neljapäev, 24. november 2016

Miks Eestis ei abielluta ja miks on nii palju üksikemasid?

Eestis on statistika kohaselt Läti järel kõige rohkem üksikvanemaga peresid terves Euroopas (25% kõigist lastega peredest, Euroopa keskmine on 16%). Ja kõige vähem abiellunud inimesi (39% abielu ealistest, Euroopa keskmine 70%). Samas Soomes on olukord hoopis teine: suhteliselt vähe on üksikvanemaga peresid ja vallalisi. Kas see tähendab, et eestlased on vähe imelikud, kes ei suuda peret hoida ja suhteid luua? Raske uskuda. Ma arvan, et põhjus on milleski muus.

Lugesin just Delfist uudist selle kohta, kuidas üks Briti üksikema, kes polnudki tegelikult üksikema ja oli välismaal lausa abiellunud, pettis riigilt suure raha välja. Sest mis seal salata, üksikemade toetused on väga korralikud, kaasa arvatud Eestis.

Ja siit pole raske ära arvata, miks Eestis ei abielluta ja miks on nii palju üksikemasid - aus vastus on - raha pärast. Noored ei abiellu, sest üksikvanema toetused on palju paremad. Ma tean ise hulgaliselt paare, kes elavad juba aastaid koos, kel on lapsed, aga ei abielluta, sest ametlikult on naine üksikema, kes peab üksi üleval peret ja saab üksikvanema toetust ning toimetulekutoetust. Auto on mehe nimel, vara kirjutatakse vanemate nimele, elatakse tegelikult koos, aga keegi seda ei kontrolli ja nõnda saadakse aastas tuhandeid eurosid toetusi juurde. Igal aastal võidetakse nõnda mitme auto raha.

Ma nägin seda omaenda eksi pealt. Kohtus rääkis, et kasvatab üksi lapsi, kuigi sõbrannadele ja tuttavatele räägib, kuidas elab tegelikult koos mehega. Ma arvan, et sellepärast ei tahtnud ta mulle lapsi lubada - sest siis oleks pettus välja tulnud. Lapsed oleks mulle kõik ära rääkinud, aga seda ei saanud lubada. Ametnikud enamasti usuvad neid naisi, sest asju ajama minnes valatakse pisaraid ja kurdetakse oma rasket elu. Tegelikult elatakse üksi ainult fiktiivselt, kasseeritakse sisse toetused ning reisitakse mööda ilma ringi, sõidetakse kalli autoga ja ostetakse uhkeid rõivaid.

See ongi põhjus, miks Eestis noored ei abiellu ja miks on nii palju üksikemasid.

Statistika järgi on Eestis kümneid tuhandeid inimesi, põhiliselt naisi, kes elavad vähemalt numbrite järgi vaesuspiiril. Nende numbrite põhjal on alustatud halastamatut sõda elatisevõlglaste, põhiliselt meeste vastu, et nendelt maksku mis maksab raha välja pigistada. Sest kui elatist ei saa, siis tuleb riigil endal neile naistele rohkem toetust maksta. Pealtnäha ülla eesmärgi nimel - et vaesust likvideerida. Tegelikult aga, nagu paljudel juhtudel välja tuleb, on neil naistel ammu uued elukaaslased ja nad elavad mitu korda jõukamalt kui mehed, keda pitsitatakse. Lihtsalt keegi ei kontrolli, kas naiste jutt tõele vastab.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oot, misasja? Ingrid ju ei olevat enda kõrvale kedagi leidnud sinu varasema jutu järgi? Mis mehega ta koos elab siis?

Inno ütles ...

See oli tema jutt. Kohtus rääkis seda juttu. Ma ei saa ametlikult muud väita, muidu saan kohe uue kohtuasja kaela. Mulle on aga räägitud, et tal on ikka mingi mees, keda ta varjab.

Anonüümne ütles ...

