kolmapäev, 3. mai 2017

Kuidas abipaluja aitamisest sai Malluka blogis abipaluja kiusamine

Üldiselt mulle Malluka blogi meeldib. Mulle meeldib, et ta julgeb oma elust ausalt ja avameeelselt kirjutada ning et ta teeb seda sellises mõnusas, kaasakiskuvalt humoorikas stiilis. Tema tänane postitus „Viitsid, anna raha?” häiris mind aga väga.

Mallukas kirjutas seal, taaskord talle omases humoorikas-lõõpivas stiilis, kuidas tema poole pöördus üks naine, kes palus abi, kas raha laenuks või kasvõi seda, et ta saaks talle postiga süüa saata, sest kapid on tühjad ja lastele ei ole midagi süüa anda. Mallukas kandis siis naise kontole 50 eurot (abipaluja ise konkreetset summat ei nimetanud, paludes kanda, palju süda lubab). Naine saatnud talle seepeale tänukirja, küsides, millal abistaja raha tagasi tahab, millele Mallukas isegi ei vastanud, sest teab oma sõnul väga hästi, et ta seda raha kunagi tagasi ei saa.

Lugu võinuks sellega lõpetatud olla, kuid täna sai Mallukas naiselt uue meili, kus too andis teada, et vajaks veel abi, kuna tema ja ta laps on angiini haigestunud ja vaja retseptiravimid välja osta. Mallukas enam naise kirjadele ei vastanud. Lõpetuseks küsis naine, kas isegi 20 euroga ei oleks võimalik aidata.

Seepeale postitas Mallukas naise abipalved oma blogisse. Ja oi, mis seal selle peale lahti läks! Tohutu üksteise ületrumpamine Malluka kiitmises ja abipaluja tümitamises. Malluka fanclub'i liikmed kütsid teineteist üha rohkem üles ja kui alguses vangutati abipaluja aadressil lihtsalt hukkamõistvalt pead (et oihh, kuidas niimoodi ikka saab, sa, Mallukas, ikka nii tubli), siis lõpupoole tulid järjest ründavamad kommentaarid, mis päädisid üleskutsega, et Mallukas peaks abipalujast ja tema lastest kindlasti lastekaitsesse teatama, et nood pere „elud-olud” üle vaataks. Kui Mallukas alguses selles ettepanekus kahtles, et kuidas ta ikka hakkab teise inimese peale kaebama, siis lõpus arvas ka tema, et peab võib-olla tõesti laste huvides ikkagi teatama. Selle peale loeti talle lahkesti üles kõik vajalikud kontaktid ja numbrid, kuhu tal vastutustundliku kodanikuna teatada tuleks. Oli tunda fanclub'i õhetavat kambavaimu, teineteisele tunnustavalt õlale patsutamist. Nagu oleks koos sõjas käidud ja üks tõeline kurjam liistule tõmmatud.

Kui te tahate teada, millised meeleolud eelnevad lintšimisele, siis soovitan teil seda kommentaariumi lugeda. Huvitav on jälgida, kuidas alguses neutraalne Mallukaski lõpuks tema kui „heategija” aadressil lausutud meelitustega enda poole saadakse.

Kui sündmuste käiku erapooletu pilguga vaadata, siis faktid olid ju tegelikult sellised, et üks inimene palus Mallukalt lihtsalt laenu, saates talle pärast raha kontole laekumist koguni tänukirja ja küsimuse, millal tuntud blogija soovib raha tagasi saada. Mis on ka arusaadav, kuna Mallukas ise kelkis Mihkel Raua saates, et on mitme inimese laste lasteaiaarved ära maksnud. Ilmselt eeldas too inimene, et Mallukal jagub mõni sent temalegi. See, et Mallukas arvab, et ta seda raha nagunii tagasi poleks saanud, on tema eelarvamus ega tähenda, et see naine ei oleks talle seda raha tagasi maksnud. Miks kahtlustada inimest, kelle usaldusväärsuses ei ole olnud põhjust pettuda?

