esmaspäev, 8. mai 2017

Eesti on nagu Põhja-Korea?

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Eestinen.fi vahendab soome pere elu Põhja-Koreas. Tegemist on ainsate soomlastega, kes seal elavad. Pereisa õpetab korealastele kartuli kasvatamist ja hoiustamist.

Kirjeldus põhjal on elu Eestis ja Põhja-Koreas väga sarnased. On pealinn, mis on üles vuntsitud, kus elab riigi eliit ja kus inimestel on hea elada. Ja siis on ülejäänud riik, kus inimeste olukord on kehv, kus inimesed on alatoitumuses ja vajavad humanitaarabi.

Ainus erinevus on see, et kui Koreas ei tohi inimeste tegelikust olukorrast rääkida, siis Eestis on see siiski veel võimalik. Kui aga soome ajakirjanik tegi Maalehe artikli põhjal saate, et eesti lapsed söövad näljaga puulehti, siis lasti ajakirjanik Eesti võimude pealekäimisel lahti. Aga Kodutunde saatel lastakse edasi tegutseda ning saatest on näha, et eesti perede olukord on väljaspool Tallinna katastroofiline. Väljaspool Tallinna peavad inimesed toime tulemiseks samuti omale ise toitu kasvatama, sest toit on väga kallis ja poest jaksavad kõike vajalikku osta vähesed.

Erinevalt Koreast saavad välismaalased Eestis vabalt ringi liikuda. Ning eesti inimestel on võimalus lahkuda välismaale. Aga seegi pole lihtne, sest see eeldab keeleoskust ja töökohta välismaal. Paljudel inimestel pole võimalik välismaale parema elu peale minna.

Nii nagu Põhja-Koreas, kulub ka Eestis põhiline aur ja raha sõjaks ettevalmistumise peale oma suure naabriga. Nii nagu Põhja-Koreas, tehakse Eestis otsuseid üle inimeste peade. Eesti kohta räägitakse, et Eesti on demokraatia, aga Velgevene on samuti demokraatia. Tänapäeva maailmas demokraatia ja diktatuur teineteist ei välista.

Eesti tahtis jõuda viie rikkama hulka, aga Eestist sai hoopis Põhja-Korea. Kuidas see küll juhtus niimoodi?

Kommentaare ei ole: