kolmapäev, 2. november 2016

Liiga varakult ei tasu lastele asju õpetada

Meil on Roosiga selline asi, et ta juba ammuilma käib, jookseb ja hüppab, aga vot poti peale kakale ja pissile ei taha minna. Käib ümber poti nagu kass ümber palava pudru, saab aru küll, kuidas asjad käivad, aga vot sinna istuda ei taha, või ei julge.

Põhjust pole vaja kaugelt otsida. Olen ise selles süüdi. Nimelt hakkas meie lapseke käima 8-kuuselt ning ma vaatasin, et ohhoo, kui laps käib, siis võib teda juba potile harjutada, Sest tavaliselt hakatakse last siis potile harjutama, kui ta käima hakkab. Minu lastega eelmisest suhtest oli nii, et kui käima hakkasid, kusagil aasta ja paari kuu vanuselt, siis sai neid potile harjutatud. Ja kõik toimis. Pooleteise aastaselt käisid mõlemad juba potil.

Nüüd talitasin samamoodi, hakkasin potile harjutama, kui laps käima hakkas. Aga Roosike ei tahtnud veel 8-kuuselt millegipärast potil käia. Nii kui teda potile panin, hakkas nutma. Hiljem juba jooksis eest ära, kui talle potti näitasin. Panin teda potile, kui oli näha, et laps kakada või pissida tahab, natuke aega istus, siis aga tõusis püsti, läks teise tuppa ja tegi häda nurka. Ja nii pikemat aega. Sai aru küll, et nii ei tohi, aga ikka tegi oma tahtmise järgi. Siis loobusin üritamisest ja jätsin tal mähkmed üldse jalga. Nii tegi ta mähkmesse ja teeb siiamaani, kuigi on juba aasta ja 11 kuune.

Nüüd viimasel ajal on näha, et ta enam mähkmesse ka teha ei taha. Ta saab juba ise ka aru, et see ei kõlba. Käib närviliselt mööda tuba ja ütleb "kaka-kaka". Aga vat potti ikka kardab. Nii kui potti näitan, hakkab nutma ja jookseb eest ära. Nii ta siis käib oma kaka- ja pissihädaga närviliselt mööda tuba, kuni lõpuks teeb mähkmesse ära. Aga on näha, et talle on see ebameeldiv. Aga kui potile panna, siis ütleb ei-ei-ei, hakkab nutma, kargab püsti ja jookseb minema.

Vot see on, kui lapsele hakata liiga vara asju harjutama. Laps hakkab kartma ja pärast on tükk tegu, et harjutada. Iga asi peab tulema omal ajal. Aga vanemad on ju sellised kärsitud, ei läbe oodata. :)

Portugalis ma väga ei põdenud, sest seal käivad veel 3-aastasedki mähkmega, aga Eestis on juba maru häbi, sest siin harjutatakse pooleteise aastaselt lapsi potil käima. Samas ei saa vägisi ka sundida, kui laps ei taha.

Mul eelmises suhtes oli vanema poisiga nii jõuluvanaga. Hakkasime teda juba varakult, nii aasta vanuselt jõuluvanaga harjutama, aga tema hakkas kartma. Ja kartis isegi siis kui oli juba 3-4 aastane. Sai aru küll, et jõuluvana midagi halba ei tee, aga nii kui jõuluvana nägi, siis jooksis ära ja sülle ei olnud üldse nõus istuma. Nii olid emme ja issi sunnitud kõik tema pakid välja lunastama.