kolmapäev, 15. veebruar 2017

Kes juhib Tallinna? Ja mida plaanib Savisaar?



Vaatasin eile Radarit (Kanal 2), kus oli juttu siiamaani Tallinna palgal olevatest Savisaare abidest. Keegi ei saa aru, millega nad täpselt tegelevad (kas üldse tegelevad?) ja telefoni teel ei ole neid ka võimalik kätte saada, aga lahti neid ei lasta ja nii nad tiksuvad.

Njah - kui meie veel Savisaarega suhtlesime, siis oli nende nõndanimetatud abide põhirolliks Savisaarele teenijannaks olemine. Moonika Batrakova näiteks käis üks kord Toobaliga poes, kui me Savisaarele Hundisilmale külla läksime, ja kattis pärast laua. Katrin Siska jälle serveeris söögipoolist siis, kui Savisaar meid Tallinna lahele paadiga sõitma viis.

Ehk siis tegemist on Savisaare isikliku teenijaskonnaga - toatüdrukute ja toapoistega (Priimäge, tõsi, võib ehk nimetada kammerhärraks). Kes on pärast peremehe lahkumist „mõisa” edasi jäänud. Kuna mõisa uus juhtkond ei ole suutnud või tahtnud (pigem siiski „suutnud”) nendega midagi ette võtta.

Võib-olla loodab mõisa uus juhtkond, kes tegelikult ei ole mõisa juhtimiseks suuteline,  et vana peremees tuleb tagasi? Taavi Aasa näost võib igatahes juba kerget paanikat välja lugeda.

Sellest kõigest tekib küsimus, et kui linn on juhitamatu, siis kes juhib Keskerakonda. Kas keegi üldse juhib? Savisaar ei lasknud ju selliseid inimesi erakondagi, kel väikegi juhipotentsiaal olemas oleks olnud. Ta ei ole loll ja nägi ette, et keegi võib temalt ühel päeval võimu üle võtta. Hull oleks lugu siis, kui see keegi oleks tark. Siis oleks temaga krõška. Aga kui see keegi on loll, siis käiks ta ühel päeval omast võttest selili ning Savisaarel oleks võimalik aplombikalt tagasi tulla ja positsioonid tagasi võtta.

Ma ei näe praeguste keskerakondlaste seas sellist inimest, kes oleks võimeline erakonda juhtima. Juhtima selles mõttes, et valimisi võitma ja nii edasi. Ratas sattus lihtsalt soodsasse keerisesse, temast tegid peaministri Tsahkna ja Ossinoviski. Temal ei olnud seal vaja midagi mõelda. Piisas suu lahti tegemisest ja banaani alla neelamisest. Klõnks ja valmis. Aga kui tulevad järgmised valimised? Kes teeb need otsused, mille oli enne teinud Savisaar? Mõni ime, et Savisaare jüngrid on tõsises mures ja loovad juba uusi erakondi - Savisaare Liit, Põliskeskerakondlased. Nemad teavad, et erakonnal juhti ei ole ja juhita sõiduk kihutab teadagi kuhu.

Mida teeb Savisaar ise? See on üks suur müsteerium, sest kui varem andis Savisaar endast Facebookis iga natukese aja tagant märku - küll kirudes Simsonit, Ratast ja Repsi, küll postitades pilte oma lastelastest ja vanade sõprade matustest - , siis nüüd valitseb tema kontol juba 10. jaanuarist saati vaikus. Viimane postitus ongi sellest, kuidas ta käis Rahvarinde muuseumis oma vana sõpra Lembit Koiki ära saatmas. „Kohal olid paljud Rahvarinde veteranid ja sõbrad. Kolm esimese eestseisuse liiget seitsmest - kostel Gerndorf, Rein Veidemann ja ka mina. Matusetalitusel viibis president Arnold Rüütel. Ei näinud kedagi valitsusest ega Tallinna Linnavalitsusest ega ka mitte Olümpiakomiteest. Ma vist ei teinud kellelegi liiga? Lihtsalt inimeste mälu on lühike,” nostalgitseb Savisaar.

Võimalik muidugi, et Savisaar tahabki praegu salapärane olla. Öeldakse ju, et istu rahulikult jõe kaldal, kuni sinu vaenlase laip sinust mööda ujub. Võib-olla istubki Savisaar praegu niiütelda jõe kaldal ja ootab, et noorte innukate „trooninõudlejate” laibad temast mööda ujuksid.

Pärast võimuhaaramist ei ole ju Ratas, Simson ja Reps millegagi silma paistnud. Ütleme otse - nad on täielikult ära vajunud. Ei ühtki säravat ideed, ideepojukestki. Et ühtki säravat mõtteavaldust, arvamuslugu. Vaikus. Ainult Ossinovski särab ja möllab oma kärakavastase võitlusega. Ja Kaljulaid oma Pätsu-vastase võitlusega. Isegi Reinsalu on siin-seal silma paistnud.

Aga Ratas? Simson? Reps? Nood istuvad oma kohtadel nagu mömmid ja nende suust ei tule piuksugi. Mitte millegi kohta. Miks küll, huvitav? Kas mitte sellepärast, et kõik vähegi arukad mõtted oli enne sõnastanud Savisaar ja nüüd, kus Savisaar vaikib, ongi...

Saab näha. Draama järgmine vaatus on juba homme, kui algab Savisaare - päris - protsess.

Ülal: Mida plaanib kavalpea-Savisaar nüüd? Seda tahaksid küllap paljud teada. Pildil Savisaar meile juuli keskel oma Hundisilma talus ekskursiooni korraldamas.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

1. veebr oli ju ajalehtedes uudis, et Edgar Savisaarest sai Keskerakonna ajaloonõunik, kelle ametikoht ei eelda peakontoris käimist ning Savisaar saab ajalooküsimustega tegeleda ka kodus. Lisatud oli ka, et ta tervis on halb

Anonüümne ütles ...

Põliskeskerakondlased: kaks põlisrahvast-eestlased ja venelased. Koos kaitsesid 1224 Tartut ja 1918-1920 võitlesid Vabadussõjas Punaarmee vastu. Põliskeskerakondlased võitlevad kahe põlisrahva keele ja kultuuri kestmise eest Eesti Vabariigis. Koos kaitstakse Eesti Vabariigi Põhiseaduslikku korda ja iseseisvust. Põliskeskerakondlased
on leidnud tee, mis viib Eesti edasi turvalisse tulevikku.
J.Pallo

Margus Kiis ütles ...

Savisaare tervis on halvenenud kahjuks. Suhkruhaigus ei halasta.