kolmapäev, 5. aprill 2017

Soome suursaadik Kirsti Narinen häbistas Soomet ja soomlasi



Tänane Päevaleht kirjutab vajadusest Tallinna Televisioon kinni panna, kuna kanalil on õnnestunud juba ka rahvusvaheliselt negatiivset tähelepanu pälvida. Tegemist on iseenesest küllaltki pentsiku looga - nimelt on seesinase „rahvusvahelise negatiivse tähelepanu” all silmas peetud Soome suursaadiku Kirsti Narineni häiritust selle üle, et Sami Lotila ja Risto Vuorineni juhitavas saates „Põdra TV” lasti suu lahti teha Leena Hietanenil, keda tuntakse Eestis eeskätt Johan Bäckmani vaadete toetamise poolest.

Meil on selle looga isiklik touch, sest samas saates, kus rääkis Hietanen, sai sõna ka Inno, kes, nagu te mäletate, rääkis seal meie pere kavatsusest Soome kolida (enne seda, kui talle tehti ettepanek Võru linnapeaks kandideerida). Nii et oleme ka selles skandaalses potis sees :). Kuid point ei ole selles. 

Ma ei vaidle vastu sellele, et Tallinna Televisiooni teevad amatöörid, näiteks Peeter Võsa juhitavat saadet „Maagiline maailm” on lausa piinlik vaadata ja uudised on koduvideo stiilis. Aga minu jaoks on muret tekitav, et ühe telekanali kinni panemist nõutakse seepärast, et ühele suursaadikule ei meeldinud ühe telekanalis sõna saanud inimese ARVAMUS. 

Kuidas meeldiks Päevalehele, kui ühele tähtsal positsioonil olevale inimesele ei meeldiks mõni Päevalehe artikkel või mõni Päevalehes sõna saanud inimese arvamus ning see tähtis inimene hakkaks seepeale nõudma Päevalehe kinnipanekut? Kuidagi väga vastikult nõuka järele lõhnab see kõik. 

Teiseks - mis on ühel suursaadikul asja sellega, mis on ühe telekanali ekraanil? Kust võtab ta arusaama, et tal on õigus dikteerida, keda üks telekanal võib ekraanile lasta ja keda mitte? Mida üks inimene võib ühes saates arvata? Kui ma ei teaks, et tegemist on Soome suursaadikuga, siis ma arvaks, et Kirsti Narinen on mõne Aafrika riigi esindaja. Kas te kujutate ette, et Eesti suursaadik Soomes dikteeriks YLEle, keda YLE kanalites näidata tohib ja mis arvamusi inimesed seal avaldada tohivad? Kujuteldamatu, kas pole? Soome suursaadik Eestis miskipärast arvab, et temal selline voli on, häbistades sellega nii tervet Soomet riiki kui soome rahvast, kes on inimese vabadust, sealhulgas inimese vabadust arvamust avaldada, alati, läbi ajaloo kõrges aus hoidnud. 

Nüüd Tallinna Televisiooni kinnipanekust. Miski ei teeks mulle rohkem rõõmu. Kuna seda juhivad südametunnistuseta mölakad, kes on lisaks kõigele ka lollid, siis vaatab see lollus vastu ka ekraanilt. Tallinna maksumaksja ei peaks seda lollust kinni maksma. On ainult üks saade, mida Tallinna Televisioonist vaadata tasub*. See on Meedia Keskpunkt, aga see on seda tänu saate tegijate isiklikule sarmile ning intelligentsusele. Aga üksainus hea saade ei õigusta tervet telekanalit.

Teiseks on Tallinna Televisioonist, mis oli enne opositsiooni hääletoru, saanud peaminister Jüri Ratase ja tema partei hääletoru ning see on ühes demokraatlikus riigis sama põlastusväärne kui ühe suursaadiku sekkumine ajakirjandusvabadusse. Eriti põlastusväärne on selles valguses peaminister, kes laseb sellisel valitsuse propagandakanalil edasi tegutseda, kiites selle tegevuse nõnda heaks. 

