laupäev, 20. mai 2017

Üksikvanemaga peredes on rohkem kuritegevust ja vägivalda!

Üksikvanemaga kasvanud lapsed kalduvad kuritegevusele, väljavõte ncjrs.gov veebist.

Miks on Eestis nii palju vanglaid ja vangide arv on kordades suurem kui Põhjamaades? Vastus peitub küsimuses, miks on Eestis nii palju üksikvanemaga peresid?! Nimelt, nagu näitavad uuringud, kalduvad üksikvanemaga peres lapsed rohkem kuritegevusele, kuna üks vanem ei suuda lapse jaoks pühendada piisavalt aega ja majanduslikku turvalisust. Üksikvanem ei suuda last piisavalt jälgida.

Eestis on ligikaudu 800 alaealist kurjategijat, mis on Eesti väiksust arvestades väga suur arv. Alaealiste kuritegevuse põhjus, nagu välja tuleb on üksikvanemaga pered. Nii et kui tekib küsimus, kust tulevad noored jõhkardid, kes peksavad lapse nähes päise päeva ajal pereisa vaeseomaks, siis suure tõenäosusega üksikvanemaga perest.

Soomes seda otse välja ei öelda, aga üksikvanemalt laste äravõtmine, mida Soomes elavad eesti emad kurdavad, tuleb just kartusest, et ilma piisava vanemliku tähelepanuta läheb laps kuritegelikule teele. Eestis, kus on palju üksikvanemaid, on laste ja noorte kuritegevus väga kõrge. Soome ei taha endal arendada uut Eestit.

Lisaks, nagu selgub uuringutest, on ka üksikvanemad laste suhtes vägivaldsemad. Nimelt on üksikvanemate ja laste suhted konfliktsemad. Ohus on eriti need lapsed, kelle vanem on lahutanud ja pole uuesti abiellunud. Ühe vanemaga peres esineb isegi ligi 10 korda rohkem vägivalda kui kahe vanemaga peres.

Siin graafikus on lastevastase vägivalla võrdlus üksikvanema ja kahe vanemaga peredes:


Nagu näete, on vahe väga suur.

Nii et ei saa päris öelda, nagu püütakse väita, et üksikvanem on sama hea, mis kaks vanemat ja et üksikema on ema nagu iga teine ema. See võib nii olla, aga on üsna tõenäoline, et mitte. Üksikvanem ja üksikema on selgelt probleem, millega tuleks ühiskonnas tegeleda. Igal lapsel peaks olema kaks vanemat, kellega laps suhtleb ja kes lapsega tegelevad.

Kui tulla tagasi Siiri Oviiri ja aasta ema konkursi juurde, siis tegelikult on lapse seisukohalt isegi hea, kui ema igal jõululaupäeval uut isa tutvustab, sest siis väheneb hüppeliselt tõenäosus, et laps kogeb vägivalda. Kõige hullem on uuringute järgi selline ema, kes on lahutanud, ei otsigi omale elukaaslast, kel pole lapse jaoks piisavalt aega ja kes on pidevas konfliktis oma lapsega. Juba see, et inimene on üksik ja omale kaaslast ei leia, näitab, et tal on mingi probleem.

Kommentaare ei ole: