laupäev, 22. juuli 2017

Kas Eesti jäi liiga kauaks USA külge rippuma?

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Tunnustatud Soome rahvusvahelise õiguse professor ennustab USA impeeriumi peatset lõppu, vahendab eestinen.fi.

Seda on juba pikemat aega märgata Soome välispoliitilises tegevuses, kus USA asemel on peatähelepanu nihkunud Hiina ja Venemaa peale. Kes vähegi mõtleb, see saab aru, et USA-ga on kööga.

Eesti aga on kõik panused teinud USA peale, on jäänud USA vasalliks lõpuni ning see tähendab, et Eesti läheb põhja koos USAga. Mida see lühemas või pikemas perspektiivis eesti rahva jaoks tähendab, selle peale ei julge isegi mõelda. Aga on selge, et Eesti jaoks on muus osas rong läinud ning mida aega edasi, seda vähem tahab USA Eestist ja tema soovidest kuulda. Eesti on jälle võitlusväljal üksi nagu 1939. aastal ning peab valima, nagu öeldakse sita ja veel sitema variandi vahel. Kas Soome tuleb Eestile appi pärast reetmist 1939. aastal? Seda saab näha.

Millegipärast pole Eestis näha-kuulda põhjalikumaid analüüse USA poliitilise olukorra kohta. USA pole ju NSV Liit, kes kõik ära keelab. Arutleda ju võib ikka?

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

USA ei ole kunagi endast kujutanud impeeriumit.Küll aga kuulub USA impeeriumi suurriikide hulka kelle sõjalist jõudu kasutatakse impeeriumi huvides ja kõikjal maailmas.