laupäev, 17. detsember 2016

Ja saimegi endale rumala presidendi...

Väljavõte Delfi veebist.

Alguses tundus Eesti uus president Kersti Kaljulaid mulle täitsa asjalik. Mitte üliintelligentne nagu Lennart Meri ega rahvainimene nagu Arnold Rüütel ning rõõmustavalt mittesnoob nagu TH Ilves. Vaid selline tubli, püüdlik naabritüdruk.

Nüüd tundub aga, et mida rohkem ta räägib, seda piinlikum hakkab. „Jõulud ja kirik ei käi kokku,” räägib Kaljulaid, põhjendades seda sellega, et „jõul” on üks vana sõna, mis seostub pööripäevaga.

Ma ei hakka siin diskuteerima sõna „jõul” algupära üle. Kui me Innoga 2007. aasta jõulude paiku Washingtonis käisime, siis seisis Valge Maja juures ehitud kuusepuu, aga selle kõrvale oli säetud ka üks põlev puuhalg, mis viitas pühade paganlikele juurtele.

Loomulikult on igaühel õigus uskuda oma südames, mida iganes, aga ühe Euroopa Liitu kuuluva riigi  presidendile ei tohiks olla teadmata, et Euroopal on kristlik ajalugu ja kõikides Euroopa Liidu riikides mõistetakse jõulude tähendust ühtmoodi - jõulud käivad kristlusega vägagi kokku, sest jõulud on kristlik püha, Jeesuse Kristuse sünnipäev. Isegi jõulukingituste tegemise traditsioon pärineb justnimelt kristlusest - kuna kui Jeesus sündis, siis tulid teda kummardama kolm hommikumaa tarka, kes igaüks tõi talle kaasa kingituse - üks kulda, teine viirukit ja kolmas mürri.

Loomulikult austatakse Euroopa riikides kõikide usuvabadust ja kõik on korras, kui talvise pööripäeva juttu ajab mõni Maavalla Koja tegelane. Kui sellist juttu ajab aga Euroopa Liidu riigi president, siis on pehmelt öeldes piinlik.

Umbes sama piinlik, kui Kreeka president hakkaks ühtäkki rääkima, et tema õigeusu kiriku jumalateenistusele ei lähe ja vot hoopis ohverdab Zeusile ühe rasvast nõretava härja või läheb mõne tähtsa poliitilise otsuse tegemiseks Delfi oraaklilt nõu küsima. Ilmselt võetakse ta selle peale kiiresti maha.

Kaljulaidil veab, sest Eesti on väike riik ja maailmaareenil erilist rolli ei mängi. Seega võib siin mida iganes rääkida. Ilmselt neelataks alla ka see, kui Kaljulaid järgmisena paganlike orgiate korraldamist propageerima hakkaks. Ükskõik mis, peaasi, et ei oleks kristlik, näib olevat presidendi mõtteviis.

Midagi pole parata - nõnda võib juhtuda ja suure tõenäosusega ka juhtub, kui presidenti ei valita, vaid määratakse. Kas te kujutate ette, et ükski teine presidendikandidaat (Kallas, Jõks, Reps, Helme, Kaljurand, Nestor) oleks jõulude kohta sellist juttu rääkinud?

Nüüd ei ole muud kui oodata, kunas Kaljulaid liitub Kati S. V. Murutariga ja teatab, et teda mõjutab tähtsate otsuste tegemisel salapärane planeet nimega Sirius B, ning avab Kadriorus oma kivipoe.

33 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

"rahvainimene nagu Arnold Rüütel". - Missugusele rahvale?
Just tema kohta leiti, et tema jutul pole algust ega lõppu ja teda võrreldi seniilse Brezneviga, kes ei osanud õigel ajal kõrvale astuda.

Anonüümne ütles ...

https://et.wikipedia.org/wiki/Kristlikud_j%C3%B5ulud

Anonüümne ütles ...

Lennart Meri on öelnud, et Eesti rahvas vajab kirikut nüüd rohkem kui eales varem. Lennart oli koguduse liige ning usklik inimene. Kersti saabumisega on Eesti riik minu silmis ilma presidendita, rumalus vahib vaid ülbe näoga vastu.
See, mis meie riigis ja riiki juhtivates inimestes valesti on, ongi Jumalatus, hoolimatus, südametus, egoism, valelikkus.

Irja ütles ...

Viimasele - paremini ei saakski öelda. Olen nõus iga sõnaga.

Arnold Rüütel oli siiski rahvamees - ta mõjus soojalt ja ligipääsetavalt.

Anonüümne ütles ...

Ega ei vaja küll eesti rahvas kirikut - instantsi, mis ei vasta tänapäeva intellektiga inimeste ootustele. Häda aga selles, et eestlasel puudub pühadusetunne. Küünilisele eestlasele pole miski püha ja see teeb kurvaks ja väsitab suhtlemises.

Kuid olen nõus, et see miski püha ja ainult püha saab olla Jumal.

a.

Irja ütles ...

Mind häirib eelkõige see, et eestlaste silmis ei ole ELU püha. Ma mõtlen siin suhtumist puuetega inimestesse - neis nähakse vaid rahakulu, inimestel on hinnasilt otsa ees, nagu ma ühes varasemas sissekandes kirjutasin. Soomes leitakse, et igal viljastatud munarakul on õigus sündida ja iga elu väärtustatakse ja kaitstakse.

Anonüümne ütles ...

Leidsin ühe kommentaari viidatud Delfi artikli alt. Väga hästi öeldud:

EV presidendi siirale ülestunnistusele, et teda ei inspireeri kristlik usund, võib olla ka sügavam tähendus. Meie president on vaimselt vaba ja tema põhjendused ei räägigi muust kui, et nüüdisajal keelduvadki inimesed järgimast usundit, mis ei ole kooskõlas tõelise religiooni faktidega ega selle kõrgemate tõe, ilu ja headuse kontseptsioonidega.

a.

Anonüümne ütles ...

Kui vanasti oli nii nagu ilmaennustaja Pilvi Kirsi ütles, et "ida poolt ei ole meil kunagi midagi head oodata", siis uus reaalsus on see, et läänest ei taha meile midagi head pärale jõuda :) Kes aga nü. läänest tuleb, see mingit hullu juttu ajab. Läänest võib õppida tehnilisi oskusi aga muude asjadega tasuks ette vaadata.

Anonüümne ütles ...

Soomes ei sünni iga viljastatud munarakk nii nagu ka Eestis mitte. Soomes ei sünni üle 50% lastest, kellel enne sündi avastatakse Downi sündroom. Keerulisemate geenirikete avastamise korral otsustatakse sünni kasuks veel väiksemal arvul juhtudest.

Anonüümne ütles ...

President on seega loll nagu lauajalg, kullakene ei vaja jumalat, aga korda elus vajab, soovib, et toimetaksid nii politsei, esmaabi kui kehtiksid liiklusreeglid ning muud inimlikud reeglid. Lauajalg ei saa aru, et see KÕIK ju ongi kristlik maailmapärand, struktureeritus ja kord .... ma ei või, enne seda oli pime keskaeg ja Kerstike oleks lihtsalt nurga taga .... löödud.

Anonüümne ütles ...

Kui Kreeka president hakkab Zeusi kummardama, siis ma ütlen et täitsa normaalne mees ju, austab kohalikku kultuuri ja puha :D

Muide kas mitte Jeesus ei öelnud täiesti otse, et uskumiseks ei ole kirikuid vaja? Kui seda teemat põhjalikumalt läbi töötada, siis selgub ruttu, et Vatikan on sajandite kaupa teinud Jeesuse sõnadele risti vastupidi. Aitab neist religioonitöösturitest nüüd küll.

Mis veel... Ahjaa. Teate, jõuluvana ei ole olemas. Santa Claus on Coca-Cola-Company poolt välja mõeldud turunduselement. Meil on selle asemel Jõulusokk.

Anonüümne ütles ...

"Lauajalg ei saa aru, et see KÕIK ju ongi kristlik maailmapärand, struktureeritus ja kord .... ma ei või, enne seda oli pime keskaeg ja Kerstike oleks lihtsalt nurga taga .... löödud."

