pühapäev, 9. aprill 2017

Tavalise leiva ja saia söömine viis hullu sügeluseni. Nüüd on gluteeniga kõik (päriselt ka!)



Mul tekkis vahepeal ettekujutus, et ma saan jälle gluteeni süüa. Ja ega alguses ei juhtunudki midagi. Enesetunne oli tibens-tobens. No võib-olla energiat oli natuke vähem, aga ma ei pööranud sellele suuremat tähelepanu. Aga kuskil nädal tagasi tekkis nahale väike lööve. Mis sügeles ebameeldivalt. Kratsisin ja mõtlesin, et küll kaob ise ära. Sõin gluteeni edasi.

Ja siis eile. Õhtul tekkis nii hull sügelus, et ma võin ausalt öelda, et mu kehal polnud ühtegi kohta, mis poleks sügelenud. Isegi silmamunad sügelesid. Ja rinnanibud. Küünarnukkidest ja põlveõnnaldest rääkimata. Vastik, vastik, vastik. Oli isegi üks hetk, kus ma olin näost täiesti punane ja mulle tundus, et ma olen saanud anafülaktilise šoki. Inno arvas, et kiirabit kutsuda ei ole mõtet. Aitas mul hoopis selga sügada, sest enda selga ei ole eriti lihtne sügada.

Ühel hetkel tuli mul meelde, et tavaliselt, kui ma gluteenile riisi peale söön, siis hakkab mul parem. Keetsingi endale basmati riisi ja tõesti, hakkas parem. Kuigi mitte eriti, ma ütleks.

Isegi öösel jätkus see hull sügelemine ja ma vannun, et ma sügasin ennast ka läbi une. Vastik, vastik, vastik. Mul on see asi varem olnud, tuleb ausalt tunnistada - seda nimetatakse soome keeles ihokeliakia'ks ja eesti keeles vist dermatiidiks. See tekib mul tavaliselt siis, kui ma olen tükk aega gluteeni söönud, ja nüüd ma olen teda söönud paar kuud. Varem on ka olnud, et kui ma olen paar kuud gluteeni söönud, siis on keha ühel hetkel ütelnud, et STOPP, nüüd aitab.

Isegi täna sügelevad veel natuke jalad ja käevarred. Inno ütles, et nüüd on selge, et ma gluteeni ei talu ja ütles, et ma ostaks endale poest riisigaleteid. Ostsin ja sõin koos soolalõhe ja sidruniga. Maitses oivaline, nii et ma olin sunnitud endalt küsima, mille jumala pärast ma jälle selle gluteeniga katsetasin.

Enam mitte kunagi, tõotasin ma täna endale. Tänasest ainult riisigaletid või gluteenivabad leivad ja saiad. Aga nendega on siin Võrus igavene jama. Ainus pood, kus neid müüakse, on Võrumaa toidukeskus, aga sealt on nad sageli otsa saanud. Minu meelest peetakse gluteenivaba toitumist Eestis ikka veel mingiks friikluseks või luksusejanuseks edvistamiseks, mitte aga tõsiseks terviseprobleemiks, ja see on jama. Sest kui Soomes on väga palju inimesi, kel gluteenitalumatus, siis loogiliselt võetuna peaks neid umbes sama palju olema ka Eestis. Gluteenitalumatus on Eestis tugevasti aladiagnoositud.

Vaatasime täna Innoga huvi pärast Soome Keliakialiitto (Tsöliaakia liit) koduleheküljelt, milliseid gluteenivabu tooteid on müügil Soomes, ja silmade eest läks päris kirjuks. Soome oma firma Vuohelan herkku näiteks toodab isuäratavaid tatra-, kaera- ja riisileibu. Sülg hakkas jooksma neid vaadates. Lisaks veel palju muid - näiteks Schar, mis Eesti turul (vähemasti Võrus) praktiliselt  ainus, on Soomes vaid üks paljudest gluteenivabadest alternatiividest.

Veel üks asi. Minu Soomes elav onu rääkis, et Soomes maksab riik tsöliaakiat põdevatele inimestele toetust, et kompenseerida neile see vahe, mis neil gluteenivabu tooteid ostes toidu peale rohkem kulub. Miks ei ole sama tehtud Eestis? Jällegi täiesti arusaamatu minu meelest. Rääkimata sellest, et Toidupangas pakutakse gluteeni mitte taluvatele inimesele täiesti tavalisi leibu ja saiu, mis tähendab seda, et tsöliaakiahaiged saavad enda tervisele kahjulikku toiduabi. See ei ole muidugi Toidupanga süü, nemad teevad tublit tööd, aga ma leian, et riik peaks gluteenitalumatust tõsisemalt võtma.