Aitamine on keeruline asi. Tõeline aitamine, ma mõtlen, sest omakasupüüdlikult oskab aidata igaüks.  Lihtne on kellegi arvele raha kanda ja pärast kelkida, kui hea inimene ma olin. See inimene, kes nii teeb, ei tee aga seda mitte headuse pärast, vaid just sellepärast, et saaks sellega pärast kelkida. Ehk tema heategu ei tule südamest. Tõelised heategijad vaikivad oma heategudest. Kui teised neid esile tõstavad, siis hea küll, aga ise ei tee nad seda kunagi. Nad ei lase endale kunagi eluajal mälestustahvleid panna.

Minultki on küsitud, kas ma olen kedagi aidanud ja kui palju. Ma ei ole sellele vastanud ega kavatse ka kunagi vastata. Mul oleks piinlik sellest rääkida või täpsemalt öeldes mul oleks enda pärast piinlik, kui ma sellest räägiksin (üks kord vist siiski rääkisin ja siis oli tükk aega paha tunne). Seega ma ei räägi ja soovitan seda ka kõikidele teistele. Kui te tõesti tahate kellelegi head teha, siis tehke, aga ärge pöörake seda pärast enda kasuks. Ja kui te ei taha aidata või kardate, et see, keda aitasite, võib veel küsida, siis ärge aidake. Ja kindlasti ärge hakake seda, keda aitasite, pärast lintšima. See on kõige madalam tegevus üleüldse.

Inno kommentaar: Eestis on väga levinud maaslamaja löömine, ja seda kõige kõrgemal tasemel. Näiteks praegu, kus haige- ja sotsiaalkassa on pankrotis, võetakse rõõmuhõisete saatel raha ära haigetelt, vanuritelt ja lastelt, samas nuumatakse neid, kel raha on niigi palju. See on loomulikult karjuvas vastuolus euroopalike põhimõtetega, kus on esikohal võrdsus ja solidaarsus - sellepärast toetatakse ELi eelarvest heldelt Eestit ja eestlasi. Kui EL käituks nagu eestlased, siis ei saaks Eesti punast krossigi ning iga päev ilmuksid välismeedias teated eestlaste vaesuse kohta. Ilmuksid õudsad pildid Kodutunde saates osalejate kohta. Aga seda ei tehta, sest see pole sünnis. Niisamuti ei ütle näiteks soomlased kunagi eestlaste kohta ühtegi paha sõna, kuigi eestlased on soomlastest 4-5 korda vaesemad ja püsivad jätkuvalt vaesena. Miks siis on eestlased nii küünilised? Selle kohta on väidetud, et see tuleb eestlase orja-minevikust - ori nimelt ei ihka saada vabaks, vaid orjapidajaks, ehk olla ise see, kes teisi peksab ja alandab. Paljud eestlased on ise näinud näguripäevi, nad on olnud nõrgad ja alandatud, ja seetõttu valmistab suurimat heameelt nõrgemas positsioonis olevate inimeste alandamine. Stiilis, et annan raha ja siis kukun teist mõnuga tümitama. Kodutunde saates osalejad on saanud samuti sõimu osaliseks ja vahel terve see saade. Äärmiselt arusaamatu ja küüniline käitumine, aga just nii talitabki ahelatest vabanenud ori. See on ka põhjus, miks paljud inimesed Eestist lahkuvad välismaale, kus on võimalik rohkem teenida, kuna Eestis ilma rahata jäämine tähendab suurt alandust ja häbi.

31 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

On ikka jultumus küsida järgmine päev raha nii nagu nn. abipaluja tegi. Veel korduvalt emailidega pommitades. Aga noh, te olete ju ka harjunud abi paluma teistelt selle asemel, et ise midagi ära teha.

Anonüümne ütles ...

