reede, 3. veebruar 2017

Saatsime kirja Riigikogu sotsiaalkomisjonile ja sotsiaalkaitseministrile

Kohvik alustas kampaaniat puuetega lastele makstava riikliku puudetoetuse tõstmiseks ning saatis Riigikogu sotsiaalkomisjonile ja sotsiaalkaitseminister Kaia Ivale järgmise kirja:

Oleme sügava puudega last kasvatavad vanemad ja meil on Teile järgmised küsimused:

1. Kas peate normaalseks, et olukorras, kus lastetoetused on tõusnud, on puuetega laste riigipoolne toetus jäänud samaks? Kas Teie arvates on puudega lapsele makstav riiklik toetus - 69, 04 eurot keskmise puudega lapsele ja 80, 55 eurot raske ja sügava puudega lapsele - piisav või tuleks seda tõsta? Kui jah, siis kui palju?

2. Hetkel makstakse nii raske kui sügava puudega lapsele riigi poolt 80 eurot kuus. Kas peate ühist summat normaalseks, arvestades, et sügava puudega laps vajab ööpäevaringset kõrvalabi ja ühel tema vanematest on keeruline, praktiliselt võimatu tööl käia? Võrdluseks - Soomes on riiklilku puudetoetuse määrad 92, 215 ja 416 eurot ehk puude raskusastmetel tehakse selget vahet. Eestist võib positiivse näitena tuua Võru linna, mis maksab raske puudega lapse vanemale 80 ja sügava puudega lapse vanemale 200 eurot. Kas sügava puudega lapse riiklik toetus ei peaks samuti olema vähemalt 200 eurot?

3. Kas ja mida kavatsete ette võtta selleks, et puuetega laste toetused Eestis suureneksid ja õiglasemaks muutuksid?

Palume vastata hiljemalt 10. veebruariks.

Lugupidamisega

Irja ja Inno Tähismaa
sügava puudega lapse vanemad
vabakutselised ajakirjanikud

Nii et vaatame. Mis juhtuma hakkab. Nad võivad meid muidugi puu taha saata, aga noh, sel juhul saadavad nad puu taha ka kõik teised puuetega laste vanemad. Isiklikult usun siiski, et kõrgetel poliitikutel on veel empaatiatunne säilinud ning puudetoetuste tõstmine on lihtsalt kahe silma vahele jäänud. Nüüd on võimalik see viga parandada!

Vastused avaldame Kohvikus saabumise järjekorras. 

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Tulebki endast märku anda, muidu mõeldakse et lapsevanemad kannatavad vaikselt ära. Rohkem avalikult sellest rääkida, kuni asjad hakkavad liikuma.

Irja ütles ...

Aitäh, püüame :)