

Ann, Lõuna-Eestist minnakse, Tallinnast käiakse. Paljud tallinlased hommikul lähevad, õhtul tulevad Soomest, ööbivad ikka kodus. See ongi põhjus, miks Tallinn kasvab ja areneb, aga muu Eesti jääb üha rohkem kängu.