SAAST

on see sõna, mis seda lugu lugedes peas kummitama hakkas ja mitte lugu ei ole saast ega need inimesed, kes selle blogija lehel kommenteerisid vaid see blogija ise on saast. Kuna olen sõnatundlik inimene, siis ei ole mulle kunagi meeldinud selle blogija nimi, seostub sõnadega limukas, labane limukas, avalikkuses aeleja jne... Piiblis on öeldud, et inimesed aitaksid teisi ilma selle juures valjult kellasid kõlistamata, ma ei suuda austada ühtegi inimest, kes kiidab keda ja kus ta aitas.

Irja ütles ...

Mind häiris, et Mallukas hakkas inimest tümitama enne, kui too oli tema usaldust petnud. Inimene lubas ju raha esimesel võimalusel tagasi maksta. Ma oleks aru saanud, kui ta oleks tema kirjad avalikustanud siis. Aga enne seda, tehes ise oma peas järelduse, et niikuinii ei maksa? Mille alusel? Kui keefi palub sinul abi, siis ta alandab ennast sinu ees. Miks teda siis veel rohkem alandada?

Anonüümne ütles ...

/See on ka põhjus, miks paljud inimesed Eestist lahkuvad välismaale, kus on võimalik rohkem teenida, kuna Eestis ilma rahata jäämine tähendab suurt alandust ja häbi./

Palju olulisem põhjus on Eestist lahkuda just nimelt sellesama kurikuulsa eesti mentaliteedi eest. Rahalises mõttes on tänases Eestis võimalik vähemalt ära elada, aga need inimesed siin on enamuses... nojah. Kui viisakuse piiresse jääda, siis ei leiagi selliste kohta asjakohaseid sõnu.

Anonüümne ütles ...

lugege kõik kommid ja malluka vastused läbi, on ilmselge et tegu polnud mitte abivajaja, vaid petisega, raha kanti ju mingi mehe-eesti oma nigeeria prints kontole, mingit lapsega naist pole olemaski, ongi mingi mees, kes siis fb fake kontoga tüssab, see nii tavaline. olen rääkinud pensionieelikust naisega, kes saab miinimumpalka ja lootis teenida, kui sai nigeeria kirja, võttis veel sms laenugi, ja saatis kuhugi kabuli raha western unioniga, kõige nõmedam on, et ta keeldub politseisse avaldust tegemast, kuna nüüd on häbi, läks panka ülekannet tegema ja tellerid veel hoiatasid ja algul ei lastud tal teha seda, öeldi ,et on pettus aga ta ei uskunud.nüüd on rahast ilma ja mark täis kuna oli väike koht ka kus elab.

Anonüümne ütles ...

Selles suhtes, et see naine kirjutas, et palgapäev alles kuu lõpus, aga minu teada on lasterahapäev kuu alguses. Ja kui sai eelmise kuu lõpus palka siis kuidas ta kohe nii senditu on et isegi süüa pole.

Inno ütles ...

Inimene kirjutas, et maksab raha tagasi, aga Mallukas kirjutas, et ta ignoreeris seda kirja, kuna ta teab, et nagunii raha tagasi ei maksa. Kust Mallukas seda ette teab, mis teine inimene teeb? Ja kui on petis, siis tuleb teatada politseisse. Ja miks on vaja siis telesaates uhkustada oma rahaandmisega, kui tegelikult rahasaajatesse nii üleolevalt suhtub? Kui kõik rahaküsijad on petised. Oleks võinud siis telesaates hoiatada, et kõik need, kes raha saavad, langevad rünnaku ohvriks. Et inimesed teaks, mis neid ees ootab, kui Mallukaga asju ajavad.

Mulle tundub, et see Mallukas on lihtsalt ära pööranud, põeb mingit suurusehullustust.

Anonüümne ütles ...

Mis sa tänitad, ütle siis kohe otse, et oled Malluka peale kade :). Temal, erinevalt teist, kõrgeltharitud viienda põlve intelligentidest, õnnestub oma blogiga kenasti raha teenida.

Inno ütles ...

Me oleme varem korduvalt välja öelnud, et me raha eest kiidulaule ei kirjuta. Ma ei kadesta Mallukat, vaid tunnen talle kaasa.

Irja ütles ...

03:15 - ma lugesingi kõik kommid läbi. Mallukas ütles seal, et vaatas Facebookist järele, et päris inimene, kel isegi laps. Kuidas saab väita, et tegu petisega, kui inimene küsis laenu, mille lubas tagasi maksta, ja teda hakatakse petiseks sõimama sisuliselt kohe, andmata talle raha tagasi maksmiseks võimalustki? See on asi, millest ma aru ei saa.

Irja ütles ...

Kunagi Eveliis kritiseeris Mallukat ja ma vaidlesin talle siis vastu. Kõnealuse postituse puhul kipun pigem Eveliisiga nõustuma. Võib-olla on asi selles, et tegemist on veel küllaltki noore inimesega, kellele on kõik korraga kätte tulnud ja ta ei suuda seda veel piisava vilumusega hallata.

ann ütles ...

Ma arvan, et paljudele eestlastele lihtsalt ei meeldi, kui keegi manipuleerib nende tunnetega. Eestlased on igasugu kavaldajate ja petturite poolt lihtsalt hellaks tehtud!

Tuleb meelde kohe juhtum, kus üks mustlane sorava jutuga minu ema sõbrannalt (väikese sissetulekuga inimene) pidevalt raha välja musteldas, nii et lõpuks hakkas aitaja ise omakorda oma tuttavatelt laenu küsima. Viisaks inimesena samuti ta ei tahtnud kellegi ees hoobelda, et kellelegi raha annab. Lõpuks tuttavad siiski nö. kangutasid tal suu lahti ehk panid ta rääkima. Ja siis tuli kogu lugu välja. Teiste õhutusel ta oli võimeline lõpuks "Ei!" ütlema, maksis tuttvatele oma võlad tagasi ja sai jälle elama hakata.

Samuti on olnud igasugu lugusid, kus on tehtud haledat nägu, lapsed ette lükatud, aga pärast on küla peal endale annetajatest tagaselja üleolevalt räägitud, et "las tobukesed annavad, muahhaaaa" või midagi seesugust. Või on visatud saadud abi minema vms. inetud lood.

Nii eesti inimeste vihase suhtumise eest öelge "suur aitäh" kavaldajatele ja manipulaatoritele - nad on põhjustanud viha ja teinud suure-suure-suure karuteene siirastele abivajajatele.

ann ütles ...

Kui sündmuste käiku erapooletu pilguga vaadata, siis faktid olid ju tegelikult sellised, et üks inimene palus Mallukalt lihtsalt laenu, saates talle pärast raha kontole laekumist koguni tänukirja ja küsimuse, millal tuntud blogija soovib raha tagasi saada
-----

Eee, jah....Tegelikult on nii, et just igasugu kavaldajatel tuleb mängleva kergusega üle huulte lubadus kõik tagasi maksta. See on kavaldajate tüüpkäitumine lausa. Kui enne lubatud tagasimaksmist tuleb uus abiküsimine - siis on 99% tegemist kavaldajaga.

Tõeline abivajaja ütleks pigem, et ta pole üldse kindel, kas saabki kunagi tagasi maksta vms.

Muidugi pole kavaldamine kuritegu (antakse ju vabatahtlikult) ... aga see on üks omamoodi elustiil.

Pille ütles ...

Viimane teema, mis Mallukas on teinud, kannab pealkirja " kiusamine on nõme". Väga kahju sellest inimesest, kes abi küsis ning nüüd saab alandusi, pilkeid ja materdamist.

Inno ütles ...

Ann, Eesti president pettis EL-ilt toetuse välja ja nüüd siis tuleks Eestilt kõik toetused ära võtta või?

Anonüümne ütles ...