Ja mis pagana toetusi see Ingrid "sisse kasseeris" tänu sellele, et rääkis kohtus, et tal meest pole? Pole nagu kuulnud, et Eestis oleks mingi toetus naistele, kelle mees on jeehat tõmmanud ja lastele raha ei maksa. Elatisabi fondistki polnud 10 a tagasi juttugi. Äkki seletad? Sitta sa seletad, sest nagu sa siin isegi kirjutad - saad uue kohtuasja kaela. Ja muide, isegi kui tal oleks ees, "keda ta varjab", mis see tähendaks siis, et sinu elatisraha võlg automaatselt korstnasse kirjutatakse? Sa ei saa OMA lastelegi makstud, miks peaks mõni "ennast varjav mees" seda tegema võõraste laste suhtes? Sa oled ikka nii loll, et lihtsalt sõnu ei ole, aga ega see muidugi enam ammu kedagi ei eruta. Kuidas ÜKT tegemine kulgeb? Mitu tundi tehtud ja mitusada tegemata? Ja millal kinnimajja lähed, sest ühel hetkel kukub ju ka see tähtaeg, et ÜKT peab tehtud olema.

Triin ütles ...

Ma pole abielus, aga pole ka üksikema, lastel ikka isa nimi sünnitunnistusel olemas ja elame õnnelikult koos kõik :)
Teadsin üht lasterikast pere, kus naine sai üksikema toetust, laste isaga elasid koos. Nüüd aga on abielus, ju siis polnud enam üksikema toetust vaja?

Inno ütles ...

Milleks nüüd ägestuda? Ta sai esiteks kohtus nutta, kui raske elu tal on, et peab üksi kõik tegema ja maksma ning kuidas keegi teda ei aita.

Anonüümne ütles ...

Ei imesta üldse kui Ingrid omale meest enam ei taha, peake sellist tölli kui Inno ei tahaks isegi enam ühtegi meest.

Anonüümne ütles ...

Ma ei tea, mis suurtest rahadest võiksid üksikemad unistada, kui üksikema toetus on aasta(kümneid) püsinud 19 euro peal kuus. Pole ükski valitsus seda muutnud. See küll pole raha, mille pärast üksikemaks jääda. Meenutan, et kui sünnitunnistusele juba pannakse mingi mehe nimi, siis ei ole tegu klassikalise üksikemaga, vaid selle mehe käest saabki elatusraha nõuda, kui vaja. Kuid üksikema on see, et juba sünnitunnistusel jätab ise lahtri täitmata ja tal on õigus vaid 19 eurole kuus.

Inno ütles ...

No aga aastas teeb see 19,18 juba 230 eurot, selle eest saab korraliku jalutuskäru osta. Vajaduspõhine peretoetus on 90 eurot kuus. Lisaks omavalitsuste toetused, näiteks soodustused lasteaias ja koolis.

Anonüümne ütles ...

Selliste pennide pärast jätavad abiellumata ja isa nime panemata üksnes rotid

Inno ütles ...

Kui ema tööl ei käi, siis veel lisaks toimetulekutoetus olenevalt pere suurusest 400-500 eurot kuus, see teeb aasta peale juba kenakese summa. Kokku koguneb mingi 7-8000 eurot aasta peale toetusi lisaks lapsetoetustele, kui "oskuslikult" majandada.

ShoppingQ ütles ...

Mida sa õelutsed üksikemade kallal? Ise olete täisväärtuslik perekond ja panete ka toetusi taskusse.

Margus Kiis ütles ...

Ametlikult abiellumine on mehele kahjulik mitmes mõttes, seetõttu nad ajavad naistele udu, et "ega paber loe midagi" (oi kuidas loeb), "ega paberi pärast koos ei elata" (elatakse ja kuidas veel -- suur osa abielupaare oleks ammu laiali, kui paberit poleks), "sa oled ju iseseisev moodne naine, abielu on igand" jms., naised jäävadki uskuma ja loobuvad ametlikult abiellumast, kuigi see oleks neile kasulik.

Anonüümne ütles ...

Olen ka üksikema, kes saaks 19,18 eurot kuus, aga käin tööl ja ei vaja toetusi. Olen selle suunanud vähiravifondi annetusse, seega käru ka ei ole ostnud lapsele. Ma muidugi pole hea näide, hakkasin teadlikult üksikemaks, kuid ei tunne, et Inno jutt mind kuidagi solvaks. Pigem on kahju neist emadest, kes tõesti vajavadki toetust ja abi pidevalt. Ja kes oleksid lapsele isa tahtnud. Neile on see 19 eurot häbiväärselt vähe.