kolmapäev, 30. november 2016

Miks Võru on minu arvates kõige lahedam linn Eestis



Siin Võru jõulukuusk täies tuledesäras. Pildistatud eile õhtul, teel poodi.

Võru on ilma igasuguse kahtluseta Eesti lahedaim linn. Siinsed inimesed on sõbralikud, abivalmid ja mitu vaksa siiramad-vahetumad kui inimesed Eesti „põhjaosariikides”.  Võrus käib kõik omamoodi ehk ummamuudu, ka aeg liigub ummamuudu, tubli tükk maad aeglasemalt kui mujal. Kunagi, kui ma veel Põhja-Eestis elasin, siis rääkis ühes Võrumaa väikeses külakeses elav sõber, et kui ta Tallinna läheb, siis hakkab tal pea valutama. Siis ma ei mõistnud teda ja muigasin. Mõtlesin, et poosetab. Nüüd saan aru :). Tallinnas käib kõik teistmoodi. Aega ei ole ja seda peab pidevalt taga ajama! Võrus ei pea kedagi ega midagi taga ajama. Kõik on mõnusasti käe ja jala juures, tarvitseb vaid laisalt kohale jalutada.

See ei tähenda, et Võru inimesed laisad ja lodevad oleks. Vastupidi - Võru inimeste silmad säravad ja nende olekus on energiat ja reipust. Aga sellist loovat reipust! Tallinna inimesed tunduvad reipad, sest nad on justkui kogu aeg ärkvel ja kuhugile teel, aga pahatihti on tegemist täiesti tavalise sählamisega.

Võrus tunnevad praktiliselt kõik kõiki. Praktiliselt kõik inimesed sinatavad teineteist. Ja väga paljud räägivad omavahel oma, võru keeles. Isegi linnavalitsejad ei ole uhked. Sa võid kohata linnapead mõnes poes ja temaga omamehelikult juttu teha. Linnavalitsuse töötajad suhtlevad sinuga nagu päris inimesega, sa ei pea mitte ühegi ukse taga mõttetult kaua ootama ja keegi ei tee nägu, et on sinust tähtsam. Siin on justkui kirjutamata reegel, et kõik inimesed on ühtviisi tähtsad, et turutädi on täpselt niisama tähtis kui linnapea, ja mitte kellelgi ei tule pähe seda veendumust vaidlustada.

Mis veel? Ahjaa - kui sul Võrus raha vähe juhtub olema, siis võid olla kindel, et hätta sa ei jää. Sest kohe kindlasti elab sinu majas mõni lahke naabritädi, kes on just seenel või marjul käinud, suppi või moosi keetnud või kelle keldris on mõni ülearune kott kartuleid, õunu või porgandeid. Ning tal pole kahju seda sinuga jagada. Kasvõi mitu korda!

Võrus on Eesti kõige lahedam kohvik - Katariina. Kõige ilusam allee - Katariina allee. Kõige ilusam rannapromenaad - Tamula ääres.

Kas ma mainisin inimesi? Inimesed on siin kõige-kõige lahedamad.

Hetkel on meil ka hästi lahe noor linnapea. Senistest kõige lahedam, kui minu arvamust küsida :). Võru viskas nimelt Reformierakonna opositsiooni juba viimaste kohalike valimiste järel, kui seni võimul olnud Reformierakonna ja IRLi koalitsioon opositsiooni saadeti ja võimule tulid sotsid koos Keskerakonna ja valimisliidu VVVga (Võru Väärib Võimekust).

Kõige selle pärast jääb Võru alati minu südamesse. Ka siis, kui ma siin enam ei ela.

Kui te otsite jõulurahu, seda päris õiget jõulutunnetust, siis ma ei tea selle kogemiseks paremat kohta kui Võru. Võtke mõnes Võru vaikses hotellikeses tuba, tehke üks tiir talvise Tamula ääres ja soojendage nina Katariina kohvikus. Hea enesetunne garanteeritud :).

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See on nii lahe ja armas kirjatükike. Ma mõistan sind, mida sa tunned. Olen ise ka Lõuna-Eestist pärit. Aeg kulgeb seal omas rahulikus rütmis ja inimesed mõistavad teineteist poolelt sõnalt. Ilusat advediaega teile!

Anonüümne ütles ...

Ma ei saa teie Katariina kohviku vaimustusest aru. Harju keskmine mu arust, nii interjöör kui saiakesed. Ja kilusuppi pole ka menüüs näinud. Ju mingi isiklik diil teil selle kohvikuga.

Irja ütles ...

Kilusuppi ei ole talveperioodil menüüs, selle asemel on kõrvitsasupp, mis samuti väga hea. Mulle meeldib selle kohviku eestiaegne hõng - võib-olla seepärast, et mu isa oli eestiaegne inimene ja tema juttudes olid eesti aja kohvikud just sellised. Ja saiakesed on küll minu arvates Eesti parimad - vähemasti mina ei ole kusagil mujal selliseid näinud. Aga eks maitsed on erinevad. Millised on sinu lemmikkohvikud?

Anonüümne ütles ...

Ei olegi lemmikut :-) Werneri koogivalik Tartus meeldib.

Irja ütles ...

Werner - seal me käisime isaga. Isa käis seal ka eesti ajal ja siis oli hea meenutada :).

Irja ütles ...

Nüüd ei ole enam ammu käinud, aga järgmine kord, kui Tartusse satume, astume sisse.

Anonüümne ütles ...

Ma sattusin suvel Võrru ja käisin teie soovituste põhjal ka Katariina kohvikus. Tõesti parim kohvik, kus olen käinud. Toidud nii head ja paremaid saiakesi ei ole kusagil saanud. Võru linna sattusin ka üle aastate ja väga meeldis. Rahulik linnake. Jalutasin tänavatel ringi ja hea oli olla. Järgmisel suvel plaan uuesti Võrru minna. Võtan hotellis järve ääres toas ja mõnulen. Ise olen pärit Tallinnast:)

Irja ütles ...

Nii tore! Kas sa oskad meile mõnd lahedat Tallinna kohvikut soovitada, kui sinna peaksime sattuma? :)