Ehk siis teie meelest on normaalne kui inimene on andnud eelmisel päeval 50€, siis järgmisel päeval saata veel 5(!!) kirja, et saaks veel 20€? Lisaks mallukas ei andnud seda laenu vaid kandis lihtsalt üle eeldades, et kui makstakse tagasi siis tore kui ei siis ei. Jah, mallukas tegi vea, õigem oleks olnud ignoreerida seda kirja, siis oleks 50€ alles ja innod- irjad rahul. Uskumatu nahhalsuus ikka inimestel, seetõttu polegi mõtet kedagi aidata

Inno ütles ...

No aga miks ei võinud Mallukas vastata sellele inimesele nagu asi oli, et ta ei näinud enam põhjust raha anda või tal pole enam anda? Miks oli vaja hakata raskes olukorras olevat inimest tümitama. Täiesti arusaamatu käitumine.

Ja no loomulikult pole mõtet raha anda, kui sul seda raha pole. Ja kui on, siis pole see maailma lõpp, kui annad ja veel juurde küsitakse. Iga inimene peab ise teadma ja aru saama, palju ta saab anda ja mis võib sellele järgneda. Kui sul on viimane 50 eurot, siis pole seda mõtet välja käia, siis oled loomulikult vihane, kui juurde küsitakse.

Anonüümne ütles ...

Kas sa lugesid seda juttu mida mallukas kirjutas või taas improviseerite? Pole hullu, ma kopeerin siia siis "Ütlesin talle ka, et see teist korda raha küsimine on juba väga kahtlane ja natukene nahhaalne."
Ometi see ei takistanud saatmast veel 4 kirja? Iga mõtlev inimene oleks ära löpetanud sellise vastuse peale, kuid seanahavedajad ja muidusööjad ei lase ennast häirida

Inno ütles ...

No aga miks oli siis vaja üldse anda seanahavedajale ja muidusööjale seda kommiraha? Oleks võind siis kohe telesaates öelda, et kerjavad, raisad, aga vat ei anna! Seal kuulutas küll, et annab sinna ja tänna ja muidusöömisest polnud juttugi. Milleks selline võltsmoraal, kui endal näpud põhjas? Andmise puhul kehtib põhimõte, et kui on, siis annad ja kui pole, siis ei anna ja ongi kõik. Nagu kerjusele tänaval, sa ei lähe ju uurima, kuhu ta selle rahaga läheb pärast. Ja kerjus on iga päev kohal, olenemata sellest, palju talle antakse. Kah pettus?! Ühesõnaga, kui annad, siis annad ja pole vaja targutada.

Mis aga pettustesse puutub, siis see on hoopis teine teema ja valdkond, kus sind algul nö ümber sõrme keeratakse ja siis sind täiesti paljaks tehakse. Aga seal käib mäng kümnetes tuhandetes eurodes, mitte mingi kommirahaga.

Inno ütles ...

Mallukas ise kirjutas, et ei vastanud inimesele midagi. Ja kui inimene uuesti kirjutas, siis läks vihale. Aga miks ta siis INIMESELE EI VASTANUD OMETI? Malluka jutu põhjal tundub, et ta on kergelt ära pööranud.

Anonüümne ütles ...

Kuule, erinevalt teist tuleb Mallukale päevas kümneid ja kümneid kirju, telefonikõnesid ja komnentaare. Tal on kaks väikest last, kas ta peaks nagu kõigile neile kirjadele reaalselt jõudma vastata? Ja sellele sulile veel korduvalt? Ta ju kandis raha, mis suhtlemist siin enam vaja, inimene võiks ikka rahule teise jätta kui on selge, et sõbrannatsemisest Mallukas huvitatud pole.
Miks see teie perset nii kangesti torgib muidu? Ehk küsite Mallukalt ta kontonumbri ja hakkate ise sponsoriteks siis?

Anonüümne ütles ...