Alustuseks piisaks aga sellestki, kui mul oleks võimalik poest gluteenivabu tooteid osta. Peale riisigaletite, ma mõtlen. Neid läheb pikapeale väga tüütuks järada.

Pildil tänane saak. Parempoolsed on kõige paremad. Maisigaletid linaseemnetega.

48 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Huvitav, et ma söön tavalist leiba, tavalist saia ning joon hea meelega tavalist piima.
Mul on vist mingi paha haigus kuna tunnen ennast selle juures hästi ja mitte midagi ei sügele.
Mida teha?

Irja ütles ...

Järelikult sul lihtsalt ei ole gluteenitalumatust. Pole vaja midagi teha, lase samas vaimus edasi!

olge ise ka tublid ütles ...

Huvitav, mis takistab ise gluteenivaba leiba või sai küpsetamast? :)

Üsna suur valik gluteenivabasid jahusid on saadaval, retsepte on ka netis lademes.

Anonüümne ütles ...

Kunagi sügeles Inno ka, kui oli Inksi vastu allergiline ;). Ehk Sul sama lugu, ei talu enam Inno lähedust? ;)

Irja ütles ...

Mulle ei meeldi küpsetada.

Sügeleb ainult siis, kui gluteeni söön. Kui jälle gluteenivabale dieedile üle lähen, siis kaob ka sügelus.

Anonüümne ütles ...

Ega elus ei saa teha ainult meeldivaid asju. Tuleb ebameeldiv asi enda jaoks meeldivaks mõelda.Eriti kui tervis on mängus.

Anonüümne ütles ...

Nõus, Eestis on tõesti väike valik gluteenivabu tooteid. Olen ise ka gluteenitalumatu ja vahepeal täitsa hädas.

Anonüümne ütles ...

Elan Soomes ja võin kinnitada, et siin on tõesti gluteenivabu tooteid laialt saadaval. Ja siinses toidupangas ehk leipäjonos pakutakse gluteenitalumatutele gluteenivabu saiu ja leibu, isegi pagaritooteid. Väga paljud kohalikud eestlased käivad mitu korda nädalas leipäjonos ja saavad kogu oma toidu sealt. Poes ei kulu sageli sentigi.

Anonüümne ütles ...

Äkki tasuks ikka arsti juures käia ja mõned allergiatestid teha? Allergiat ja toidutalumatust põhjustavad ka mitmed muud asjad kui moehaigus gluteenitalumatus.

Irja ütles ...

See on väga asjakohane tähelepanek, aga mulle on väga põhjalik allergiatest tehtud, allergoloogi juures, ja selle tulemuseks oli, et mul on polüallergia, sealhulgas allergia teraviljade vastu. Lisaks sellele veel allergia kasside ja koerte vastu ja veel mõned allergiad - õietolm, hallitus jne. Teraviljaallergia ilmselt mul gluteenitalumatust põhjustabki.

Irja ütles ...

Gluteenitalumatus on tõesti praegu nö moes, aga mina sööksin hea meelega tavalist leiba ja saia, kui vaid seda teha saaksin. Iga kell valiks tavalise rukkileiva tatraleiva asemel, aga kui seda teen, siis on pärast talumatult paha olla.

Ann ütles ...

Gluteenitalumatus on sul ju moehaigus, alles jaanuaris lubasid, et ei iial enam ei söö ja siis oli postitus, et hommik hakkab Katariinast toodud saiakestega.
Gluteenita saab elada küll, ma isegi ei tea millal viimati gluteeni tarbisin. Olen sellest ka siin varem kirjutanud. Rimis on leida asju ja Maksimarketis, mõlemad peaksid Võrus ju olema. Kui leiba ei taha teha ja tavaline leib ei sobi, siis ära tee võileibu. Maailmas on väga palju muud mida süüa.
Tartus käies saaksite ka ju osta mingi varu ette, kui ikka on nii suur talumatus. Ja nu internetist kindlasti annab ka tellida. Mul on poeni 20km, mitte suurlinna poeni. Ja see ei takista gluteeni vaba olekut.