Huvitav et ühele võitlevale usklikule sulle läheb korda kellegi lauajalgsus ning miks ta kirikus ei käi. Kui võtta korrastatuse põhimõtet siis ülekantud tähenduses peakski Kristus sündima iga inimese SÜDAMES, mis ju ongi paljudel nagu "loomalaut". Seega peaks igaüks mõtlema selles suhtes eelkõige siiski endale, mitte pidevalt pöörama tähelepanu teiste uskmatusele.
Ja kust sa tead, on ta südames korrastatus või korrastamatus, võrreldes su enda südamega?
Kummaline on see, et kui varem agaralt kommenteeriti, et mõni riigipea käis kirikus, siis nüüd on uus põhjus kommenteerida, miks seeeee riigipea ei käi, meil on ju "traditsioonid".
Tänapäeva kirik on varakristlusest ammu eemaldunud ning nagu tuhandepäine lohe oma erinevate usulahkude ning sektidega.

Anonüümne ütles ...

Jœuluvana on olemas, istub minu kõrval!

Zeus

Anonüümne ütles ...

Seesama euroopalike traditsioonidega ülekülvatud Euroopa on nüüd täis külvatud värvilistega ja nende maade riigipead olid selleks saanud kirikult ka "TÄNU" jumalateenistuse.

ann ütles ...

Ja kust sa tead, on ta südames korrastatus või korrastamatus, võrreldes su enda südamega?
---

Hästi öeldud!

Minu meelest on see kohutavalt alatu, kui kristlased või nn. kristliku kallakuga inimesed hakkavad süüdistama uskmatuid stiilis, et sellepärast ongi Eestis see või too asi pahasti, et on liiga vähe usklikkust, et uskmatud on kindlasti ka egoistlikud, südametud, ebainimlikud jne.

Eneseupitamine väga alatu võttega. Ma ei võta tõsiselt ühtegi usklikku, kes uskmatuid halvustab, et nad on südametud vms.

Muidu mul pole kristlaste vastu midagi - mul vanaema oli luterlane, see oli loomulik osa temast. Ja isegi Vahitornide levitajad olen rahulikult ära kuulanud.

Minupärast olgu president uskmatu, kristlane, maausklik - mind see ei häiri. Käigu iga president erineva usu kirikus või ärgu käigu üldse - ei peagi eelmist presidenti kopeerima, et "vat Meri käis ju, traditsioon on ju". Ma usun, te tegelikult ka eurooopas näiteks maausk (kui see oleks) ja mitte kirikus käimine ametiisikul kedagi niiväga ei härigi.

Anonüümne ütles ...

Pääs Euroopasse algabki lauajalge vahelt muide, sellised sallivad,laialivalguvad, kirikuvastased jalad neid pagulasi sisse lasevadki tulla. Eesti laud on nüüd lõplikult lääbakil selle tädiga "Tulge kõik, kes end eestlasteks peate, e-residendi kaart kasvõi Putjale endale." Teine jalalabad kukla taga oli Merkel.

Anonüümne ütles ...

Ei pea ajuhiiglane olema, et aru saada, kui rõõmus sõnum on üks usuleige maa usuta "presidendiga" eesotsas islamimaa jaoks. Elus vaakumit ei sallita, saate uue usu islami näol asemele lauajalad.

Anonüümne ütles ...

Ei pea ajuhiiglane olema et näha - islamimaa raiub päid ka Euroopa kristlikes maades. Ei tea kust see vaakum sinna tekkis? Ju siis seesama kristlus seal on ainult näiline kristlus ja isegi islamiusulised on sellest aru saanud.

Anonüümne ütles ...

Eestis ei ole riigikirikut.
Minu meelest oli väga imelik vaadata endisi kommuniste, s.h Rüütlit, ühtäkki
pühaliku näoga kirikus istumas. Ju ta istub seal ka tänavu.
Põhjamaadel tähistati pööripäeva ammu enne kristuse sündi. Usupühad paigutati aegadele, kus rahvas oli juba harjunud pidutsema.
Jul, joulu, jõulud - need sõnad ei ole ju tulnud Kristuse nimest nagu Christmas.
Kui tihti te käite kirikus?

Anonüümne ütles ...

Kui Constantinus Suurel kästi kirikukogul kohut mõista, siis ta ütles: "Mis kohtumõistja mina olen, kui ma ise olen Jumala kohtualune?"
Kui nüüd kristlased mõistavad kohut presidendi üle, siis peaks küsima: mis kohtumõistjad nemad on? Jumalast suuremad?

Anonüümne ütles ...

Keegi ei mõista kohut Jumala eest. Konstanteeriti vaid rumalust kui fakti.

Anonüümne ütles ...

