pühapäev, 21. mai 2017

Elatise menetlus toob kaasa vaesumise

Kuigi elatise menetlus peaks tooma kaasa elatise maksmise, näitab minu kogemus, et elatise menetlus toob kaasa vaesumise, laostumise ja võimetuse üldse elatist maksta.

Nimelt minu puhul arestiti elatise võlgnevuse katteks FIE kontod, mistõttu muutus võimatuks tegeleda ettevõtlusega. Lisaks elatisele oli FIE-l muid kohustusi, nagu riigimaksud, pangalaenud ja liisingud, mille tasumine osutus võimatuks. Seetõttu läks haamri alla vara, mille tagatisel oli ettevõtluse tarbeks laenu võetud. Koos varaga kadus võime tulu teenida ja elatist maksta. Samas oli FIE ainus võimalus teenida tulu, millest oleks saanud maksta keskmisest mitu korda kõrgemat elatist.

Kokkuvõttes oli sellises olukorras vaesumine ja laostumine paratamatu. Ma ei tea, kas see peabki nii olema, et elatise menetlus toob kaasa vaesumise ja laostumise.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Paras!

Inno ütles ...

Kannatavad ju lapsed!

Anonüümne ütles ...

Suva! Need on sinu lapsed ja neil on, rsk, ema ka olemas. Toitku-katku ise oma tited, kui sinusugusega paari heitis!

Anonüümne ütles ...

Minu tutvusringkonnas on paar meest , kellel on "lapsed järelmaksuga" - nad maksavad elatist oma eelmisest suhtest sündinud lastele. Pole täpsemalt uurinud, kuid näib, et nad täidavad oma kohususi. Ma ei ütleks, et need mehed oleks vaesemad või rikkamad kui teised. Töökamad küll. Samuti ei kurda nad igal sammul oma esimese suhte partnerite üle - käiakse isegi läbi.
Siit idee - pole vaja menetluseni laskuda !

Anonüümne ütles ...

Menetlus oleks ju olemata, kui sa oleks lihtsalt maksnud oma lastele, keda sa niiiiiii väga armastad :-) Arvasid, et oled kaval ja skeemitad, aga ei läinud läbi. Ja hea, et ei läinud. Kottisid oma enda lapsi! Nüüd kotitakse sind ja tänu sinu ja Irja õelusele, kadedusele ja lollusele kannatavad praegu teie lapsed. Mitte riigi pärast, mitte eksi pärast, vaid ainult teie valede otsuste pärast. POle vaja vist meelde tuleda, et karma is a bitch... Vastupidiselt teie ootustele ja lootustele eksi hävitada, läheb tal väga hästi ja see teid ju häiribki ja kibestuma paneb. Te võite ju väita, et see teid ei häiri ja te olete nii õnnelikud kui olla saab. Aga seda ei usu keegi, õnnelik inimene ei istu kodus ega kirjuta sapist nõretavaid postitusi.
PS olge tänulikud, et Eestis lastekaitse ei toimi.

Anonüümne ütles ...

Viimase anonüümse Suva kommentaar on labane ja otseselt pahasoovlik. Mul hakkab paha kui ma niisugust kommentaari juhtun lugema, see on räpane ja määrib isegi lugejat.

Õemees ütles ...

Teenin pisut üle statistilise keskmise ja ausalt - kahele lapsele seadusega määratud miinimumelatise maksmine tõmbab hinge kinni ka laste emaga tülis olemata ja kohtus käimata. Kõigi poolt rõõmsalt soovitatud "teeni rohkem" ei ole aga üldsegi nii lihtne teostada. Neid veel suurema palgaga töökohti kipub muudest märksa vähem olema ja ka risk ebaõnnestumise korral pool tuhat eurot kuus (pluss võimalikud kulud kohtutäiturile) võlgu jääda pole eriti ahvatlev. Vilets on veel see, et see miinimumelatis kipub keskmisest palgast pea kaks korda kiiremini kasvama. Täna saab veel kuidagi moodi maksmisega hakkama, aga kui miinimumpalk kord tõesti ametiühingute liidu soovitud 60%-ni keskmisest kasvab, noh, siis mina olen selleks ajaks ilmselt juba võla-vanglas.

Anonüümne ütles ...

No mine siis küüri end duši all puhtaks.
Kui Inno meelest pidi ta eksnaine saama üksi pojad toidetud- kaetud, siis minu meelest peab Irja ka saama oma tittedega ise hakkama.

LPR ütles ...

Ka kõige juhmim saaks aru, et jumal on siin kamaluga karistust määranud ja ootab patukahetsust. Niikaua kui seda ei tule ajab ta hagu alla. Naudi.

Anonüümne ütles ...

Küsimus õemehele. Kas naistel ei tõmba see hinge kinni, kui nad peavad lapsi üksinda kasvatama hakkama? Naised peavad panusatama nii materiaalselt kui moraalselt. Mees traalivaalitab uuel ringil ja eemalt ainult ohib :uued lapsed vajavad ka ..... Kui sa näed,et sul pole võimalusi juba olemasolevaid lapsi toetada ja nende kasvatamisse aega ja energiat panustada, siis sa lihtsalt ei sigi enam ja kõik. NIi lihtne see ongi.

Õemees ütles ...

Ei ole naised mitte alati ainult õnnetud süütud kannatajad, vaid teevad tihti ka täitsa oma valikuid. Kogu selles elatiste teemas kiputakse aga mööda vaatama neist kahest kolmandikust lahus elavatest isadest, kes oma lastele elatist maksavad ja nendega regulaarselt tegelevad ning sellega laste emadele ka hingetõmbe pause võimaldavad. Elatise mittemaksjate tümitamise käigus on aga mugav maksjatelt järjest suuremat summat välja pumbata. Viis aastat tagasi oli seadusega määratud miinimumelatis üsna täpselt võrdne TÜ Rakendusuuringute keskuse tuvastatud hästi toime tulevate leibkondade keskmise kuluga lapsele. Sama uuring väitis, et tuvastatud kulu on ajas edasi kantav korrigeerides seda tarbijahinnaindeksiga. Viie aasta summaarne tarbijahinna indeks, ehk elamise kallinemine on kuus protsenti. Miinimumelatis on aga samal ajal kasvanud üle viiekümne. Eks need, kelle eksid kenasti maksavad, ole rahul. Elu muutub aina lihtsamaks.