Irja ütles ...

Ma ei tea, allergiatesti ma ikka usaldan :) Ma ei taha endale sellist „moehaigust”, sest tavaline leib on palju maitsvam kui gluteenivaba. Samas ilma leivata on ka nadi hommikut alustada. Mulle maitsevad kõige rohkem Soome tatraleivad, mida olen Soomes olles söönud. Tuleb ilmselt Soome üks retk ette võtta ja endale suurem varu valmis osta :).


Anonüümne ütles ...

See on hea mõte. Elan samuti Soomes ja nii head gluteenivabade toodete valikut kui siin pole ma leidnud kusagilt mujalt. Mind ajab see eestlaste „küpseta ise” kõva häälega naerma. No miks peaks inimene ise küpsetama või midagi muud sööma? Eesti inimesed on väga vähenõudlikud ja seepärast lähebki neil kehvasti. Mitu aastat Soomes elanuna tean, et selline mõtlemine - peab kõigega rahul olema - ei vii kuhugi. Mitte keegi ei ütle sulle selle eest aitäh ja su elu ei lähe kuidagi paremaks. Just tuleb elult rohkem nõuda, mitte vakselt küür selga tõmmata ja kõigega leppida.

ann ütles ...

Allergiatestid ei näita tsöliaakiat. Teraviljaallergia ongi teraviljaallergia, see ei ole gluteenitalumatus.

Gluteenitalumatus e. tsöliaakiat diagnoosivad sisearstid e. gastroeneteroloogid. Esimene etapp on veretest (mida teevad tänapäeval ka eralaborid, näit. Synlab:
//Koe transglutaminaasi vastaste IgA antikehade ja immuunoglobuliin A määramine on esmane skriininguuring tsöliaakia diagnoosimiseks... NB! Vereproov tuleks anda enne gluteenivaba dieedi alustamist. Juhul kui olete juba gluteenivaba dieediga alustanud, tuleks enne gluteenitalumatuse analüüside andmist 6 nädala jooksul iga päev süüa neli viilu saia või vastavas koguses analoogset gluteeni sisaldavat toiduainet//.

Järgnevalt, tsöliaakiale iseloomuliku peensoolekahjustuse olemasolu/puudumist kinnitab sondi neelamine(mis on tänepäeval võimalik teha ka narkoosis, see maksab, kuid on võimalik). Eestis tegutseb tsöliaakiaselts, mis esindab tsöliaakiahaigeid ning on ka taotlenud riiklikku toetust eritoidu ostmiseks - kas on ka mingit toetust saadud, sellega ma pole kursis.

Ma arvan, et ka Soomes on vajalik tsöliaakiadiagnoos, et saada gluteenivaba toidu ostmise toetust. Kui toetust jagataks niisama, võiks ju igaüks öelda: "Ma ei talu gluteeni, palun toetust!". Toetust makstakse ikka ilmselt päris tsöliaakaihaigetele, mitte "moehaigusega" gluteenitalumatutele.

Anonüümne ütles ...

Soome leipäjonos jagatakse gluteenivabu leibu ja saiu kõigile, kes soovivad :). Ei pea sugugi olema tsöliaakia diagnoositud, Ann. Olen ise küsinud ja saanud.

Anonüümne ütles ...

Lisaks tsöliaakiale on olemas ka gluteenitundlikkus, gluten sensitivity. See on midagi muud kui tsöliaakia. Doktor Ozi saates räägiti sellest pikalt. Minul näiteks ongi gluten sensitivity ja tarbin samuti gluteenivabu tooteid.

Anonüümne ütles ...

Päris tasus sinna Soome minna, kui leibagi osta ei jaksa endale :). Piinlik lugu.

Anonüümne ütles ...

Tüüpiline eestlasejorsi arvamus. Soomes käivad väga paljud leivajärjekorras, ka soomlased. Isegi Evelin Ilvese isa käib. Siin ei ole see häbiasi.

Anonüümne ütles ...

Mis jorsi? No seleta mulle- miks sinna minna, kui seal ja endale ise leiba ei jaksa osta?!? Ma jaksan Eestis kogu toidu endale ise hankida, mis teil seal Soomes siis viga on?

Anonüümne ütles ...

