kolmapäev, 25. jaanuar 2017

Eesti riik suretab eesti rahva välja

Kes seda oleks võinud arvata, eksole?! Aga viimase 100 aasta jooksul on Eesti riik, mis põhiseaduse järgi peab hoolitsema eesti rahva kestmajäämise eest, olnud kõige suurem rahva väljasuretaja. Isegi Yana Toom saab sellest aru. Kusjuures isegi sõda ja stalinlikud repressioonid ei saanud ligilähedalegi.

Lätis ja Leedus on asi muidugi veel hullem, aga see pole loomulikult mingi vabandus.

Kuidas ja miks sai see ometi nii juhtuda?! Kas keegi oskab seletust anda. Mis läks valesti? Ja kas üldse annab enam midagi parandada?

---------------------------------

Ma ise püüan veidi arutleda. Kõigepealt armastatakse öelda, et poliitikutest ei sõltu mitte midagi ja et kõik sõltub rahvast ja et rahvas on oma poliitikuid väärt. Ja et teisi pole vaja süüdistada, ikka ennast. Samas, kui võtame 1939. aasta, siis tegid poliitikud nii Eestis kui Soomes erinevad valikud ja Eesti valik tähendas kadunud Lennart Meri hinnangul vähemalt ühte miljonit sündimata eestlast. Poliitikud otsustasid anda eesti rahva venelastele trööbata. Teisi süüdistada ei sobi, aga kas rahvas oli süüdi ja vastutab nende valikute eest? Ma nagu ei tahaks seda uskuda.

Või kui võtame uuema aja, näiteks 2008. aasta majanduskriisi, pärast mida anti eesti rahvas välispankadele trööbata. Tuhanded eesti pered tõsteti vaikse mõmina saatel oma kodudest välja. Sest võlg on ju võõra oma. Nii nagu 1939. aastal, tuldi ka 2008. aastal vastu tähtsate välismaa meeste nõudmistele. Pankade tegevust pole ehk sünnis võrrelda stalinlike repressioonidega, aga tulemus on laias laastus sama: eesti rahva elujõu hävitamine.

Kas siin annab midagi parandada või kehtib eesti rahva puhul ütlus, et küürakat parandab ainult haud. Ma ei tea.

15 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga õige arusaam ja võrdlus.
Panganduse suurkorruptsioon on meil veel paljastamata.
Poliitikutele, kes ei hoolitse mitte rahva vaid võõrvõimu teenistuses omakasu eest, tuleks korraldada mõned näidishukkamised! Siis ehk tekivad ka aatemehed.

Anonüümne ütles ...

Keegi ei ole ju kedagi sundinud laenu võtma. Laenad, siis kinnitad ka allkirjaga, et maksad seda. Majanduskriise tuleb ja läheb. Ja see on igas riigis nii. Tasuta lõunaid ei ole.

Anonüümne ütles ...

Pangad on meid maksustanud nii, nagu oleks Rootsi Eesti vallutanud. Ka omavalitsused, Päästeamet kui Politsei on kasutanud nende röövvellikke laene.
Teine asi on see. et välisriigid on saanud meilt noortööjõudu. Eesti ühiskonna koolitatud tohtrid ja oskustöölised on Eestile kopkatki maksmata võetus oma maksumaksjaiks...

Anonüümne ütles ...

/Keegi ei ole ju kedagi sundinud laenu võtma./
Mina nt laenasin eluaseme ostmiseks eestlaste loodud Hansapangast, aga laenu hakkasin mõne aja pärast tagasi maksma rootslastele kuuluvale pangale. Antud hetkel, kus kõik rahandusasutused kuuluvad välismaalastele, ma küll ei julge ja ei taha laenu võtta.
Kõikide pankadega on kogu aeg mingi suur jama olnud -- Maapank, mida eestlased usaldasid ja oma säästud sinna paigutasid, hävis. Kogutud raha kaotati. EVEA pank kadus. Siis kaotati raha ka eesti krooni tulekuga, kus vahetati teatud summa ainult. Jne. Ma imetsan, et eestlane veel elus püsib. Ma ise elan ka hambad ristis, kiusu pärast :D

Anonüümne ütles ...

Oh see kõik on väga lihtsalt seletatav, ainult et lai avalikkus ei ole hetkel ikka veel võimeline seda taipama. Ehk kunagi edaspidi.
Selle väga vana asja, mis eestlaste rahvusegregori kukil istub, saab muidugi maha võtta, aga see on pisut riskantne ettevõtmine.

Anonüümne ütles ...

Käige siit jõledast riigist kogu oma pesakonnaga kuradile, õhk saab puhtamaks. Ja mida rutem, seda parem, jõuate aegsasti hakata kasvatama Roosit vihkama seda riiki, kes ehk võtab vaevaks teid järgmisena ülal pidama, midagi teilt endalt vastu saamata.

Irja ütles ...

