pühapäev, 28. mai 2017

Asjalik kommentaar: miinimumpalga eest pole mõtet tööle minna

Kohviku sissekande juurde tuli asjalik kommentaar töölkäimise ja palga kohta, mille tahaks eraldi välja tuua:

Miinimumpalga eest pole tõesti mõtet tööle minna. Eestis on reaalne elatusmiinimum 1000.- eurot netos, sellega tuleb enam-vähem tagasihoidlikult toime ja saab ka 10% säästa. Alla selle on virelemine. Miinimumpalga teenimiseks kulub töölkäimisele juba rohkem kui palka saab. Töötamisega kaasnevad ju sõidukulud, lõunasöögiks raha, on vaja viisakaid riideid ja juuksuris käia, tööl on erinevad üritused, sünnipäevad, kus osalemiseks on vaja raha jne. Miinimumpalgast ei kata töölkäimise kulusid. Siis parem juba tõesti toetuste peal kodus olla, vähemalt närvid korras ja pole tööstressi.

Inno kommentaar: Olen ise ka nii- ja naapidi arvutanud ning tõesti alla 1000 vähemalt brutos välja eri tule (see teeb netos 807 eurot). Netos 1000 eurot tähendab brutopalka 1250 eurot.

Mina olen nüüd juba ligi aasta töötuna kodus olnud, kui ÜKT tunnid välja arvata (kusjuures NB! isegi ÜKT-le olen pidanud peale maksma ja tööriideid muretsema). Seejuures olen aktiivselt kandideerinud eri töökohtadele, aga pole valituks osutunud. Tööle saamisel on ikka konkurents päris tihe, eriti mis puudutab töökohti palgaga 1000 eurot või üle selle. Ja seda mitte ainult Kagu-Eestis, vaid üle Eesti. Miinimumpalgaga aga kuidagi toime ei tuleks. Võrus aga on kõik pakutavad kohad sisuliselt miinimumiga, sest välja reklaamitud rohkem saamiseks tuleb teha ületunde, töötada öösiti, puhkepäevadel ja pühade ajal, mis vallalisena ehk tuleks kõne alla, aga pereinimese puhul on raskendatud. Väikse palga puhul aga, nagu juba öeldud, tuleb tööl käimisele peale maksta.

Kagu-Eesti suurim probleem on transpordikulud. Palgad on madalad, kuna ettevõtetel pole raha - nendesamade transpordikulude tõttu, sest toodangut tuleb sadamasse transportida mitmesaja kilomeetri taha, erinevalt Tallinnast, kus transpordikulud on madalad. Kagu-Eesti ettevõtjate ainus eelis ongi madal, miinimumi lähedane palgatase. Ent väikse palga puhul ei suuda töötajad tööl käia. Erinevalt Tallinnast pole Kagu-Eestis tasuta ühistransporti. Mõned suuremad ettevõtted on organiseerinud oma transpordi, aga väiksematel seda võimalust pole. Varem said inimesed Venemaalt soodsa hinnaga kütust tuua, mis aitas kompenseerida transpordikulusid, aga see võimalus võeti paar aastat tagasi ära.

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui 1000 ka kehtestataks miinimumpalgaks, oleks see taas miinimum, millest ära ei ela. Kui pidada õigeks sätet, et eluasemekulud ei tohiks olla üle 1/3 palgast, siis Tallinnas on väiksema kuid talutava korrastatusega korteri üür pluss kommunaalkulud vähemalt 500. Seega ei saa rääkida 1000st kui tõotatud paradiisist.

a.

Anonüümne ütles ...

Inno, sul poleks kasu ka sellest kui 1000 eurot palka teeniks. Ikka võetakse suurem osa ära elatisvõlgnevuse katteks ja jäetakse vaid elatusmiinimum sulle arvele.

Nii et sul on kaks valikut : kas istuda kodus töötuna ja elatuda toetustest või minna tööle sinna, kust palka võlgnevuse katteks ära ei võeta. Praktikas tähendab see mustalt töötamist või tööd välismaal .Kumbki pole eriti hea variant. Aastad aga jooksevad ja keskeast saab kiiresti vanadus, mis on kibe kui pole sääste ning korralikku pensioni korjatud.

Anonüümne ütles ...

Peaksid nime vahetama. Usun, et tööandjad pelgavad palgata kurikuulsat Inno Tähismaad. Kardavad, et kui midagi sulle ei sobi või lihtsalt ei meeldi, teed nad blogis pihuks ja põrmuks. Eestis tööd leida suht võimatu vist.

Inno ütles ...

Ma peaks vist ka näo laskma ära vahetada siis. :)

Anonüümne ütles ...

Proovi Kaia Ivalt iluopi jaoks raha küsda.
Ta ütleb, et kulub endalegi ära.

Anonüümne ütles ...

Tööl käimine polegi ju kohustuslik. Kust raha lastele ja omale saad, see on nagu küsimus. Tööd tea ei taha, ettevõtlusega tegeleda ei oska. Pead ikka soome koristajaks minema. Seal ootavad purdumäed.
Lubasite minna kui õues soe, nüüd on väga soe ja te pole kuhugi astuma hakanud.