esmaspäev, 30. jaanuar 2017

Et mis mõttes Eesti on Põhjamaa?

Ma lugesin Soome sotsiaalkindlustusameti Kela blogist sealse tugisüsteemi põhimõtete kohta. Põhimõte nr 1 on, et lastega pered ei peaks tundma puudust. See põhimõte kehtib igal pool Põhjamaades ja see on üks sealse heaoluühiskonna alustalasid: et lastega pered ei peaks kogema puudust. Statistika põhjal kogeb Soomes ja mujal Põhjamaades vaesust alla 10% lastega peredest. Ehk siis kaduvväike osa. Eestis on neid peresid kolmandik ehk üsna arvestatav osa. Eestis on lapsed peredes suur vaesusrisk, mistõttu sünnib lapsi üha vähem vaatamata üha suurematele sünnitoetustele. Inimesed ei lase end enam sünnitoetustega ära petta, sest edasi on oht langeda vaesusse.

Ses mõttes oli eriti küüniline eelmise peaministri Taavi Rõivase väide, et Eesti on uus Põhjamaa. Et mis mõttes? Eesti on vastupidi, täielik Põhjamaade vastand, anti-Põhjamaa, kus heaolu peetakse väikse osa inimeste privileegiks, kuuludes samasse gruppi Venemaa ja Ukrainaga - siin väljavõte European Social Survey (Euroopa sotsiaaluuring) viimasest ülevaatest:
Ehk Eestis rääkida Põhjamaadele omasest õnnest ja heaolust on väga kohatu. Eesti on sellest kõigest veel valgusaastate kaugusel.

Nüüd, nagu Kela blogist võib välja lugeda, püüeldakse Soomes ja mujal Põhjamaades selle poole, et lastega pered ei peaks vaesust kogema, kuna vaesuses kasvanud lastel on hilisemas elus raskem raja peale saada. See pole saladus, et vaesus sünnitab vaesust. Uuringud näitavad aga, et kui see vaesuse ahel läbi raiuda ja peresid toetada, siis saavad lapsed juba tulevikus paremini ise hakkama. Vaesuses lastel on raskem osaleda huvialaringides ja end arendada, pere rahaprobleemid saavad takistuseks lapse haridusteel. Probleemsetest peredest lapsed kalduvad kuritegevusele. Vaesus on oht demokraatiale, sest vaestest peredest pärit lapsed ei käi tulevikus valimas. Need, kes käivad, hääletavad vasakpoolsete erakondade poolt. See aga saab pikemas perspektiivis takistuseks terve ühiskonna heaolu suurendamisel.

Eestis on suhtumine vastupidine: lapsi (aga ka näiteks erivajadustega inimesi) vaadatakse kui takistavat ja tüütut tegurit majanduse arendamisel, mis nõuab toetusi ja järgiaitamist, mida kiiret kasvu taga ajav ühiskond pakkuda ei soovi. Kui Põhjamaades on au sees lapsed ja lastega pered, siis Eestis, Venemaal ja Ukrainas on au sees lastetud karjääriinimesed, kes panustavad 24/7 rahvamajanduse arengusse, saavad head palka ja saavad omale lubada luksuslikke elamisi ja autosid.

Pole siis ime, et Euroopa sotsiaaluuringu järgi on Põhjamaade lapsevanemad on kõige õnnelikumad terves Euroopas. Nüüd võib tunduda, et õnneks pole vaja muud, kui minna elama Põhjamaadesse, nii nagu on soovitanud mitmed Eesti poliitikud neile peredele, kes eluga Eestis rahul pole. Aga nii see siiski päris pole, sest välismaale minnes tuleb sageli võtta vastu kehvem töö, mis omakorda pärsib õnnetunnet. Uuringud näitavad, et kõrgema heaoluga maadesse läinud inimesed ei taju seal automaatselt seda heaolu, sest nad on võrreldes teistega kehvemas olukorras.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kogu loo mõte on lühidalt selles, et miks Eesti riik minu lapsi ja mind ülal ei pea . Tegelt ta ju peab, aga teie arvates mitte piisava rahasummaga . Eks tuleb siis vähemaga leppida, näljas te ju pole ja ka tuba on soe ning riided seljas nagu piltidelt näha.

Olete ju isegi õnnelikus olukorras, et sündisite ja elate Eestis. Maailmas on palju riike, kus mingeid lapsetoetusi, puudetoetusi ega eluasemetoetusi ja töötu abirahasid pole olemaski.Miks peab alati kõike võrdlema Soomega ? Soome on maailmas heaolult top 10 hulgas kui mitte veel kõrgemal ja neil on olnud 100 aastat iseisesvust seda heaolu koguda.

Anonüümne ütles ...

Maksim Gorki kirjutas kunagi romaani "Põhjas".

Margus Kiis ütles ...

Teile kui Trumpi fännidele peaks igasugune "heaoluühiskond" ja Põhjamaad olema täielik jälkus ja põlastusväärne par excellence.

Inno ütles ...

Seda ma just mõtlesingi, et Eestis suhtutakse lastesse küüniliselt.

