neljapäev, 9. märts 2017

Kirikuõpetaja Jüri Pallo Inno kandideerimisest: „Niivõrd vaba, iseseisvat, kohalikke olusid hästi tundvat ajakirjanikku-linnapeakandidaati pole veel Eesti lähiajaloos valimisvõitlusse asunud”



Kohvik avaldab Võru kirikuõpetaja Jüri Pallo saadetud teksti, mis on reaktsiooniks täna Lõunalehes ilmunud artiklile, mis andis teada, et Võru linnapeaks kandideerib ka Inno. Jüri Pallo on koos Jüri Luigega üks valimisliidu „Võru eest” (endised Põliskeskerakondlased) eestvedajatest ning kandideerib samuti Võru volikokku.

Järgneb Jüri Pallo kommentaar:

„... peaasi, et pilvelõhkuja perekonda jääb.”
Ed. Wilde „Pisuhänd”

Kommentaare Lõunalehe esiuudisele: „Savisaarlaste linnapeakandidaat on Inno Tähismaa”

9. märtsi 2017. aasta Lõunaleht on jäälõhkuja mitmes mõttes. Esiteks ajalehe sõnum. Ajakirjanik Inno Tähismaa Võru linnapeaks! Sõltumatu, otsustes vaba, kohusetundlik, laia pilti tunnetav, kohalikku kogukonda tundev inimene. Tavaliselt ajakirjanikud erakonnastuvad ning kaotavad oma tõsiseltvõetavuse koheselt, kui partei tagatubadest neid juhtimispuldi abil liigutama hakatakse. Ka Riigikogu liikmed on puldi teel juhitavad nukukesed, kes tegelikkusega enam kuidagivõrd ei suhestu. Niivõrd vaba, iseseisvat, kohalikke olusid hästi tundvat ajakirjanikku-linnapeakandidaati pole veel Eesti lähiajaloos valimisvõitlusse astunud. 

Teiseks on Lõunaleht ära toonud intervjuu, mis minu meelest annab edasi Inno Tähismaa hästi läbimõeldud valimisprogrammi. Selle programmi järele peavad hakkama nüüd teised erakondlikud linnapeakandidaadid joonduma. Inno Tähismaa rivistas tegelased ilusti üles ja näitas neile Võru tulevikutee ette: vaja on inimestel teha koostööd Võru heaks. Mind pani mõtlema üks Inno Tähismaa programmi punkt: pöördumine Tallinna pensionäride poole, et nad müüksid oma kallid pealinna kinnisvarad maha, ostaksid eluasemed Võru linna ja...

Edasi toon ma juba näite Ameerikast, kus elasin 14 pikka aastat. Sama mõte on Ameerikas ammu teostunud. Keskklassi California osariigi seeniorid ägavad kõrge kinnisvaramaksu all. Kui näiteks pension on kusagil 2500 dollarit kuus, siis maja, kus pensionäride pere (tihti üksi elav lesk) elab, nõuab aastas vähemalt 8500 dollarit property tax'i, mille tasumata jätmine toob kaasa kopsaka trahvinõude. California pensionärid on oma kinnisvara pangale tagasi andnud ja võtavad igakuiselt välja teatava summa pensionilisaks. Kusjuures propery tax'i - 8500 USD - peavad endised majaomanikud jätkuvalt ikka ise maksma! Eestis on samuti võimaldatud kinnisvarapension. Aga California penskarid olid veelgi kavalamad. Nad müüsid oma kallid kinnisvarad maha ja ostsid odavamalt veelgi uhkema eluaseme Arizona osariigis Prescotti linnas, mis on nüüd AINULT VANADE INIMESTE LINN! 

Kuidas nad seal elavad? Ülimugavalt. Ilmastik on pisut jahedam, kuid seevastu on mägedes puhas õhk, kuiv kliima. Linnapargis mängib päeval Big Band orkester, tantsivad vanapaarid, tänavatel restoranid, õhtuti teatrid, ööklubid, kõikjal rahvas, hoogsalt loetakse dollareid ning palju. Töötajad, teenindajad - noorem rahvas, nende pereliikmete heaks töötavad koolid, spordi- ja teised huvitegevused. Peened kaubamajad, rohkelt notaribüroosid testamentide loomiseks, viisakad Funeral Home'id, mustad limusiin-surnuautod mootorrattaeskortide saatel viimse rahupaiga poole vuramas. Kui lugeja nüüd end pisut ebamugavalt tundis, siis rahustan ta kohe maha mündi teise poolega: Prescotti linn näeb üldpildis välja tüüpilise Metsiku Lääne kauboikultuuri keskusena. Ainult vanad inimesed toidavad selle linna kassat oma teenitud ausa rahaga. Kõik on õnnelikud. Kui ei usu, minge ja vaadake ise järele. 