Seega jah - kuna Tallinna Televisioon ei ole enam opositsiooni ainus võimalus oma häält kuuldavaks teha, siis ta tuleb kinni panna. Mitte seepärast, et üks suursaadik seda arvab, või seepärast, et seal näidati Leena Hietaneni.

Selles mõttes on Kirsti Narinen oma kohatu sekkumisega telekanali sisusse Eestile tohutu karuteene teinud. Kui Tallinna Televisioon nüüd kinni pannakse, siis jääb põhjusena kõlama, et telekanal pandi kinni arvamuse avaldamise pärast. See on aga vesi Venemaa propagandaveskile ja sunnib lausa küsima, kas Narinen ei ole Kremli palgal. Eestis pannakse telekanaleid kinni, kui antakse sõna inimestele, kelle arvamus võimudele ei sobi. Kiitos paljon, Kirsti Narinen! 

Ülal Kirsti Narinen, kujutis Soome saatkonna koduleheküljelt.

*Peale Põdra TV :)

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Vot ei teagi, kumma võiks kinni panna - kas Võsa Maagilise maailma või Anu Välba Terevisiooni ETVs. Piinlikult surmigavad mõlemad.

a.

olge ise ka tublid ütles ...

Kirsti Narinen on tõepoolest omaette frukt, kompleksides vuhva. Väiklane suursaadik. Nii et selles osas kogu jutt õige.

Aga mis puutub Tallinna TV-sse, siis paljude asjadega pole nõus. Eriti sellega, et on vaid üks vaadatav saade, Meedia Keskpunkt. Minu arust on pigem see piinlikum saade kui Peeter Võsa oma. Peeter Võsal on sarmi ja intelligentsi märksa rohkem kui ükskõik kellel Meedia Keskpunkti saatejuhtidest. Samas olen ka päri teatud kriitikaga Võsa suhtes, sest tema Maagiline Maailm saate teemad ja kvaliteet on äärmiselt kõikuvad, osad saated on põnevad, osad tõesti piinlikud, aga eks see sõltub ka sellest, mis teema kellelegi huvi pakub. Samuti saatekülaliste tasemest, see viimane kanepiteemaline oli üsna huvitav ja päevakajaline.

Samas ma pean vajalikuks kiita Tallinna TV-d seetõttu, et nad pole tegelikult teinud mingeid eriti kardinaalseid kannapöördeid oma programmis pärast Keski valitsusse minekut. TTV uudistesaateid ma ei jälgi, küll aga teisipäevaseid saateid Mõtleme Taas ja Otse Kümnesse, tihti ka Poolkuud Gräziniga. Mõtleme Taas on sama terav kui varem. Otse Kümnesse on küll uute igavate saatekülaliste tõttu tükk maad lahjemaks läinud, kuid tänu Mart ja Martin Helme osalusele tasub siiski vaadata. Põdra TV on ka okei.

Ma olen kümme korda meelsamini nõus kümme korda igavama, kümme korda kallima ja kümme korda hullema propagandakanali ETV sulgemisega.

Irja ütles ...

Põdra TV on okei, sellega olen ma nõus. Samuti on selline saade vajalik, sest ühiskonnakriitilisi saateid meie telekanalites pole, kui Kodutunne välja arvata. Aga Kodutunne on jälle selles mõttes halb, et tegeleb väga kehvas seisus inimeste ärakasutamisega.

olge ise ka tublid ütles ...

Tõepoolest ühiskonnakriitilisi saateid teistes kanalites polegi, nii et Tallinna TV teeb sisuliselt ETV tegemata tööd, eelkõige saatega Mõtleme Taas. Vaadake eilset saadet, kes veel pole näinud.