Mis aga Trumpi ja Ameerikasse puutub, siis seal pole sündivus ja lapsed arutluse teema, sest immigrante tuleb igal aastal sisse mitu miljonit. Põhjamaadesse, näiteks Soome nii palju immigrante sisse ei tule, ja neid ei tahetagi, sestap tuleb tegeleda lastega. Eesti suhtumine lastesse on nagu Ameerikas, aga immigrantidesse nagu Põhjamaades, mis tähendab, et maa jookseb rahvast tühjaks.

Irja ütles ...

Esimesele - niipidi võiks ju ka mõelda, et vaat kui vahva, et erivajadustega lapsi enam gaasikambrisse ei saadeta nagu Natsi-Saksamaal :). Ei tule vähemaga leppida, tuleb rohkemat nõuda ja selle eest võidelda. Eesti puuetega inimesed on ikka väga alandlikud ja seepärast nende olukord nii hull ongi. Kuna nad ei nõua endale midagi. Meie kavatseme seda trendi murda ja senikaua kisada, kui olukord on samaväärne Põhjamaadega. Mulle on see tore challenge :). Siit leppimist ei tule, sõbrukesed, vaid aina rohkem kisa! Pistke oma inglite aeg ja sandikopikad p..., puuetega inimesed vajavad normaalset toetust aastaringselt.

Anonüümne ütles ...

See põhjamaaks nimetamine ametnike poolt polnud enneaegne- nad ootasid ära riigi lõpliku muttavajumise ja tulid uue nimega alles siis lagedale...

Margus Kiis ütles ...

Mis õigus on Teie armsas trumpistlikus ideaalriigis, kus valitseb karm ja halastamatu kapitalism, olelusvõitlus, antisolidaarsus, hundiseadused jne, puuetega inimestel midagi nõuda??? Seletage palun!
Trumpi ideaalriigis kaotatakse KÕIK toetused. EI SOTSIALISMILE!

Inno ütles ...

Nende riigikordade kõrval ei saa jätta kõrvale inimlikku momenti. Ameerika on siiani kapitalistlik riik, aga inimesed on palju õnnelikumad kui endises nõukogude liidus. Nõukogu Liidus oli eestlastel võimalus nautida 50 aastat sotsialismi viljastavaid tingimusi. Kas sellest läks midagi paremaks? Lõpuks veeti venelasi massiliselt sisse ja kõigil oli sellest sotsialistmist kõrini. Inimesed ise lammutasid riigi ära, seestpoolt, selleks polnud välist abi vajagi. Praegu harrastatakse samasugust immigrandi-sõbralikku sotsialismi terves Euroopa Liidus, aga inimestele see ei meeldi. Sotsialism ja solidaarsus ei tähenda päris seda, et pead igaühe uksest sisse laskma, kes koputab. Kui kaob turvatunne, siis pole sellest sotsialismist midagi kasu.

Trump kaitseb Ameerikas kapitalistlikku korda, kasutades selleks hirmutamist immigrantidega. Aga see on reaalne oht ja tänases maailmas töötab. Sellepärast astusid britid EList lausa välja, et neile ei meeldinud vägisi peale surutud immigrandid. Ma ei usu, et ka eestlastele on see kõige parem variant, mida nüüd tehakse.

Ameerikas pole vaja mõelda toetuste ja laste heaolu peale, sest inimesi tuleb massiliselt juurde Euroopast, Aafrikast, Aasiast, igalt poolt maailmast. Ameerika on maailma tõmbekeskus. Eesti pole esiteks mingi tõmbekeskus ja teiseks ei saa massilist immigratsiooni lubada rahva püsimist silmas pidades. Seetõttu on peretoetused Eestis ainus ellujäämise võimalus isegi siis, kui siin valitseks padu-kapitalism. Lihtsalt muudmoodi ei vea välja.

Samas on Eestile hädasti vaja Trumpi-sugust meest, kes suudaks seista rahva huvide eest. Eesti rahva huvide eest ei seisa praegu mitte keegi ja nõnda lastakse rahval lihtsalt vetsupotist alla minna.

Margus Kiis ütles ...

Nõukogude Liit oli totalitaarne riik. S.t. mingi pisike punt, elik KomPartei ladvik võis otsustada kõikide inimeste elu üle 100%. Olen lugenud tavaliste inimeste mälestusi nõuka ajast, kohalik parteisekretär oli kohalik jumal, kelle ees KÕIK värisesid. Isegi kolhoosi esimees värises ning nõtkutas põlvi. Sest kui partei tahtis, võis ta igaühe surmalaagrisse saata ja nii ka tehti, veel 80ndatel.
Pealegi Nõukogude Liit oli vaene riik, kus palgad olid väga madalad ning toetusi oli vähe ning kõike tuli lunida ja paluda.

Aga ise kirjutasite, et raha pole laste saamisel probleem. Seega mingid toetused ei aita.

Ja mis need "rahva huvid" siis on??? Mida ma üldse ekreiidide väljenduses ei salli, on nende krooniliselt segane ja vihjav ning udutav eneseväljendus, kui nad peavad midagi konkreetselt positiivset ütlema. Viriseda ja vinguda oskavad küll, kuidas veel! Aga kui küsid, konkreetselt, mida vaja on, siis hakkab lõputu hämamine ja segase panemine.