pühapäev, 18. detsember 2016

Soomes progetakse vanade autode pritsungeid ringi, kas ka Eestis?

Väljavõte Helsingin Sanomate veebist.

Soomes programmeeritakse ringi vanemate automudelite sissepritse süsteeme, mis tõstab võimsust ja vähendab kütusekulu, kirjutab Helsingin Sanomat. Teenus maksab mõned sajad eurod.

Mul on ka üks vana Audi 80, mille KE-Jetronic, elektrooniliselt juhitav mehaaniline sissepritsesüsteem, kunagine Robert Boschi tehase au ja uhkus vajaks veidi timmimist. Ise ma seda ei oska, mul pole vajalikke riistugi ja ühe auto jaoks neid muretseda pole mõtet. Aga ma saan aru, et teenus on Soomes väga populaarne. Selleks tuleb auto nn aju, ehk väike karbike armatuurlaua alt välja võtta ja seda veidi ringi programmeerida. Sest sissepritsega autodel juhib kogu asjandust arvutiprogramm. See asi peaks olema kõigile selge pärast Volkswageni skandaali, kus aju oli lausa nii tark, et sai aru, millal auto läks ülevaatusele ning korrigeeris vastavalt sellele mootori tööd.

Kas keegi teab, kas Eestis ka selliseid asju tehakse? Ja mis see teenus võiks maksta? Mind huvitaks ka KE-Jetronicu asjatundja Võru või tartu kandis. Ma tean, et Tallinnas on Speedster ja Hannes, aga sinna on väga kulukas sõita Võrust - sõidu peale kulub rohkem kui teenindus ise maksab.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tehakse ka eestis, aga hind on soolane.
Aga kohe kolite, et siis saate soomes odavamalt teha.