teisipäev, 31. jaanuar 2017

Miks on Soomes sündimus madal, ja võibolla ka Eestis?

Soomes sündimus madal, Eestis ka, väljavõte eestinen.fi veebist.

Soomes on viimasel ajal läinud lahti suur vaidlus paarisuhete teemal. Ja on põhjust ka: Soomes on sündimus (laste arv naise kohta) üle aegade madalaimal tasemel ja iive on esimest korda pärast sõda negatiivne. Vaidluste kohta saad lähemalt lugeda Soome info portaalist eestinen.fi.

Noh Eestis pole see mingi uudis, siin on pigem uudis see, kui mõnel üksikul aastal on iive positiivne. Aga see selleks. Küsimus on selleks, miks lapsed ei sünni. Miks Rootsis sünnivad, aga Soomes ei sünni.

Soomes, ja ka Eestis on levinud arvamus, et sündivust tõstavad immigrandid ja Rootsis on sündivus kõrge, kuna immigrandid sünnitavad, või sigivad, nagu nende kohta sageli öeldakse. Aga tegelikult, nagu välja tuleb, on see vale arvamus. Sest esiteks on immigrante vähe ja teiseks võtavad nad kiiresti omaks elukohariigi kombed ehk hakkavad ka vähem sünnitama. Tegelikult on vähese sündimuse põhjus hoopis muus ja nii üllatav kui see ka pole, on põhjus paarisuhte kvaliteedis. Soomes on probleem paarisuhete loomisega, eriti kõrgelt haritud naiste ja madala haridusega meeste hulgas. Kui Rootsis on tavaks, et peres on kaks last, siis Soomes valitsevad äärmused. Soomes on palju lastetuid, ja samas ka palju neid peresid, kus lapsi on rohkem. Nüüd viimasel ajal on hakanud aga suurtesse peredesse vähem lapsi sündima ja see annab tunda. Soomes on vähendatud peretoetusi, mis mõjutab just suurte perede toimetulekut.

Aga Eestis? Kuidas on lood kodutanumal? Esiteks on Eestis olukord veel hullem kui Soomes, Eestis sünnib 1,5 last naise kohta vs Soome 1,65 ja Rootsi 1,85-ga. Ja Eestis seda probleemi kindlasti ka pole mis Rootsis, et värskelt riiki saabunud immigrandid sigiksid - neid immigrante lihtsalt ei ole. Ja paha uudis on ka see, et isegi kui neid oleks, ei sigiks nad enam nii nagu oma kodumaal. Ehk siis pole muud väljapääsu, kui et eestlased hakkaks ise rohkem lapsi saama.

Nüüd on probleem selles, kuidas panna eestlane lapsi saama. Eestis on tavaks rääkida sellest, et laste saamisel on majanduslikud põhjused, stiilis et kui raha ja toetusi rohkem, küll siis hakkaks lapsed sündima. Aga teisest küljest - nagu meil peaministrid ja muud tähtsad ninad üksteise järel vannuvad, elavad eestlased paremini kui kunagi varem. Ometi sünnib lapsi vähem kui kunagi varem. Mis on sulaselge tõestus, et LASTE SÜND EI SÕLTU RAHAST. Vähesel sündmusel on muud põhjused. Aga mis? Jaa. Tegelikult ei pea selleks olema Ene Ergma, et aru saada, miks lapsed ei sünni. Vana rahvatarkuski ütleb, et lapsed sünnivad armastusest. Justnimelt, ARMASTUSEST. Kui on armastus, siis tulevad lapsed, kui ei, siis mitte. Ja nii ongi! Raha on lihtsalt hea ettekääne, sest raha pole kunagi küllalt ja selle taha saab alati pugeda.

Tegelikult, ma arvan, on Eestis samad põhjused, mis Soomes. Ja peamine põhjus on paarisuhte kvaliteet. Eestis on valdav osa naisi kõrgharidusega, aga meestest ainult kolmandik, mistõttu ei leia noored naised omale sobivat kaaslast. Ongi esimene suur takistus! Teiseks on mehed madala haridusega, mistõttu ei leia tasuvat tööd, ja kui leiavadki, siis on meestele on pandud ühiskonnas sedavõrd suured ootused, valitseb edukultus, millega vaid üksikud suudavad sammu pidada, mistõttu paljud noored mehed eelistavad jääda lastetuks.

Nii ongi. Ja kui suhteid pole, kui pole armastust, siis pole ka lapsi. Seda teavad juba esimese klassi jütsid, selleks pole vaja isegi suuremaid uuringuid läbi viia.