Küsimus ei ole jaksamises. Mina kulutan oma raha riietele, uutele raamatutele ja ajakirjadele, reisimisele. Miks kulutada söögi peale, kui täiesti norm sööki saab tasuta? Kui veel Eestis elasin, siis ei jaksanud endale ühtegi uut riideeset osta, raamatutest võisin ainult unistada, reisimisest ammugi. Kuigi käisin iga päev tööl, ei logelenud. Käin leivajärjekorras, sest olen samuti gluteenitalumatu ja gluteenivaba leiba ja saia, mis poes küllaltki kallid, saab sealt tasuta. Hirmus mõelda, et Eestis peaksin leivajärjekorras tavalise leiva ja saiaga leppima. See on minu arust inimõiguste rikkumine :(

Anonüümne ütles ...

Inno, näe- see eelmine ano siin on just see inimene, kelle pärast riik "persekursil" on. Saamatu, hale, samas ülbe ja nõudlik. Selliste pärast on häbi eestlane olla.

Anonüümne ütles ...

Mul uhke Soome eestlasenaon jälle häbi selg küürus käivate kodueestlaste pärast, kes ei tee siis ka suud lahti, kui on sada korda vastu perset saanud.

Anonüümne ütles ...

Aga ju siis eesti perse on paks, kannatab veel mitme mõisniku piitsa välja :)

Anonüümne ütles ...

Mina ori olla ei taha ja elan seepärast Soomes. Need, kes orjad olla tahavad, elagu aga rahus Eestis edasi.

Anonüümne ütles ...

" Mitu aastat Soomes elanuna tean, et selline mõtlemine - peab kõigega rahul olema - ei vii kuhugi. Mitte keegi ei ütle sulle selle eest aitäh ja su elu ei lähe kuidagi paremaks. Just tuleb elult rohkem nõuda, mitte vakselt küür selga tõmmata ja kõigega leppida."


Eestis püütakse sellist mõtlemist, mis peab kõigega rahul olema, nimetada väga võltsilt "positiivseks mõtlemiseks" ja seda toonitavad igasugused "sallivad", kes ise on sallimatud.
Tegelikult sellise "positiivsuse" toonitamisega püütakse rahvast hoopis orjalikult vaos hoida.

ann ütles ...

Ah, ja veel. Kuna haigusnähud tekkisid just siis, kui on läinud soojemaks, ilmad on kuivad ja päikeselised, loodus hakab ärkama, oled olnud rohkem õues - oled sa kindel,et allergiline reaktsioon pole seotud millegegi, mis praegu looduses õitseb? Meelde tulevad paju, paiseleht...

Olen kulnud paljude tsöliaakiahaigete lugusid (mis vaevused neil olid, enne kui dignoositi) ning need on veidi teistmoodi.

ann ütles ...

Copy-paste ilmateenistuse lehelt 2015 aastast:


Ilusad ilmad suurendavad õietolmu sisaldust õhus
Neljapäev, 12. märts 2015


Sarapuu õietolm


Õitsemisperiood on kätte jõudnud. Lepa ja sarapuu urvad on lahti läinud ning kui ilmad kuivemaks lähevad, siis on oodata ka õietolmu taseme tõusu õhus.

Lepp ja sarapuu on ka ühed põhilised õietolmuallergiat ehk pollinoosi tekitavad taimed. Nende õitsemine võib kesta kuni aprilli lõpuni. Seejärel hakkab õitsema kask, mis on tugev allergeen. Olenevalt ilmastikust algab kase õitsemisperiood aprilli teisest poolest kuni maist ja võib kesta kuni juunini. Mai lõpust hakkavad õitsema ka kõrrelised. Nende õitsemisperiood kestab kuni suve lõpuni, sest erinevad liigid õitsevad erineval ajal.

Juuli teisest poolest alustab õitsemist veel üks tugevamat allergiat põhjustav taimeperekond, milleks on puju ja mille õitsemisperiood võib kesta kuni septembrini.

Anonüümne ütles ...

Ei mina ega keegi mu sõpradest-tuttavatest ei saa Eestis "vastu perset". Vastupidi, kõik on edukad inimesed. Miks sa nimetad orjadeks inimesi, kes ise oma eluga kenasti hakkama saavad? Meil, muide, nimetatakse neid, kes käsi pikal almust nõuavad (toiduabi on ju vaestele) kerjusteks. Vot kerjus olla ei tahaks, ei siin ega Soomes. See oleks alandav ja tunneksin end läbikukkununa. Sulle ilmselt tundub Soomes kerjus olemine kuidagi väga normaalne olevat, vaene hädapätakas ja häbiplekk.

