laupäev, 6. mai 2017

Trump alandab makse. Aga Eesti?!



USA president Donald Trump räägib Youtube'i vahendusel, kuidas ta saatis prügikasti Obamacare'i ning alandab makse, mis peaks looma uusi töökohti ja tagama inimestele parema tuleviku.

Sama peaks tegema Eestis - alandama järsult makse, sest alates Maire Forseli kurtmisest, et väikeettevõtjal pole võimalik Eestis ausalt ära majandada, on asi läinud ainult hullemaks. Kordan uuesti: VÄIKEETTEVÕTJAL POLE VÕIMALIK EESTIS AUSALT ÄRA MAJANDADA.

VÄIKEETTEVÕTJAL POLE VÕIMALIK EESTIS AUSALT ÄRA MAJANDADA!!!

No ja mis kasvust või töökohtadest me selles olukorras üldse räägime. Taustaks: töökohti loovad just väiksed ettevõtted, samas kui suured koondavad.

Eestis on ülikõrge just ettevõtete maksukoormus, see on tööjõumaksud. See, mis Eestis ülikõrgete maksude tõttu toimub, on katastroof. Selle peegeldus on haldusreform, mis maaelu lõplikult välja suretab, see on kaotab maakondade struktuuriüksused ja hävitab enamiku omavalitsustest. Näiteks Võrumaal jääb senise 13 omavalitsuse asemel alles ainult 3. Täielik tallinism!

Eestis kiidetakse, et töötus on väike. Tegelikult on seegi väga halb näitaja praeguses väikse majanduskasvu juures: sest see tähendab, et kõik töötud on kuhugi kadunud. Tegelikult pole nad kadunud, vaid on läinud ära üle lahe Soome või kuhugi kaugemale. Neist lahkunutest enamus ei tule enam kunagi tagasi. Eestis pole enam rahvast, kes midagi teeks, mõtleks ja arendaks. Seetõttu ei saa enam luua uut ettevõtlust. Pole ka tarbijaid, mistõttu kiratsevad kõik siseturule suunatud ettevõtted.

Eesti-suguse pisikese riigi jaoks on kõige tähtsam ressurss inimesed. Sest inimesed on need, kes asju teevad ja välja mõtlevad. Väike riik peab inimestest kümne küünega kinni hoidma (jällegi, haldusreform ajab inimesed minema). Eesti on rahvusvahelise konkurentsivõime indeksis alles 30. kohal, samas kui Soome on 8. kohal. Miks? Sest lisaks väiksele rahvaarvule, mida muuta on raske on Eesti suurimaks miinuseks võrreldes Soomega nõrk innovatsioon. Miks on Eestis haridus sama hea kui Soomes, aga innovatsioon kehv? Sest inimesed lahkuvad. Miks inimesed lahkuvad? Sest pole tööd. Miks pole tööd? Sest pole töökohti. Miks pole töökohti? Sest tööjõumaksud on kõrged. Nii lihtne see asi tegelikult ongi.

Mistõttu oleks vaja Eestis teha Trumpi ja makse alandada.

Siin Eesti konkurentsivõime graafik:

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Millest Eestis siis sinusuguseid hakatakse üleval pidama, kui makse alandatakse? Te olete ju kõik seal toetuste peal?

Inno ütles ...

Tuleb rohkem töökohti, on rohkem makse ja väiksem vajadus toetuste järele. Capiche?!

Anonüümne ütles ...

Teie Irjaga ju ikka tööle ei läheks. Ja eks terve Võrumaa on selliseid fiktiivselt puudega ja muidu põhimõtteliselt toetustes elavaid inimesi täis. Mingi maksude alandamine neid ei muuda, harjumus on juba sees ja seda õpetatakse lastelegi.

Anonüümne ütles ...

Teoreetiliselt on see arutluskäik õige, ja USAs see kahtlemata annab soovitud efekti, aga väiksemas sootsiumis - nagu näiteks Eesti - võib see tegelikult tulemust mitte anda ja sedapuhtalt Eesti väiksuse pärast, mastaabi puudumise pärast. Olgu see siis ausalt välja öeldud.
Variatsioon on veel selline, et Tallinn sellest küll järjekordselt võidaks, aga tühjenenud maapiirkondadesse ikkagi tagasi ei tulda.
Samas ega targemaid valikuid ka Eestile jäänud ei ole. Lihtalt maksumaksja raha ümberjagamine seda maksumaksja raha kogusummat ju ei kasvata.
Uba on aga selles, et praegustest Eesti poliitikutest ei suuda sellega hakkama saada ilmselt mitte keegi. Heameelega upitaks peaministriks Aadu Luukase, aga keda pole, seda pole.

Inno ütles ...

9:41 anole: Mis mõttes ei läheks? Töö oli ju olemas, aga töökoht kadus ära. Eriti nõme on süüdistada töötajaid töökoha kadumises. Võrumaa inimesed pole süüdi selles, et tööd pole.

Anonüümne ütles ...

Kas Võrumaa Teataja on siis lõpuks pankrotis ?

Inno ütles ...

Sisuliselt küll jah.

LPR ütles ...

http://ideas.ted.com/the-rise-of-the-useless-class/

Anonüümne ütles ...

Töötus on vaid statistiliselt vähenenud, sest maapiirkonnas elavad inimesed, kel tööd pole, ei raiska bussisõidu peale oma vähest raha, et riigiametnikule linnas nägu näidata ja linnuke kirja saada. Maal on valuutaks kartul ja liha.
Töötukassast saadava haigekassaga pole nagunii miskit peale hakata, sest arsti juurde lihtsalt ei pääse.

olge ise ka tublid ütles ...

Samal teemal räägiti täna raadiosaates "Räägime asjast".

LPR ütles ...

Trump alandab makse ainult korporatsioonidele ja ülirikastele. Kui sulle meeldib ette kujutada, et saad ka kunagi ülirikkaks, siis pane punane traktoristi mutsike pahe ja hõiska kaasa nende rednekkidega.