Mind ajavad alati naerma kommentaatorid, kes kritiseerimise peale kukuvad kohe pröökama, et kolige siis ära. Nagu oma riiki ei võiks paremaks teha ega paremaks tahta :D Demokraatlikus riigis on normaalne, et kodanikud kritiseerivad riiki ja muudavad seda üheskoos paremaks, et kõigil seal hea elada oleks. Nõukaaeg on meid ses mõttes ära rikkunud, et osad ei julge ise kritiseerida ja paremat nõuda ning heidavad seda siis ette ka teistele, kes seda teevad.

Frei ütles ...

Toetan Irjat täielikult. Siit ärakolinuid on juba piisavalt.
Vastupidamist tublidele isiksutele, kes julgevad oma arvamust välja öelda!
Kõike halvustavatele pröökajatele aga tärpentiini tagumikku. :):(

Anonüümne ütles ...

Inimesed julgevad kritiseerida küll, kuni riik selle eest neile korraliku nätaka kirja tõmbab. Päris palju on vallandatud juhtivatelt ametipostidelt inimesi, kes on julgenud kritiseerida riigiasutustes lokkavat ebakompetentsust. Hirmutamistaktika toimib, keegi ei julge enam midagi öelda, sest sellest sõltub pere käekäik. Haakub pankade teemaga, enamikul pangalaenud ja millest neid maksta, kui tööd enam pole.

Miks nii on? Kauboikapitalismis ja üldises halastamatus olelusvõitluses trügisid juhtivatele ametipostidele empaatiapuudelised inimesed e. sotsiopaadid. Sotsiopaat suudab luua ainult sotsiopaadi moodi maailma. Maailma, kus normaalsed inimesed enam elada ei suuda ega toime tule.

Irja ütles ...

Jah, see on õige - eks meiegi tõmbasime natukeseks ajaks tagasi, just hirmu pärast. Ma ei häbene tunnistada, et olin üksvahe päris hirmul ning pidasin kritiseerimisega piiri, lootuses, et riik tõmbab siis ka tagasi. Aga ei ta tõmba ühti. Nagu meie pealt näha - isegi haige lapse sünd ei pane riiki leebuma, pigem menetleb ta siis endisest jõulisemalt, kuna saab aru, et sina oled nüüd nõrgem.

Muudatuste eelduseks on minu meelest sotsiaalse solidaarsuse suurenemine. Pensioni vastavusse viimine töötatud aastatega on iseenesest õige samm ja ka see, et rohkem teenivad panustavad rohkem. Kes teab, äkki on Eestil veel lootust? Aga seda vaid siis, kui jätkub inimesi, kes veel viriseda ja vinguda julgevad.

Irja ütles ...

Aitäh, Frei :).

LPR ütles ...

Rahunege. Teie suur sõber trump lõpetab igasuguse kauboi kapitalismi ja inimeste koorimise. Sotsiaalne õiglus saabub viimaks ometi trumpetite saatel Maarjamaale inimsüdameid soendana!

Anonüümne ütles ...

Te ei tõmmand tagasi valitsuse kritiseerimise pärast, vaid kohtu otsusega ei tohtinud te Ingrid mustata. Jah, teil võeti vahepeal arvuti ära, hiljem saite tagasi. Sel ajal arvustasite te küll kõike muud kui Eesti riiki (selleks polnd muu "tähtsama" kõrvalt lihtsalt aega).

Inno ütles ...

Kusjuures praegu ongi huvitav see, et maailma on vallutanud kommunistid ja rahvas on üha rahulolematum. Kommunism Ameerika moodi ehk Obamacare pole rahva seas sugugi populaarne. Trump on puhas kapitalist ja tahab Ameerikasse kapitalismi tagasi tuua, sellepärast talle Venemaa meeldibki, et Venemaa on üks väheseid alles jäänud kapitalistlikke riike maailmas, ainus kapitalistlik riik Euroopas.

Eestlastele pole siin midagi uut: nii paradoksaalne kui see ka polnud, siis oli sotsiaalne ebavõrdsus kommunistlikus NLiidus väga suur. Ehk siis üleüldise võrdsuse loosungi all tekkis raha ümberjagajate klass, nn nomenklatuur, mis lämmatas kõik teised. Euroopas on juhtunud sama - võrdsuse ja kommunismi sildi all on loodud ametnike diktatuur, millest on raske lahti saada.

Irja ütles ...

Sellist kohtuotsust ei ole olemas :). Ingrid küll taotles seda, jah, et teda puudutavad sissekanded maha võetaks, aga kohus leidis, et see nõue ei ole õigustatud.

Igaühel on õigus jutustada oma lugu, blogis nagu raamatuski - vt näiteks kasvõi Mihkel Raua „Musta pori näkku”. Vastasel juhul peaks autobiograafiad keelatud olema, sest paratamatult tuleb seal juttu ka teistest inimestest.