pühapäev, 26. märts 2017

Piletita reisijate aeg NATO-s saab läbi

Väljavõte Sunday Timesi veebist.

Nii nagu arvata võis, saab piletita reisijate aeg NATO-s läbi. Nagu kirjutab Sunday Times viidates Saksa allikatele, esitas USA president Donald Trump nädal aega tagasi Washingtonis Saksa kantsleri Angela Merkeliga kohtudes viimasele ligi 350 miljardi euro suuruse NATO-arve. Summa on välja arvutatud 2002. aastast alates, mil Merkeli eelkäija Gerhard Schröder lubas, et Saksamaa panustab 2% SKP-st, aga pole seda teinud. USA on pidanud puudujäägi katma.

Pole siis ime, et sakslased Trumpi üle irvitasid, et Trump ei tahtnud Merkelile kätt anda. Aga mille eest? Et Saksamaa oma kohustuste peale vilistab?

Saksamaa olevat olnud väga solvunud. NATO-s on ainult mõned riigid 28-st, kes 2014. aastal võetud kohustust täidavad ja 2% SKP-st kaitsele kulutavad: USA, Eesti, Suurbritannia, Kreeka ja Poola. Ülejäänud on nn freeriderid, piletita reisijad, kes teiste najal liugu lasevad.

Väha õige lähenemine. See, et Venemaa praegu NATO üle irvitab ja Balti riigid värisevad tuleb just sellest, et suurem osa NATO riike pole võetud kohustusi täitnud.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Eks ta ole. Arvepidamine peab korras olema ja kes võiks seda paremini teada kui miljardär.