teisipäev, 23. mai 2017

Nagu tädi oma koera, kohtleb Eesti riik erivajadustega inimesi



Loomakaitsjad teevad tublit tööd, et võtta loomad ära tädikeste käest, kes neid julmalt kohtlevad. Ning ma vaatan rõõmuga, kuidas loomakeste heaks heldelt raha annetatakse.

Samas ma tahaks märkida, et täpselt niimoodi nagu see tädike kohtles oma looma, kohtleb Eesti riik erivajadustega inimesi. Ütleme otse: käib jõhker piinamine. Või kui lubate, siis represseerimine. Toetused võetakse ära ja töövõimetud sandid aetakse tööle, kuigi keegi neile tööd ei paku.

Ja kui tädikestega on kerge toime tulla, lähed kambaga kohale, tšahh ja valmis, siis riigiga on juba keerulisem - selle peale eriti kellegi hammas ei hakka. Ja ega inimesed ei julge ka riigiga vaidlema minna, sest erinevalt tädikestest võib riik lajatada vastu ja väga valusalt.

Erivajadustega inimeste puhul on asi keerukam ka seetõttu, et kannatanuid pole mitte üks või kaks, vaid kümned tuhanded inimesed. Ning neid ei aita mitte keegi. Mitte keegi isegi ei tea, kuidas erivajadustega inimesed elavad, sest nad ei käi väljas. Miks nad väljas ei käi - sest paljudel pole võimalik kodust välja pääsedagi ja need kes pääsevad, ei saa väljas liikuda, sest erivajadustega ja liikumispuudega inimestele pole rajatud vastavaid radasid ja kaldteid. Ning mis veel hullem, erinevalt loomadest, keda kõik armastavad, siis erivajadustega inimesi Eestis peljatakse. Nõuka ajal hoiti neid kinnistes kolooniates kinni nagu pidalitõbiseid ja ühiskond pole nendega harjunud. Nüüd kui Euroopa Liidus tahetakse erivajadusega inimesed teiste sekka tuua, siis on sellele suur vastuseis tekkinud.

Eestis võiks lisaks loomasõpradele tekkida ka inimesesõprade liikumine, kes näiteks erivajadustega inimestega tegeleks. Sellest oleks ühiskonnale palju abi.

16 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kui sa lugesid õhtulehe artiklit, siis nägid et erivajaduse lapse jaoks suutis ta ema sotsosakonnast liftiloa ja selleks kuluvad rahad välja kaubelda, kuid selle maja elanikud, KÜ liikmed, olid vastu. Võid siis ette kujutada, milline piin on elada inimeste keskel, kes ise on hullemad kui loomad, empaatiavõimetud egoistid, ja KÜ koosolekutel on selliste loomade karjumine üle teiste.

Inno ütles ...

Jah, siin peaks riigiasutused, president ja peaminister sekkuma ning tegema kõvasti selgitustööd. Eesti häda on see, et pole riigimaju nagu Soomes, kuhu ehitatakse erivajadustega inimestele spetsiaalsed üürikorterid, nii et kellelgi teisel pole kobisemist. Eesti on erivajaduste mõttes täielik džungel, see peegeldab aastakümneid tegemata tööd.

Anonüümne ütles ...

KÜ ei lubanud tal lifti ehitada maja fassaadi poole, külje peale ju lubasid. Aga vanamutt polnud sellega rahul. Mulle meenutab see teie pere saagat- küll ei kõlvanud ümberistumisega piletid, nüüd ei kõlba ükski töö. Üks vigin ja ving kogu aeg. Ja ise olete džungel, Juuli-nimeline ahvike on teil ka olemas.

Inno ütles ...

Loomakaitsjad ka selle koerapidaja-muti arvates mõttetult vigisesid.

Inno ütles ...

Minu eks Ingrid Veidenberg samas ei vigisenud - kui teda naaberkoerad häirisid, siis lasi need lihtsalt ära mürgitada. Ja oligi probleem lahendatud! Eestis käivad paljud asjad niimoodi. Mina jälle sellist lähenemist ei poolda, see oli ka üks lahkumineku põhjus - kultuuride totaalne erinevus.

Anonüümne ütles ...

Kultuuride? Teil Irjaga pole ju mingit kultuuri? Loe oma sõnavõtte siin, üks roppus ajab teist taga.

Inno ütles ...

Igaühele polegi antud võimet kõike mõista. Nagu meie Juulike lõbustab end asjadega, mida teine tähelegi ei pane. Või nagu jumalasõnagi ütleb, et õndsad on need, kes vaimust vaesed.

Anonüümne ütles ...

Vaata Inno, üks inime siin, see 20:03 käib ja loeb kõik su roppused läbi. Mina ei ole tähele pannud neid, sest mina neid ei otsi, aga hea, et on keegi, kes ka roppuste peale maias. Ta lohiseb sinu roppuste järel siin iga päev mööda blogi nagu see maasveetud kutsu, viska aga ette ja lohiseb järgi.

Koeraga läks vähe paremini, tema sai haljale aasale ja uude kohta elama, saaks see inimene roppuste lugemisest ka lahti, aga ei.

Laine, Õnne 13 stiilis

Anonüümne ütles ...

Vaimust vaesed olete tõesti kogu perega.

Anonüümne ütles ...

Nii tore, Laine, et sulle Tähismaad meeldivad! Oled ise ka Tähismaa ilmselt?

Anonüümne ütles ...

Aga Inno, kui sinu/teie meelest riik kohtleb erivajadustega lapsi nagu nagu kõntsa, siis miks sa asja käsile ei võta, korja punt selliseid kokku, kes teie arvamust jagavad ja pöörduge riigi vastu kohtusse.
Teil on koguaeg tuua näiteid, kui halb ja kole teie eluke on, selle asemel et vingida, haarake härjal sarvist ja katsuge hoopis midagi paremaks muuta.
Nüüd kui ma natuke enda soovituse üle järele mõtlen, siis ilmselgelt on sul 100 erinevat põhjust, miks ei saa midagi ette võtta.

Inno ütles ...

See soovitus kõlab jah kergelt niimoodi, kui öelda sellele piinatud koerale, et mis sa ulud muudkui ja midagi ette ei võta. Enamasti pole abivajaja kõige parem aitaja. Küll aga on minu võimuses koera kombel uluda ja ma teen seda niikaua, kuni midagi ette võetakse.

Inno ütles ...

Ma olen koera aastal sündinud ka!

Anonüümne ütles ...

Ma arvasin, et sea aastal. Jube sarnane oled.

Anonüümne ütles ...

Kohutav, et meie riigis sellised inimesed elavad, sinu ka irja sugused puugid täpsemalt.
Vaadake, et te lemmikloomi pidama ei hakka, üksteisest peaks teile piisama.

Anonüümne ütles ...

Tegelikult on Innott tulnukas Käo tähtkujust.