Anonüümne ütles ...

09:42-le - absoluutselt nõus. 11:45 just nimelt selline sallimatu ongi. Päriselus ülekaaluline eit, kes käib miinimumpalga eest tööl ja vahib õhtuti seebikaid. Ilmselt mehe veidi kõrgemat palka siis selleks "eduks" nimetadki. Ja et oma alaväärsuskompleksi välja elada, siis sõimad ennast veel vaesemaid. Pane psühhiaatrile aeg kinni, ehk saad sealt paremat abi. :)

Triin ütles ...

Meie pere sööb ka gallette :) Maisi omad hetkel mu lemmikud! Tatra omad mulle ei meeldi, kuigi tatar maitseb. Riisi omi sai vahepeal palju söödud, nii et hetkel väga ei isuta. Peale panen ma põhiliselt sulatatud juustu ja sinki + kurk, paprika.
Supi kõrvale seemiku leib.
Aga söön ka saiakesi, kooki, torti. Mitte igapäevaselt muidugi.

Irja ütles ...

Mulle ka maitsevad just maisi omad, riisi omad on natuke nagu saepuru maitsega - mitte et ma saepuru proovinud oleks, aga kujutan ette, et umbes samamoodi võiks maitseda saepuru :). Kõige rohkem maitsevad maisigaletid linaseemnetega, sellised õhukesed.

Anonüümne ütles ...

12:12- marss leipäjonosse, muidu saab tänane leib otsa ja pead eilsete kontsudega leppima. Ega jah, läbikukkunud äpikutel on väha raske uskuda, et teised teenivad piisavalt nii toiduks, laste kasvatamiseks, reisiks kui hobideks. Sellise kahjuks ei pinguta ka, et ise kuhugi paremale elujärjele jõuda. Loevad koomikseid ja reisivad (Soomest Eestisse (või Eesti, nagu sinusugused ütlevad) ja siis täis kottidega tagasi, kuna Eestis on hullude päevade ajal vetsupaber odavam. :)

Anonüümne ütles ...

Said mu kommentaarist valusasti perse peale, jah, et nüüd siin niimoodi turtsud, 18:05 ;)?

Anonüümne ütles ...

Orjad möisevad, mis muud. Kiidavad laia suuga oma orjapõlve. Arvate, et keegi usub ka, et te EDUKAD olete, miinimupalga eest töö rabajad?

Anonüümne ütles ...

Kerjus peab ennast orjast paremaks? Muide, soomlased arvavad teiesugustest kerjuseestlastest sama vähe kui ählämitest :). Aga naudi oma närust elu edasi.

Anonüümne ütles ...

18:52- sa ise saad ju ka Soomes miinimumi? Või mis kurat sind muidu koos kodututega leipäjonosse ajab?

Anonüümne ütles ...

Ma seda sõimlejat siin tunnen tema kommentaaride põhjal, samamoodi räuskab Delfi Naistekas. Aga las olla igaühel oma lõbu.

Mispärast on vaja üldse teraviljatooteid süüa? Inimese organism ei saa nendega hästi hakkama, tekivad toidutalumatused ja läheb väga kiiresti paksuks. Toidulaud võiks peamiselt puu- ja köögiviljadest, vähemal määral kanast, kalast, lihast koosneda. Hommikusöögiks teha omletti, väga tervislik on. Kui pole laktoosi- ja/või kaseiinitalumatust, siis sobivad ka suhkruta piimatooted. Kehakaalule ja enesetundele mõjub väga hästi.

Galettides ei ole midagi kasulikku, tühjad süsivesikukalorid, mis virutavad insuliini kiiresti üles ja järsku alla, tekitades tujukõikumisi, ülekaalu, unehäireid, insuliiniresistentsust ja muud jama.

Anonüümne ütles ...

No Soome miinimum on ikka hoopis teine asi, mis Eesti miinimum :). Lisaks lastetoetused, eluasemetoetus, kunta toetused jne jne. Kuus tuleb ikka 3000 eurot kokku ära pluss elukaaslase palk. Eestis nägin miinimumi ja lastetoetustega nälga, uusi riideid osta ei jaksanud. Siin ostan endale iga kuu midagi uut, käin reisimas jne. Eluilmas ei tuleks tagasi teie närusesse Eestisse.

