esmaspäev, 21. november 2016

Soome saatis Eestisse tagasi mehe, keda oli siin kummikuuliga tulistatud

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Möödunud aastal jahmatas Eesti avalikkust uudis, kuidas Harku kinnipidamiskeskuses olid migrandid mässama hakanud, mispeale politsei tulistas ühte neist kummikuuliga.

Nagu kirjutab Helsingin Sanomat, oli kuuliga pihta saanud mehe nimi Kaourou Sacko, kes on nüüd 20-aastane.

Mees meenutab õudusega Eestis läbielatut. Ta ütles möödunud nädalal Soome lehele intervjuud andes, et pigem sureb, kui naaseb tagasi Eestisse.

Kõigepealt algasid tema vintsutused juba 2014. aasta augustis, mil ta kolme kodumaalt Malist pärit kaaslasega üritas Venemaa kaudu Koidula piiripunkti kandis Eestisse pääseda. Piirivalvurid avasid relvadest tule ja mehed hüppasid jõkke. Üks neist, 16-aastane noormees ei osanud ujuda ja uppus. Mehed toodi Eestisse ja paigutati Harku kinnipidamiskeskusse. Nad rääkisid, et ei tahtnud Eestisse jääda, vaid Eesti kaudu mujale minna.

Sacko oli Harkus kaks aastat kuni tänavu septembrini. Kui ta küsis, miks teda nii kaua kinni hoitakse, vastati, et temaga võidakse teha, mis tahetakse. Ta rääkis, et ei saanud kahe aasta jooksul kordagi sooja sööki. Raha sai otsa ja ta sõi paljast leiba ning majoneesi. Samas tegelikult pakutakse Harkus sooja toitu kolm korda päevas ning on võimalik valida isegi taimetoitu.

Leht kirjutab, et Harkust viiakse kinnipeetud tavaliselt Kesk-Eestisse, ilmselt siis Vao keskusse. Sacko viidi sinna septembrikuus. Sacko ütles, et oli oma advokaadilt kuulnud, et teda tahetakse Harkusse tagasi viia. Selle peale pani ta plehku.

Sacko ütles Soome ajakirjanikule, et sõitis laevaga Soome. Ta tahtis järgmisel päeval sõita edasi Rootsi, aga Soome ametivõimud pidasid ta sadamas kinni. Sacko tahtis paluda varjupaika Rootsist, kuna kartis, et Soome võimud saadavad ta tagasi Eestisse. Kui mees Rootsi ei pääsenud, palus ta varjupaika Soomest. Soome võimud aga tegid nädala jooksul otsuse, milles keeldusid talle varjupaika andmast. Soome migratsiooniamet ei tegelenud Sacko juhtumiga, kuna ta oli juba varem taotlenud varjupaika Eestis. Soome politsei tõi ta Metsälä kinnipidamiskeskusest Eestisse läinud kolmapäeval ning neljapäeval paigutati ta uuesti Harku kinnipidamiskeskusse.

Harkus oli Sackot tulistatud möödunud aastal. Sacko enda jutu järgi käis asi nii, et ta kuulis, et politsei küsis naabertoas tema kohta. Selle peale läks ta oma toast välja ja tema pihta hakati tulistama.  Esimene kuul lendas vastu seina, teine mööda ja kolmas tabas jalga. Politsei seletuse kohaselt oli tulistatud maha, aga kuul põrkas põrandalt vastu inimest. Sacko väitel tegi tabamus suurt valu.

Eesti politsei üritas pärast juhtunut asja kinni mätsida, väites, et politsei surus kummikuule tulistades maha mässu. Tegelikult, nagu selgus hilisemast uurimisest, mingit mäsu ei olnud. Lihtsalt kinnipidamiskeskuse asukad seisid rahulikult koridoris ja keeldusid käsu peale tuppa minemast. Selleks ajaks, kui kohale saabusid märulipolitseinikud, olid asukad juba tubadesse läinud. Politsei täiendava raporti kohaselt polnud keegi ähvardanud politseinikke, avaldanud vastupanu ega üritanud põgeneda.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Kaourou Suck, mida teed muidu Põhjamaal?!)
Kui siinset keelt suus ei ole (ilmselt ei saagi olema 99,99%),
kebi ikka heaga bäkk-tu-the-braitsaid-Lõunamaale..