ETV võib ju öelda ka, et nad teevad ühiskonnakriitilisi saateid, nt Suud Puhtaks, aga nad jätkavad selles täpselt sama stiili nagu varasema Vabariigi Kodanikud saatega, et ükskõik millise terava teema puhul valitakse väga hoolikalt saatekülalisi, nii et alati on ülekaalus selle poole esindajad, kelle arvamus peab kõlama jääma, kelle arvamus on valitsuse poolt soositud ja kes tihti ongi valitsusasutuste palgalised suuvoodrid, klaköörid, eestkõnelejad. See paistab ju nii selgelt läbi, näiteks ka see säutsutsensor on alati valitud selle järgi. Kord oli selleks hiljutine valitsuse meedianõunik Rasmus Kagge, viimati aga e-valimiste saates üks e-Eesti suurimaid apologeete Sten Tamkivi, endine TH Ilvese nõunik ja üldse suur sallivuslane.

Sama teema on ETV saatega Foorum, vaadake kes sinna nn ekspertideks alati valitakse. Väga piinlik lugu, väga haige propaganda ja avaliku arvamuse kujundamine.

Anonüümne ütles ...

Põdra TV on täielik pask ju? Piinlik käkerdis.

Inno ütles ...

Maitse üle ei vaielda, aga minu meelest on Heimar Lenk Eestis üks andekamaid ajakirjanikke.

Anonüümne ütles ...

Inno, palun selgita, milles seisneb Lengi ajakirjanduslik andekus. Täiesti siiralt tahaks teada! Millal ta on viimati üldse esinenud ajakirjanikuna - mina tõesti ei suuda selleks pidada lauda täitva ajalehepahmakaga vehkimist ja neist lõikude tsiteerimist kord nädalas koos kahe kalli kaaslasega. Mehel on tõesti hea artikulatsioon, eks tal oli aega seda vene ajal raadios töötades harjutada, aga tänu sellele võiks ta ehk olla andekas diktor, ei enamat. Päris tõesti - mis mõttes ajakirjanik, seda enam veel andekas?

Inno ütles ...

Nagu ma ütlesin, maitse asi. Minu meelest on ta teleajakirjanikuna väga hea, see on vaadatav. Teleajakirjanik ei peagi olema mingi eriline professor. 99% neist kes Eestis teles töötavad pole vaadatavad. On igavad, välimuselt koledad ja ei oma artikulatsiooni. Mulle meeldivad veel Marko Reikop ja Neeme Raud, ülejäänud võiks kõik lahti lasta. Lahkunutest meeldisid veel Urmas Ott, Toomas Uba ja Rein Karemäe. Valdo Pant oli muidugi täiesti omaette tase. Naistest oli päris lahe Lilian Kosenkranius.

Anonüümne ütles ...

Lilian Kosenkranius tegi kokasaadet, jagas retsepte - kas see oli-on ajakirjandus? Pigem ikka armas lapsepõlvemälestus kena soenguga prouast. Saan su vastusest ka aru, et Lenk on lihtsalt su maitse ehk meeldib visuaalselt (on vaadatav) - aga taas, mis on sellel tegemist ajakirjandusega? Kas see, kui mõne meelest on televisiooni ilmaneiu silmale ilus vaadata, teeb sellest neiust kohe ajakirjaniku, ja veel andeka? Kuidas see ütlemine oligi: ei maksa võrrelda näppu ja nokut (kuigi sulle on muidugi mõlemad ühtviisi armsad, eriti kombinerituna).

Inno ütles ...

Ajakirjandus on loo jutustamine, mingi teema edasi andmine haaravas vormis. See võib olla vabalt kokandus.

Anonüümne ütles ...

Enamuse mõtetega olen nõus - ei ole õige, et teise riigi saadik määrab, kes ja mida tohi telekast näidata. Aga pole nõus, et on väga amatöörlik ja et on ainult üks hea saade TTV s. TTV on hea kanal, millel on ka puudusi, kuid tervikuna oleks väga kurb olukord kui ta ära kaoks. Sõna- ja arvamusvabadusele Eestis tuleks see väga kahjuks.
On häid saateid, kultuurist ja ka filmid mõnikord on head jne.