Lõpetuseks tõlgin ära ka oma artikli pealkirja. Vestlesin peale Lõunalehe pommuudise avaldamist oma hea nimekaimu Jüri Kaveriga, keda ka Inno Tähismaa tänases leheloos nimetas. Kaver ütles, et tema arvates on Irja Tähismaa samaväärselt hea Võru linnapeakandidaat. Vastasin, et tõsi. Inno ja Irja Tähismaa - mõlemad on kui kaks rusikat kahes silmaaugus korraga. Kumb neist linnapeaks saab, on nõudliku valija otsustada. Saab, kes saab, peaasi, et pilvelõhkuja, linnapea, perekonda jääb!

Jüri Pallo, Võru linnas Tamula ääres, 9. märtsil 2017.a.”

Meie omalt poolt täname südamest heade sõnade eest. Suur aitäh, Jüri! Või õigemini, Jürid :)

Pildil Jüri Pallo koos Jüri Luigega (mehed mustas, Pallo vasakul) Võru Pensionäride Päevakeskuses ühel poliitilisel kokkusaamisel. 

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kas järgmisel kihutuskooslekul on pirukate sees liha ka - vaadake ette, kui ei ole, kaotate oma viimasedki pensionär-poolehoidjad! Hoiatage Lengi-onu ka, las ta naine nagu heinasaad paneb aegsasti taina kerkima ja Lengi-onu ise haaraku Talinast tulles paar toiduabi-lihakonservi ka kaasa, mammi saab pirukatele lihalõhnagi juurde teha.

Anonüümne ütles ...

Mitte ei saa aru. Lõunalehe kommentaariumis on selle kiidukõne avaldanud oma nime all Hannes Eelmets, mitte Pallo. Kas kõik põliskodanikud on saanud ülesande seda oopust levitada?

Irja ütles ...

See on ikka Jüri Pallo tekst, ilmselt ta on selle ka Hannes Eelmetsale saatnud.

Anonüümne ütles ...

Mina arvan, et Voru võib endale vabalt lubada kaht linnapead - Innot ja Irjat. Üks on linnapea paaris-, teine paaritutel kuupäevadel. Tööl käia pole vaja, kõik asjad saab ära aetud kodukontorist, lõuna ajal pole ei pea siis kõndima, et saaks pikutama. Erandjuhtudel muidugi tuleb ametiauto koos juhiga appi.
Loomulikult nõuab kodukontoris töötamine suuremat elamispinda, see peaks olema esmane tingimus töölepingut sõlmides, mis linnale esitatakse. Tugiisik Juulile ja lapsehoidja Roosile nagunii. Ja siis veel see, et külmal ajal on võimalik linnapea kodukontor üle viia näiteks Portugali ja liiga soojal ajal näiteks Soome. Sest see Võru suvine lämmatav kuumus välistab igasuguse töötegemise võimaluse. Lennupiletid ja kohapeal elamine korralikus hotellis neljale on elementaarne linnapoolne kohustus. Rohkem ei tulegi häid nõusid praegu meelde, aga eks Inno ja Irja ise teavad nagunii paremini, mida neil vaja on. Ahjaa, igapäevast puuviljakorvi ärge kindlasti unustage!

Irja ütles ...

See on väga hea mõte, et külmal ajal kontor Portugali üle viia, aitäh :). Siis saab sealt ühtlasi Võru ja mõne Portugali linna sõprussuhteid arendada! Portugalis on suvel väga kuum, kindlasti tahaks nii mõnedki portugallased selleks ajaks nende mõistes mõnusalt jahedasse Võrru pageda. Muidu lähevad Soome kuumapakku, aga miks mitte Võrru???

LPR ütles ...

Nüüd peate tublid olema ja natuke siblima, et see koht saada. Vaevalt, et keegi teine kandideerib, aga igaks juhuks. Kui raha jookseb, siis võib jälle hüljest panna. Natuke aint vaja külge keerata praegult. Hoian pöialt.