kolmapäev, 19. aprill 2017

Kohviku köök. Irja hommikusalat

'

Kui inimene on sada kilo juurde võtnud, siis on selge, et vana moodi enam edasi minna ei saa. Tuleb midagi kiiremas korras ette võtta, muidu ei jaksa enam voodist püsti tõusta ega kingapaelu siduda. Mina arvan, et kõige kiirem viis kaalust alla võtta on hakata tervislikult toituma. Ja kuna mul on kuri kahtlus, et peasüüdlane minu kolossaalses kaalutõusus (159 kilo!) on gluteen ja lisaks gluteenile ka kõik teised teraviljad, siis likvideerisin nad kõik oma menüüst. Lugesid õigesti: kõik teraviljad. Ja asendasin nad seemnetega. Hakkasin lihtsalt seemneid sööma. No mitte ainult seemneid muidugi, lisaks neile ka puu- ja juurvilju, pähkleid, ube ja herneid, muna ja kala, aga seemneid kõvasti rohkem. Kui enne saputasin neid ainult natuke salati peale, siis nüüd on suurem osa salatist seemnete päralt.

Siin minu tänane hommikusöök ja kuidas seda teha:

Segada omavahel ära rohelise salati (basiilik, rukola, lambsalat) lehed, päevalilleseemned, seesamiseemned, linaseemned (ikka mitu peaotäit seemneid, mitte koonerdada!), kurk, tomat, sibul ja kaks värskelt keedetud muna (täpipealt kümme minutit). Juurde külmutatud juurvilju, mis on enne ära sulatatud ja panni peal ära soojendatud. Ma nimelt olen laisk kokk ja tegutsen köögis printsiibil minimum effort, tundmata selle pärast vähimaidki süümepiinu. Hüva. Seejärel peale sorts oliiviõli ja balsamicot ning valmis ta ongi.

Jube hea. Ei ole vaja mingeid teravilju. Ei gluteeniga leiba ega gluteenita leiba, galetitest rääkimata. Ma ei saa aru, kes see lollpea oli, kes ütles, et inimene peab teravilju sööma. Ei pea. Väga hästi saab hakkama ilma teraviljadeta. Tuleb nad lihtsalt seemnetega asendada.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Aga kuhu jäävad siis Katariina kohviku saiakesed, millest mingi aeg tagasi oli ju lausa võimatu loobuda?

Irja ütles ...

No kuhu nad jäävad? Inno ja lapsed söövad ära :P

ann ütles ...

Gluteen, muide, on just "hea" kaalulangetaja gluteenitalumatul inimesel - kahjustub peensool, toitained ei imenduvad halvasti (ehk siis suur osa toidust läheb inimesest imendumata läbi), inimene ei võta juurde või lausa kõhnub haiglaselt (lapsed eriti).

Inno ütles ...

Tegelikult nii ei ole. Kui organism ei saa toitaineid, siis tekib pidurdamatu isu ja organism hakkab toitu ahmima ohjeldamatult, mistõttu kaal tõuseb. Paksud inimesed on tegelikult näljas, toitainete näljas. Kõhnub see inimene, kes on terve ja tarbib täisväärtuslikku toitu.

ann ütles ...

On küll nii. Tsöliaakiahaigel pole toidu ohjeldamtust ahmimisest kasu, kui toitained ei imenduvad halvasti.

Kasvõi ühe nore naise lugu (tsöliaakia diagnoosimisel oli ta 30-tes), kes oli krooniliselt alakaaluline ja püüdis meeleheitlikult kaalu tõsta (süüa, süüa, süüa), kuid kaal oli ikkagi 40kg midagi ehk inimene haiglaselt kõhn. Kui sai tsöliaakiadaignoosi ning oli mõnda aega gluteenivaba dieeti pidanud (soolekahjustaus paranenud), hakkas lõpuks omati juurde võtma ja praegu on normaalkaaluline naine.

Siis väike lasteaiaealine tüdruk, kes oli ebalapselikult kahvatu ja kõhn. Kui sai tsöliaakiadiagnooosi ning läks gluteenivabale dieedile, siis mõne aja pärast läks laps näost rõõsaks ja võttis kaalus juurde. Kui ma teda tüdrukut u. poole aasta pärast järgmine kord nägin, polnud laps kondine ja kahvatu, vaid tavalise terve lapse moodi.

Kust ma tean? Kuna kahtlustasin kunagi endal tsöliaakiat (mida mul polnud, oli hoopis tundlik sapipõis), siis suhtlesin ja nägin Eesti tsöliaakiahaigeid ning tean paljude lugusid.

Irja ütles ...

Minu onul on tsöliaakia diagnoositud ja tema räägib, et võtab nii gluteeniga saia kui gluteenivaba saia süües hoopis juurde.