teisipäev, 7. märts 2017

Kas Urve Palo talitas õigesti? Dr. Inno annab nõu

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo täna hommikul laeval teel Soome poole, väljavõte Delfi veebist.

Minister Urve Palo viskas täna laeval teel Helsingisse diivanile pikali. Kohvik uuris kõigi haiguste ja hädade spetsialistilt Dr. Innolt, kas Urve talitas õigesti?

Dr. Inno: Nii-nii. Mis meil siin on? (Dr. Inno kergitab prille) Nii. Siin on selgelt tuvastatav, et inimene on näost kaame. Klassikaline füsioloogiline vertigo, rahvakeeli merehaigus. Sagedamini esinebki seda naistel ja väikelastel. Sümptomiteks on siin iiveldus ja oksendamine.

Urve puhul on näha, et ta on sisse võtnud puhkeasendi, teinud omale käepärastest vahenditest aseme, sättinud mantli keha alla toeks, pea on tõstetud kehast veidi kõrgemale, see kõik on väga õige. Ta hoiab käega kõhust kinni, ehk siis püüab instinktiivselt masseerida oma kõhtu. Ta on kas just saabunud oksendamast või tahab minna oksendama. Paralleelselt võib esineda kõhulahtisus.

Ilmselt sõi ta hommikul enne minekut kõhu täis, nagu ikka korralik laps enne pikemat reisi. Aga laevareisi ajal ma seda ei soovitaks. Ma soovitan enne laeva- ja lennureisi mitte süüa ning kui tekib vastupandamatu nälg, siis süüa reisi ajal, see on siis laeval või lennukis. Urvel puhul on küllalt tõenäoline, et tal on toimunud maosisu tagasiheide ehk oksendamine. Ta hoiab ka teistest eemale, ilmselt teades, et teistel pole eriti meeldiv suhelda maomahla järgi lõhnava inimesega. Samas on hea, et ta on ilusti tualetist välja pääsenud, kleidikesel mõni plekk on, aga üldmulje on puhas ja korrektne. Temale oleks ma siiski soovitanud kajutit koos tualetiga, seal oleks tal olnud mugavam kui niimoodi kõigi silme all piineldes. Ma ei kujuta ette, miks laeva meeskond talle kajutit ei pakkunud. Seal võis olla nii, et kõik kajutid olid juba hõivatud. Või siis olid kajutid liiga umbsed, see võis olla ka probleem. Merehaiguse puhul peab inimene saama palju värsket õhku, patsient on soovitav lausa laeva tekile viia.

Mida soovitada. Esiteks erinevaid preparaate nagu tsüklisiin, meklisiin, skopolamiin, difenhüdramiin. Aga need on kasulik sisse võtta tund enne merele minekut. Siin on näha, et Urve on tabletid liiga hilja sisse võtnud ja pole need jõudnud veel mõjuma hakata. Praegused laevareisid on nii lühikesed, et tablett tavaliselt laevareisi ajal mõju ei avaldagi. Olgu veel lisatud, et nende preparaatide kasutamine ei ole soovitav raseduse ajal, glaukoomi ning uriiniretensiooniga isikutel. Mõned ravimid mõjuvad isegi kuni 72 tundi ning kasutusele on tulnud ka ravimit eritavad plaastrid, mida on kerge kasutada.

Urvele soovitangi edaspidiseks plaastrit, mille võib peale panna juba eelmisel õhtul. 

4 kommentaari:

LPR ütles ...

Hei, Irja! Teie kaitse alusele tehakse jälle liiga! Jälle mingid vanurid kiunuvad kalli Liisu kallal! Mine aita.

http://m.delfi.ee/ekspress/article.php?id=77455994

Irja ütles ...

Ma ei viitsi, kullake :). Ma olen ka inimene.

Anonüümne ütles ...

Irja-kullake ju alles ükspäev kirjutas, et see abirahade peal vedelemine muudab laisaks. Nii armas ja inimlik, muidugi ei viitsi. Las nüüd Liis (oot, mis ta uus ilus nimi oligi, Eloise Schröder vist - jube õige tegu tema poolt, võtta endale nimi, mis kellelegi silma ei torka ja meelde ei jää, see pole sul mingi Sirje Tamm või Marika Järv) vaatab ise, kuidas hakkama saab. Nagu ka Loidi Velts koos oma emakesega, Juhan Saul Gross, Bäckmann, kõik need vahvad Dozori-poisid, Reva ja kes nad olidki, tervest Keskerakonnast ja isiklikult setsimees Savisaarest rääkimata, keda nõrkemiseni sai nõustatud ja abistatud, ikka puhtalt entusiamist ja inimsõbralikkusest, midagi selle eest vastu soovimata. Aastaid sellist lõputut altruismi võtab tõesti läbi, jumal tänatud, et nüüd on ometi käes ausalt väljateenitud puhkus.

Irja ütles ...

Ma ei oleks ise ausalt öeldes seda paremini väljendada suutnudki :).