pühapäev, 29. jaanuar 2017

Tallinnas ja Rakveres puuetega laste toetused häbiväärselt madalad

Lähenevate kohalike valimiste eel on paslik vaadata üle, millised on erinevates kohalikes omavalitsustes puuetega laste toetused. Et teaks, millisel kohalkul omavalitsusel on kõige rohkem empaatiavõimet ja kes väärib tagasivalimist, kes mitte. Alustame linnadest.

Võrus makstakse sügava puudega lapse vanemale hooldajatoetust 200 eurot, raske puudega lapse vanemale 80 eurot ning keskmise puudega lapse vanemale 55 eurot. Võrus on võimul sotsiaaldemokraadid (linnapea Anti Allas) koos Keskerakonna ja valimisliiduga VVV (Võru Väärib Võimekust). Tõsi, toetusi tõstis juba eelmine volikogu.

Nii. Aga kuidas on lood erivajadustega laste toetamisega mujal?

Minu vanas kodulinnas Rakveres näiteks. Tšekkasin linna kodulehekülge ja pidin ausalt öeldes pikali kukkuma. Sealt tuli välja, et 3-15-aastasele keskmise, raske ja sügava puudega lapse toetus on ühesugune ehk 19. 50 eurot. 16 – 18-aastase sügava puudega lapse vanema või võõrasvanema hooldajatoetus on 26 eurot. 16 – 18-aastase raske puudega lapse vanemale või võõrasvanema hooldajatoetus on 15.60 eurot. Ainult!!! Ehk siis palju vähem kui Võrus keskmise puudega lapse toetus!!! Rakveres on võimul Reformierakond, IRL ja sotsiaaldemokraadid.

Kuid tuleb välja, et Rakvere ei olegi veel kõige hullem. Tallinnas võimul olev Keskerakond räägib kõikjal, kuidas ta nõrgematest hoolib, aga mis te arvate, kui palju maksab Tallinna linn puuetega lastele toetust? 76. 70 eurot AASTAS. Ei ole normaalne!

Jätkub! Andke palun Kohvikule teada, palju teie kandis, linnas või vallas puudega lapse hooldajale hooldajatoetust makstakse.

6 kommentaari:

Margus Kiis ütles ...

Trumpifännid on ju kõikide toetuste vastased. Lõpp sotsialismile!

Inno ütles ...

Aidata tuleb neid, kes ise end aidata ei suuda, see kehtib iga riigikorra ajal.

Margus Kiis ütles ...

Ei kehti. Aastasadu ei hoolinud riigid vaestest üldse. Kui vaeseid mässama hakkasid, saadeti lihtsalt sõdurid neid maha tapma. Nii tehti veel 1905 ja tehti aastakümneid hiljemgi. Vaeste eest hoolitsemine on sotsialistlik komme.

Anonüümne ütles ...

Ära demagoogitse, Margus! Sa tunned ajalugu kallutatult ja ei tunne meie oma Eesti ajalugu.

Sel hirmsal tsaariajal olid vaestele olid vaestemajad, mida vald ülal pidas. Iga peremees andis puid ja vilja - ja siis otsustas ka peremees, kas vaestemaja saab uue katuse. Vaesed ei saanud vallamajja trampima ja nõudma minna, siis tuli urjaadnik ja viis soolaputkasse, seda küll. Aga toit ja peavari neil oli.

Meil täna on nii, et peremehed, st kõik maksumaksjad, me maksame makse vaeste heaks, aga vald on maksude jagamiseks 10 ametnikku ametisse võtnud ja need söövad-joovad ära ja prassivad maha meie poolt vaestele antu. Vaestele antakse kott kartulit, aga leivavilja ja lihakäntsu on jagajad ise nahka pannud. Muide, jagajad on sotsid. Jagavad nõrkemiseni võõrast vara, eksproprieerivad, konfiskeerivad, natisonaliseerivad.

Margus Kiis ütles ...

Vaestemajad olid valdades ja mõeldud eelkõige vanadele inimestele, kel polnud lapsi. Üldiselt olid need tillukesed hurtsikud, kus paar inimest said ööbida. Päeval käisid nad küla peal kerjamas.
Ei tea mis vallas Te Anonüümne elate, kus 10 ametnikku töötab. Tahaks kohe teada.

Anonüümne ütles ...

Novot, see on siis see ajalugu.
Ei olnud vaestemajades ainult lastetud - olid ka saunikud ja sulased. Ega siis sulase poeg vankril uude kohta kolistades ei saanud alati vana haiget isa kaasaa võtta.


Margus ei ole kuulnudki, et peremehed eraldasid vaestemajadele moona ka. Ning eks vaesed käisid küla peal muidugi - aitasid väiksemates töödes või talgutel ja said kõhu sooja suppi täis. Vaestemajas tuli süüa ise teha ja produktide valik võis olla kesine.

Ja mitu ametnikku siis vallas töötama peaks? No tegelikult on neid üle kümne, aga abijagamise kotis vast päris kõik ei osale.

Mis 1905. aastat puudutab, siis mässajad ei olnud mitte vaesed, mässasid eelkõige anarhistid-terroristid, kes maailma pöörama asusid ja nii vaestel kui rikastel päid segi ajasid. Vladimir Uljanov ei pärinenud kerjava kehviku perest. Ja kui sõber Engels oli perekonnale kuuluva vabriku kassast piisavalt suure summa pihta pannud ja Marxile saatnud, siis korraldas Marx luksuslikke vastuvõtte ja balle.

Muide, aegade algusest on oma vaesed toitnud ja katnud juudid - kuid juudi kogukonnas oli kerjamine häbiasi ja abivajaja pidi ise ka midagi ette võtma oma olukorra parandamiseks. Esimesed kristlsed aitasid vaeseid ja eristusid sellega hedonistlikus Rooma riigis.
Mitte keegi ei ole aga varem nii kuratlikku varade ümberjagamist korraldanud kui sotsialistid. Juudid ja kristlased on aidanud oma varaga - kuid sotsid on erinevalt neist vara inimestelt kokku röövinud ja jagavad siis seda, mitte oma vara. Ja jagavad nii, et suurem osa oma taskusse ja pisku hädalistele.