Kirik on oopium rahvale.
Enne suurt sõda käibisid Eestis ka näärid, nüüd on lääne ees persepugejad võõraste jõuludega puht sõgedaks kätte läinud.

Anonüümne ütles ...

ano 23:14

Kas miski asi on jumala silmis rumal või tark tegu, jäta see talle otsustada.
Lõpetage inimete ahistamine. Väga rumal on selle teema ümber targutada ja teha seda lausa veel enne jõule. Ju siis teie endi mõtetes ja südames pole veel korrastatust. See on ka põhjus, miks paljud inimesed hoiduvad sellisest silmakirjalikkusest eemale.

Anonüümne ütles ...

Kui asjale filosoofiliselt läheneda, siis jumal on kõik: jumal on usk ja jumal on ka uskmatus. Samaaegselt.
Aga kui keegi nii väga tahab omaenese maailma väikeseks mõelda, las ta siis mõtleb pealegi. Ehk mõtleb lõpuks välja.

Joker Lover ütles ...

President väärib austust, sest ta on eestlase nägu. Siiski leidub rumalaid, kes oma nägu halvustavad, misläbi oma rumalust esile tõstavad.

Anonüümne ütles ...

Piiblist selline mõte, et keda Jumal karistab, sellelt ta võtab arusaamise ehk jätab rumalaks.

Unknown ütles ...

Võiksite uurida natuke jõulude ajalugu enne kui hakkate kedagi rumalaks nimetama. :)

Anonüümne ütles ...

To: Joker Lover ütles ...
Millise eestlase nägu see president on? Sellise, kes teda valisid. Kas sina said presidenti valida? Mina küll ei saanud nagu enamus eestlasi. Seega ta EI OLE eestlase nägu, lihtne ju!

Anonüümne ütles ...

No ma ei ütleks, et ta on rumal. Meil Eestis ikka kiputakse äärmusest äärmusesse. Ka mina ei käi kirikus ja seda enam pean ma jõule pere keskel. Ma ei usu jumalat nagu näha uskumatu. Iga inimene ise tunnetab seda, kas soovib kirikus käia või mitte. Kuna kõik on käinud kirikus ja koostööd teinud kirikuga siis arvame kõik, et see nii peabki olema. Mina arvan, et ei pea. Kes usub jumalat ja tema suuri tegusid ja aitamist, kuid siiani pole uskumusest kasu olnud. Lihtsalt inimesed peavad kedagi ju uskuma, kas see on jumal, ravitseja, selgeltnägija ja paljud sellisest valdkonnast. Mina ei usu neist ühtegi ja ei hakka kunagi uskuma. Ei saa inimestele peale sundida kirikus käimist ja jumala uskumist.Me oleme mõtlejad, paljud haritud ja usume pereväärtusi. Ka seda usun mina aga uskuda seda mis on väljamõeldis ja müüt ei saa keegi kedagi uskuma panna. Siiani püüan elada enda mõistusega ja elan edasi. Kui keegi leiab, et minu kirjutatu on nende silmis rumalus siis neile üks küsimus: Kas Te olete jumalat ise näinud, ilmutanud, aidanud, ravinud ja kus jumal asub või kus ta eksisteerib? Ootan kindlasti siis oma küsimustele vastust.

Anonüümne ütles ...

Jõulud ei ole seotud kristlusega. Jah, siis tähistatakse ka Jeesuse sündi, okei.
Aga kinkide tegemise traditsioon ei ole kindlasti pärit kolmelt kuningalt! Selle kohta on sootuks teine müüt (Saint Nicolaus, mõne loo järgi oli see talle karistuseks, teiste juttude järgi jälle oli ta liiga helde). Need kuningad läksid pigem katsikule :D

Neemekas Hispaaniast ütles ...

Aamen...!

Unknown ütles ...

Õppige ajalugu, kallid inimesed! Kristlusega polnud sel mingisugust pistmist. Kuidas te nimetate inimest lolliks, kui te ise pole uurinud selle kohta, millest ta rääkis. Piibel ütles hästi selle kohta, mis te siin ajate. Leidsite presidendil pinnu silmist, aga palk enda omast jäi märkamata

Anonüümne ütles ...

Pole midagi parata, meie president on saanud nõukogudeaegse kasvatuse.
Küll ta aga tuleb ka kirikusse, kui kirik hakkab õiget sõnumit jagama.
Mina usun, et see on ainult aja küsimus.