kolmapäev, 1. veebruar 2017

Tööandja ongi hea aeg-ajalt perse saata. Dr. Inno annab nõu Neeme Rauale

Neeme Raud, väljavõte vikipeedia veebist.

Neeme Raud saatis mõned päevad tagasi perse oma tööandja, Eesti Rahvusringhäälingu. Otseselt aga oma ülemuse Urmet Koogi.

Dr. Inno avaldab Rauale tunnustust, sest aeg-ajalt ongi hea oma tööandja perse saata. Kas just nii järsku ja otsekoheselt, aga laias laastus ka vahet pole. Arvatakse, et üle 5-6 aasta polegi hea ühe tööandja juures olla. Tekivad mitmed sõltuvust tekitavad kompleksid: esiteks hakkab tööandja ette kujutama et oled asendamatu ja teiseks hakkad ise samamoodi mõtlema. Et oledki asendamatu. See tekitab stressi. On oht üle töötada ja nõnda läbi põleda.

Ma ei oska öelda, kas Raud oli läbi põlenud. Ja ega vahet polegi. Kui tunned, et on õige aeg, siis on õige aeg. End sundida ja vastu punnida pole mõtet, see toob ainult halba. Ja parem on lahkuda töölt, kui siit ilmast, nagu juhtus teise andeka teleajakirjaniku Aarne Rannamäega, kes nö jala pealt kukkus. Töötas, töötas nagu hull ja siis kukkus kokku.

Tööga on selline asi, et ei tohi end lasta ära meelitada sellest, et sind kiidetakse. Tööandja kiidabki, sest tahab, et sa teeksid sama raha eest rohkem tööd. Ja siis veel rohkem ja veel rohkem. Kunagi ei saa küllalt. Ja ikka sama raha eest. Tööandja, ülemus saab selle eest palka, et panna alluvad sama raha eest rohkem tööd tegema. Ja nõnda aetakse töötajaid nagu hobuseid, kel lõpuks suu vahus. Nüüdki üritas Raua ülemus Urmet Kook midagi kobiseda. Aga kes on Urmet Kook? Mis ütleja tema on? Kas ta on Jumal? Loomulikult mitte! Urmet Kook on tavaline täissöönud eesti jorss. Kes ei vastuta mitte millegi eest. Kas ta vastutab, et ajas Aarne Rannamäe hauda? Nalja teete, eksole! Sel jorsil on alati õigus ja jääb õigust ülegi. Sellepärast ta ongi jorss. Ja selles pole midagi halba. Enamik eesti meestest on jorsid. Nagu see Allan sealt Õnne 13 seriaalist. Kes elavad nii hästi või halvasti nagu oskavad. Ja teevad seda, mida oskavad. Allanil, vabandust Koogil on omakorda ülemus, kes temalt nõuab ja nii edasi. Kuni jõuame välja selle valijani, kes pudeli õlle eest oma naabrimehe Riigikokku upitas. Nii need asjad käivad. Kõik on inimesed.

Tegelikult andis Neeme Raud kõigile väga head eeskuju. Nii peabki tegema. Dr Inno kiidab kõik heaks. Päris lahe oli vaadata, kuidas terve ERR õhku ahmis. Aga paras! Paras selle eest, et Rannamäe hauda ajasite. Vaadake nüüd siia - böööööööö............... Ja minge v.ttu ka!

Lõpuks üks soovitus ka. Väike boonus Kohviku lugejatele. Nimelt, seadus näeb ette, et neile, kes tööandja pikalt saadavad, töötuskindlustushüvitist ei maksta. Seetõttu ei soovi paljud töökohta vahetada ja ootavad, et neid koondataks, tööandja pankrotti läheb või ära sureb. Aga on üks väike nipp, kuidas hüvitist enne tööandja surma kätte saada. Nimelt, tuleb pärast töölt omal soovil lahkumist kasvõi üks päev töötada tähtajalise lepinguga, näiteks sõbra ettevõttes, siis makstakse ludinal välja kõik hüvitised. Päikest!

6 kommentaari:

errrr ütles ...

Väga fun ülevaade!
Neemel sai aga ilmselt villand kallutatud uudiste edastamisest. Eriti USA kohta, kus 90% rahvast Trumpi tembutamisi tegelikult toetab, meie hirmul eliitmeedia püüab aga väita vastupidist.

Anonüümne ütles ...

T.ra sa oled rõve, Inno. Ja üha rõvedamaks lähed. Sind on vastik lugeda.

Anonüümne ütles ...

Aarne Rannamäe töötas ka aastaid Germalo reisijuhina Iraanis, Israelis ja Dubais. Tal oli väga suur töökoormus, süda ei pidanud vastu.

Anonüümne ütles ...

Kook olevat juba kooliajal olnud selline üleskeeratava mänguasja moodi :D

Anonüümne ütles ...

Halloo, Aarne Rannamäel surma põhjustas kopsutromb. Kas kopsutromb on otseselt seotud töökoormusega või võivad seal ka muud põhjused kõne all olla?

Kui Inno oli Aarne hea tuttav ja on perekonna tuttav, siis ta teab kindlasti rohkem ja siis võib nõnda väita. Kui aga juhtumisi ei ole tuttav, siis oleks kena kui surnud mängust välja jäetakse.

Ei tea ka Raua uksepaugutamise tagamaid, kuid eriti tõemeelne ja tõe eest välja sta minu meelest küll ei olnud.

Anonüümne ütles ...

Kook elab lihtsalt natuke valel ajal. Oleks ta sündinud 20 aastat varem, oleks karjäär komsomolis ja hiljem parteilises liinis olnud kindlustatud. Aga paraku sündis ta siis kui sündis - komsomoli astuda ei saanud ja Isamaa ei olnud võimsa NLKP-ga võrreldes mingi partei.

Mis inimesega on tegemist, näitab minu meelest kõige ilmekamalt see liiga pruuniks päevitanud Ilma-Peebu juhtum. Kook pidas seda vaata et isiklikuks solvamiseks ja lasi vaese Peebu lahti. Neeme Raud oli lihtsalt veidi kõvemast puust ja saatis Koogi lihtsalt persse.

Muide, mis puutub Koogi seletustesse, et Raud lahkus tervislikel põhjustel, siis kurjad keeled räägivad, et nii see ongi. Nimelt olevat Raud öelnud põhimõtteliselt viisakalt öeldes seda, et Kook tekitab temas soovi oksendada, ehk ajab südame pahaks. No kui töötaja süda läheb ainuüksi ülemust nähes pahaks, siis on ju meditsiiniline põhjus:-).