Mina ise olen Eestis viimasel ajal täheldanud üha suuremat küünilisust, lausa viha laste suhtes mis tuleb arvatavasti sellest, et üha vähematel inimestel on endal lapsed ja nad on elus pettunud ja kibestunud. Varem, kui kõigil olid lapsed, siis sellist asja ei olnud. Lastetu ühiskond muutub väga küüniliseks, hakatakse järama üksteise kõride kallal. Eestis on seda märgata nii kõrgemas poliitikas kui mikrotasandil, kodudes. Ja kuni lapsi sündima ei hakka, läheb olukord järjest hullemaks. Aga lapsi ei sünni, sest mehed on madala haridusega ja see on selline asi, mida ei lahenda paari-kolme või isegi 10 aastaga. Sinna läheb terve inimpõlv või isegi rohkem, et asjad hakkaks muutuma. Kui neid tahetakse muuta, loomulikult.

8 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Te olete ise küünilised ja järate kaasinimeste kõride kallal! Alustage endast!

Anonüümne ütles ...

Esiteks tähelepanek loodusest: isegi stressis loomad ei paljune.
Teiseks, väidetavalt haritud naised lahkuvad Eestist, sellest ikka aeg-ajalt räägitakse. Aga Eestist lahkuvad ka haritud mehed.
Üleüldine suhtumine, nn mentaliteet on Eestis selline väga omapärane, et ei oska seda viisakate sõnadega kohe kirjeldadagi :D
Igatahes kui lapsi tahaks, siis on küll esimene asi: Eestist minema! Asi pole muidugi mitte rahas.

Ja miks me peaksime mingi Eesti pärast üleliia muretsema? Mida on see Eesti meile head teinud???

Anonüümne ütles ...

minu arust sõnastas Valdur Mikita Plekktrummi saates ilusasti eestlaste probleemi- ühes käes Skype ja teises seenenuga. Ühtpidi tahame olla eurooplased, teistpidi on meis veel see jäänuk läänemere-ugri verd ja mälu.
Mulle isiklikult Eestis ei meeldigi see euroopastumise pool. Teie küll siin blogis vingute selle kallal, et Eesti pole liialt kiiresti euroopalikke väärtusi omandanud. Minule meeldiks Eesti palju rohkem kui ta olekski Läänemere-ugrimugri maa ja me oleksime valinud 25 aastat tagasi looduslähedase elu, mitte läänestumise. OLeksime praeguseks turismi oaas, kus meid käidaks küll nagu ilmaimet vaatamas, aga me oleksime erilised. see oleks olnud NOKIA. Meie häda oli see pikk okupatsioon ja kaupade defitsiit, eestlasel on siiamaani ikka vaja kuhjata endale asju kokku.
Vana-Euroopa moodi riigiks ei saa me nagunii mitte kunagi, sest meil pole mitte mingit pistmist selle ajalooga ja meie geenides puudub see mälu, mis prantslastel või sakslastel.
Minu jaoks on Eesti nagu tõmbetuules- ei ole enam Läänemere maa ja Euroopa ka ei ole, Ükskõik, mis poliitikud kantslist räägivad. Sellepärast on ka lihtne adios öelda ja ära minna!

Inno ütles ...

Eestlaste geenides on päris kõvasti sakslasi, ja poolakaid, muide! Soomlased, need on geenide poolest rohkem metsarahvas, nagu on Siberi rahvad.

Eesti NOKIA on just see mitmekülgsus, et ühes käes Skype ja teises seenenuga. Eestlane oskab eri kultuure kokku viia, sildu luua. Sildade ehitamine sobib eestlastele märksa rohkem kui nende põletamine, millega viimasel ajal kahjuks tegeletakse.

Margus Kiis ütles ...

Midagi pole imestada, sest kui on rohkem kui 2 last, siis inimese elatustase kukub kolksti. Tundsin seda omal nahal selgesti, kui sünids 3. laps. Raha hakkas kuluma kõvasti rohkem, tööväline ag siiamaani praktiliselt 100% pere peale, mitte midagi muud teha ei saa. Oled aheldatud pere külge. See ruineerib pikapeale.
Seetõttu mõistlikud inimesed üle 2 lapse ei soetagi. Teavad küll, mis edasi saab.

Triin ütles ...

Margus, 1. juulist saab ju 3 ja enama lapsega pere 300€ lisatoetust.

Margus Kiis ütles ...

See 300 läheb kõik laste peale, olge mureta.

ann ütles ...

Vana-Euroopa moodi riigiks ei saa me nagunii mitte kunagi, sest meil pole mitte mingit pistmist selle ajalooga ja meie geenides puudub see mälu, mis prantslastel või sakslastel
----

Olge täitsa rahulikud - kõigi Euroopa rahvaste geenid on segatud. Oli isegi selline artikkel, kus olid toodud ringdiagrammid, kui palju on mingis euroopa rahvas soomeugri geene, germaani geene, põhjagermaani ehk skandinaavia geene, keldi geene, slaavi geene jne. jne. Kõikide rahvaste (sh. sakslaste ja prantslaste) diagrammid nägid välja üsna kirjud, lihtsalt erinevate geenide osakaal oli erinev. Ning naaberrahvad (isegi, ku nad räägivad mittesarnaseid keeli, näit. eesti ja läti) olid omavahel geneetiliselt sarnasemad kui geograafiliselt kaugemad. Aga kirjud segud olid kõik.