kolmapäev, 16. november 2016

Soome-Soome, voi perkele Soome!

Uusikaupunki asub Helsingist 238 km lääne pool, väljavõte Google Mapsi veebist.

Tõesti, vanduma võtab, perkele! Soome Valmeti autotehas Uusikaupunki linnas hakkab tootma linnamaastureid ja võtab lähiajal tööle 1000 uut töötajat. Lisaks lisandub samasse piirkonda lähimate aastate jooksul veel 15 tuhat uut töökohta. No kas ei võta vanduma, sõbrad! Ja meie siin Eestis imeme näppu.

Muide, vaatasin Google kaardi pealt, Uusikaupunki kaks tähtsamat huvipunkti ongi nimetatud Valmeti autotehas ja golfiväljak. See asjaolu räägib juba enda eest.

Nagu kirjutab Helsingin Sanomat:

tähendab 1000 uut töötajat Valmeti tehasele töötajate arvu kahekordistumist. Tehas hakkab tootma Mercedes Benz GLC linnamaastureid, ilmselt siis Venemaa turule. Soomel on teatavasti Venemaaga soojad suhted. Lisaks toodetakse Soomes edasi Mercedese A-klassi autosid.

Tehasesse vajatakse keevitajaid, maalreid, autode koostajaid ja logistikuid. Tehase info kohaselt ei oodata töötajatelt erialast koolitust, vajadusel koolitatakse töötajad välja. Koolitus kestab 2-4 nädalat. Tehasel pole pakkuda töötajatele ka kortereid, aga aidatakse korterite leidmisel ümbruskonnas Varsianis-Suomi maakonnas. Lähiajal võtab töötajaid juurde ka Turu Meyeri laevatehas, kui alustab suurte kruiisilaevade ehitusega.

Taustaks: Soome Valmeti autotehase näol on tegemist riigifirmaga. Tehas alustas 1968. aastal Rootsi toonase riigifirma Saab autode valmistamisega. Saabe valmistati 740 000. Hiljem on samas tehases valmistatud autosid Porsche Boxster (250 000 autot) ja Mercedese A-klass (üle 100 000 auto).

6 kommentaari:

Frei ütles ...

Keegi peaks meie juhtidele ütlema, et ainsaks riigikassa täitmise mooduseks ei ole pidev maksude ümbermängimine.
Soomlased on põhjamaalaste kohta aga üllatavalt innovatiivsed.

Anonüümne ütles ...

Aga miks te ei lähe siis sinna tööle vaid kohapeal ainult vannute? Korter oleks kindlustatud, töö oleks kindlustatud, sissetulek oleks kindlustatud ja ka pension oleks kindlustatud.
Selline mõtlemine ongi naiivsete ullikeste vaärastunud mõtlemine, kes nagu kunagisel Aurora vallutajate ajal arvasid et just partei toob neile õnne õuele, leiva lauale, keedab pudru valmis, teeb pannikoogid kohvi kõrvale ning tõmbab ka teki üle peale...
Miks te kardate iseennast?

Anonüümne ütles ...

Jah! Eesti paha, Soome hea!

Anonüümne ütles ...

Ja ei, ei aja vanduma. Mina küll näppu ei ime ega Soome keevitajaid kadesta.

Anonüümne ütles ...

Samas, kui firma miskil põhjusel kokku jookseb (ikka ja igal pool juhtub), siis lakkab ka linn olemast.

Anonüümne ütles ...

Kõhedaks võtab meie olukord. Ega uuest koalitsioonist ka imet välja pigista. Tekk lühike, ei kata kõiki, tiri teda kuhu suunas tahad. Meie rahvas lahustub mujale. Kui lugeda ka majandustegelaste soovitusi, siis pole neist tolku. Tööjõu maksete alandamine ja itisektori eikusagilt jõuga puššimine ei aita.

a.