Anonüümne ütles ...

Leipäjonos käivad siin kõik - pensionärid, lastega pered, väikesepalgalised. Ei ole sugugi ainult kerjused, kaugel sellest :). Siin saab muidugi erinevalt Eesti toidupangast normaalset toitu, Eesti toidupanga toit kõlbab tõesti ainult kerjustele. Ilmselt seepärast teil selline ekslik arusaam ongi, et leipäjonos on kerjused :).

Anonüümne ütles ...

No aga miks sa oled siis selline hariduseta loll? Ma ei olnud tudenginagi näljas ja paljas. Ja mis kasu on 3000-sest miinimumist, kui sellest isegi toiduks ei jätku?!? Kas sa ise ei arva, et peaksid parema töö otsima/end harima, et miinimumist kõrgemat saada? Soomes kerjus olla on ju sama nõme kui siin, sest kerjus on kerjus ikka.

Anonüümne ütles ...

See on ammu teada, et teatud tüüp soomes elavaid eestlasi ja muid maahanmuuttajaid kasutab soome sots.süsteemi ära kuidas jaksab. Hiilitakse maksudest kõrvale, käiakse leipäjonos ja nõutakse kõiki võimalike toetusi. Siis ollakse uhked, et ma saan reisimas käia ja osta uusi asju. Rott on rott, pole vahet kas siin või sealpool lahte.

Anonüümne ütles ...

Toiduks jätkub, aga miks ma peaksin seda ostma, kui saan normaalset toitu täiesti tasuta? Paremat, kui teie oma näruste veeringute eest ostate??? Te ei kujuta ettegi, kuidas normaalsed inimesed elavad :D Samuti olen saanud nii enda kui laste riideid täiesti tasuta. Jällegi - teie seal peate neid oma näruste veeringute eest ise ostma, isegi kasutatud riideid ei saa Eestis tasuta. Mööbli olen saanud tasuta. Eestis müüakse Soome kasutatud mööbel kalli raha eest maha. Lollid eestlased ostavad, kuigi siin Soomes saab sellist tasuta :DD Aga eks virelege edasi :D

Anonüümne ütles ...

Meie siin Soomes naerame jälle teie üle, et vaat kus lollid, maksavad asjade eest, mida saab Soomes täiesti tasuta :D

Anonüümne ütles ...

Teie soomes naerate?! Ärge unustage, et Soomes on ka eestlasi, kes ei kä leipäjonos ja käsi pikal tasuta staffi kiunumas. Mina olen üks neist, kes täitsa oma palga eest jõuan süüa ja riideid osta, aastas 3-4 x reisimas käia ning Soomes ka kinnisvara omada. Aga olgem ausad, ega puhastusteenindajatelt ei saagi mingit eneseuhkust nõuda, nii et andke aga minna- küll teilegi varsti kraanid kinni keeratakse ja siis saate muude pagulaste seas vinguda kui raske teil on.

Anonüümne ütles ...

Ei usu mina, et Soomes oleks ühtki eestlast, kes oleks oma palga ausalt välja teeninud. Küllap huijad ka sina soomlasi nii, kuis jaksad, 11:22. Lihtsalt Soome läheb eestlaste põhjakiht, kel huijarlus veres. Nii et oled samasugune huijar kui too eelmine kommentaator.

Anonüümne ütles ...

Just nii, kõik Soomes elavad eestlased on huijarid. Istu, 5! Täitsa üllatav eksole, et eestlasi töötab Soomes ka muudel aladel kui ehitus, koristus ja kaubandus. Veelgi üllatavam on, et Soomes töötab isegi inimesi, kes Eestist on lausa kutsutud Soome tööle. Kui teeninda Soomes üle keskmise palka ausalt ja ametlikult, siis pole mingit vajadust käia palumas tasuta tavaari. See, et Soome on kolinud suur osa eestlasi, kes kodumaal hakkama ei saanud, ei tähenda seda, et kõik vöörsil elavad inimesed sellised on.

Anonüümne ütles ...

Oh jah, kindlasti on tohutud huiarid ka need arstid, keda tean (ja keda on konkreetselt kutsutud sinna tööle). Need arstid, muide, töötavad pool aega siin, pool seal. Vot nii isamaalised tegelased on.
Aga ega mingi siivooja ei sa sest aru nagunii.