Elementaarne lugemisoskus oleks üldjuhul ajakirjanikule vajalik. Soovitan teil seda arendada, ehk saate ka kunagi ise nii palju raha teenida, et ei peaks toetustest elama. Või on probleem pigem selektiivses tõlgenduses? Mallukal pole mingit kohustust kedagi aidata, aga teie sellest ju aru ei saa. Jahute ikka sellest kui ära pööranud, puruvaesed ja körinärijad eestlased on, sest vaat kus ülbik, ei tahtnudki teist inimest abistada iga päev väikse rahasutsakaga.

Inno ütles ...

Mallukas oleks võinud siis telesaates öelda, et ta tegelikult kedagi toetada ei taha, sest tal pole aega või hoiatada, et kui üks kord toetab, aga siis ärgu teda enam segatagu. Aga tema tele-esinemisest jäi küll mulje, et ta on lahkelt nõus abivajajaid aitama, kuna tal on sitaks raha, sest blogi toob nii hästi sisse. See ongi kummaline, et inimene teles kutsub kõiki aitama ja kui kirjad tulevad, siis on vihane. See on nagu Angela Merkel, kes teles kutsus kõik migrandid Saksamaale ja lubas neile nii tööd kui leiba, aga kui need kohale jõudsid, siis hakkas neid hoopis välja saatma.

Anonüümne ütles ...

Ammustel aegadel nimetati igasugust aluseta rahalunimist otsesõnu kerjamiseks. Ma leian, et seda nähtust võiks nõnda nimetada ka tänapäeval, ei ole selleks mingeid eufemisme vaja leiutada.

Irja ütles ...

Sa ei saa eeldada, et inimene on suli, kui ta ei ole sulle selliseks arvamuseks põhjust andnud! Ei ole nõus sinuga, Ann, et teistkordne küsimine teeb automaatselt suliks. Kui too inimene oleks Mallukale lubanud, et maksab raha ära ja oleks siis ära kadunud, alles siis oleks tal olnud õigus teine suliks tembeldada. Praegu on ainult Malluka oletus, et poleks maksnud.

Loomulikult ei ole Mallukas kohustatud kõiki aitama :). Ta ei pea kedagi aitama, kui ta ei taha. Aga aitamine ainuüksi ei anna talle mingit õigustust aidatut pärast maamutta tampida. See, kui sa kellelegi raha annad, ei tee sinust selle inimese isandat ega emandat.

Anonüümne ütles ...

Loomulikult on see naine suli. Ta palus ju raha kanda oma mehe kontole. Ühegi ausa inimese kontot ei arestita, nii et aus inimene oleks ikka isiklikku kontot kasutanud.

Irja ütles ...

Võib-olla võttis viimases hädas, lastele söögi ostmiseks kiirlaenu, ei suutnud maksta ja konto arestiti?

Anonüümne ütles ...

Kui lastele pole süüa anda siis minnakse Toidupanka. Nii et kùllap ta ikka on varemgi sulitempe teinud.

Anonüümne ütles ...

Laste isa maksab ju elatist, milleks laenu võtta?

Anonüümne ütles ...

kulla inno ja irja. by default on kõik netis raha küsivad inimesed petised. vaadake enda ümber ringi, selline fb ja insta kontodega nuiamine on tänapäeval samasugune scami liik nagu nigeeria kirjad. abivajaja tuleb suunata oma elukohajärgsesse sotsosakonda või mõnda heategevusorganistatsiooni.kõik teiste kontodele kanda laskjad on minu silmis kas maxupetturid, kohustustest kõrvale hiilijad või need fb kontod -ka paljude sõprade, kommide ja laikidega on võltsid. vaadake ikka riigiteataja.ee ja ametlikudteadaanded seal on vahest petised üleval ja googlest ka. nad muudavad nimesid pärast kohut seetõttu otsige isikukoode.

Irja ütles ...

Toimetulekutoetust saab ainult siis, kui sul pole kinnisvara, sama lugu toidupangaga. Okei, erakorralist abi ilmselt toidupangast saaks, aga ju ei tulnud see siis sellele naisele pähe. Ei ole põhjust teda sellepärast risti lüüa.