pühapäev, 21. mai 2017

Kas Eesti läheb Soomele „appi” nagu 1939. aastal?

Helsingi pommitamise jäljed 1939. aasta detsembris, väljavõte histdoc.com veebist. Õhurünnakutes sai surma ligi tuhat soome tsiviilelanikku.

Eesti kaitseminister Margus Tsahkna ütles Soome võimaliku sõjalist abi Eestile kommeteerides, et Eesti läheb küll Soomele appi. Soomlased on olnud selliste sõnade peale väga skeptilised. Miks? Sest Eesti tegi Soomega tihedat sõjalist koostööd ka 1930ndatel aastatel: Soome laht oli mineeritud, miinide asukohti teadsid ainult Eesti ja Soome pool. Eesti juhid kinnitasid iga natukese aja tagant, kui hästi on Eesti kaitstud ja kuidas iga rünnak lüüakse tagasi. Sama jutt käib praegu.

Ent soomlased on eestlaste bravuuritsemise üle väga ettevaatlikud. 1939. aastal tegi Eesti pool eesotsas toonase riigipea Konstantin Pätsiga soomlste selja taga diili Venemaaga, mis jättis Soome väga raskesse seisu. Päts teenis selle tehingu pealt raha, mida rahvasuus hakati kutsuma Eesti mahamüümiseks. Aga Soome jaoks tähendas see seda, et Venemaa sai Soome ründamiseks kasutada nii Soome lahte kui Tallinna lennuvälja. Tallinnast startinud lennukid külvasid hävingut ja surma Soome linnades.

Eesti poolt oli see, sõja eelõhtul alt ära hüppamine jube reetmine. Soomlastel on see siiani meeles ja veres - eestlasega võib koostööd teha, aga teda ei saa usaldada. Eestlased teavad seda ise ka hästi, et teist eestlast ei saa usaldada. Ma olen seda kogenud omal nahal Vene kroonus - jutt jookseb eestlasel hästi, aga kui nö asjaks läheb, siis on ta sinu kõrvalt kadunud. See on ka põhjus, miks soomlased on praegu väga skeptilised igasuguste garantiide suhtes, mida eestlased on hakanud soomlastelt manguma. Isegi NATO okupatsioonivägesid ei taha Soome oma territooriumil näha.

Ja õigupoolest, mis garantiisid on Eestil seoses Soomega vaja. Eesti selja taga on ju NATO, maailma võimsaim sõjaline jõud. Või ei ole?! Laskem soomlastel teha sõjalist koostööd Rootsiga ja võidelgem NATO-lt välja vajalikud garantiid!

Kommentaare ei ole: