esmaspäev, 31. juuli 2017

Omas kodus kodutu

Irjale meeldib vaadata seriaali The Real Housewives of Orange County, mis jutustab Ameerika 40-50-aastaste naiste elust. Irjale pakub see lustakat vaatamist, aga minule tuleb selline bon voyage tunne, kui parafraseerida minu eksi Ingridit ja Soome suusakuningat Mattit.

Milles asi? Aga nimelt selles, et selle seriaali naistele meeldib sõbrannatada, Seksi ja linna eeskujul, mis tähendab ühtlasi meeste alandamist ja mahategemist. Stiilis, et mehed ei kõlba kuhugi. Mina ei saanud sellest kunagi aru, miks on vaja taga rääkida inimesi, keda sa jutu järgi armastad ja kes on sulle jutu järgi elus kõige tähtsamad. Aga see tagarääkimine on massiline, ma arvan, et Seksi ja linna eeskujul. Mis siis tähendas, et kui mu eks Ingrid omale sõbrannad külla kutsus ja hakkas mehi taga rääkima, siis saadeti mind koos lastega kodust minema.

„Mine kuhu tahad,” oli sagedane ütlus, millega mu kallis abikaasa mind õhtul kodust välja saatis. Ma ei hakanud vastu ka vaidlema, sest naiste raha ja asjade teemalist kädistamist ning meeste tagarääkimist oleks olnud nagunii valus kuulata. Tegemist polnud seejuures mitte mingite suvaliste naiste, vaid tähtsate otsustajatega, kes juhivad täna elu Eestis.

Nõnda ma siis olin kodutu omas kodus, mida ma olin ise oma rakkus kätega korda teinud ja kuhu olin investeerinud kogu oma vaba aja ja raha, et nautida kodu kui kindlust. Aga sellele vaatamata jäin ma kodutuks. Olin omas kodus kodutu.

Ma kujutan ette, et see on täna nii paljudes peredes, mis pealtnäha on nii toredad ja edukad, aga kus on oma väiksed „saladused”. Näiteks see, et pereisa peab aeg-ajalt kusagil põõsa all magama. Eriti raske on see tänapäeval meestele, kel on raske kaasa rääkida, aga kellelt samas väga palju nõutakse. Minul oli näiteks nii, et kui mina oma sõbrad koju tõin, siis ajas naine meid minema lihtsalt. Veel 100 aastat tagasi oleks olnud mõeldamatu, et naine mehe kodust minema ajab, täna on see üsna tavaline.

Minu puhul muutus naine lõpuks lisaks muule veel väga vägivaldseks ja tuli mitmel korral kallale ning vehkis lauanoaga. Ma kannatasin seda mitu aastat, aga kui nägin, et see ei muutu, vaid läheb üha hullemaks, siis ma otsustasin suhte lõpetada. Kohtus leppisime kokku, et kogu vara, kaasa arvatud see kodutu kodu jääb naisele ja et selle sees on ka ettemaks laste elatise eest. Aga naine kokkuleppest kinni ei pidanud, kuna seadus võimaldab elatise iga kell sisse nõuda, millist võimalust ka naine kasutas. Aga ma millegipärast arvan, et see teiste tagarääkimine ja materiaalne küllus pole mu endist kaasat õnnelikuks teinud, sest ta pole enda kõrvale enam kui 10 aastaga mitte kedagi leidnud. Tal on küll palju raha ja hea sissetulek, aga kedagi inimest kõrval pole. Tundub, et selliste Seksi ja linna naiste kurb saatus on lõpetada oma elupäevad üksikuna. Selle Ameerika seriaali naiste juurest on ka mehed ära läinud ja lõpuks jäävad nad üksikuks. Mida üksikumad nad on, seda rohkem nad teineteise seltsi otsivad, ja lõpuks lähevad omavahel karvupidi kokku. Seda on päris jube vaadata.

Oma praeguses elus ja suhtes puudub mul küll materiaalne küllus, aga samas on kodu mu kindlus, kuhu on alati hea tulla ja kus on hea olla ja kust ei aja mind keegi minema. Minu elu suurim õppetund ja elu paradoks seisneb teadmises, et selleks, et olla elus õnnelik, ei pea olema suurt maja ja palju raha, vaid piisab väiksest korterist ja piskust, et endale ja lastele süüa osta. Eesti puhul on ainult raske ses mõttes, et toit on võrreldes sissetulekutega väga kallis ja külma ilma tõttu kulub seda palju.

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

tahtsid sa öelda ikka "de ja vu" tunne?

Inno ütles ...

Jah, aga Matti ja Ingrid ütlesid selle kohta bon voyage.

Anonüümne ütles ...

miks sa vägivaldsele inimesele nodi jätsid, vägivaldselt inimeselt tuleb nodi võtta hoopis

Anonüümne ütles ...

nojah, tsiteerides klassikuid "fifty-sixty" :D

Anonüümne ütles ...

Ma usun, et Ingrid on väga õnnelik oma vaba ja vallalise staatuse üle ja on selle teadlikult valinud. Kui esimene kooselu kogemus on sinusuguse töllist mehega, siis oledki pigem uhkelt ilma ja naudid elu. Mehele saamine pole eesmärk paljudele naistele. Vallalise elul on omad võlud. Ükski naine siin maailmas ei kannataks sellist meest välja nagu sina. Irja väljaarvatud, sest teda ei taha samuti mitte keegi,aga üksi ta hakkama ei saa. Thats it!

Anonüümne ütles ...

Kuulge selle asemel et siin mitu postitust päevas blogida, tehke trenni parem. Avaldate küll kogu aeg postitusi, et mis on tervisele kasulik ja mis mitte, aga mis te ise oma tervise heaks teete? Kas olete normaalses või ülekaalus KMI järgi? Lisaks maandab trennitegemine hästi stressi. Ainult jalutamisest on vähe et vormi saada. Peaksite selle peale mõtlema, Juulil on teid vaja ju veel pikalt.

Inno ütles ...

Juuli ongi pidev trenn. :) Nagu 25 kg jahukotti tõstad kogu aeg, mitusada korda päevas. Lihas muudkui kasvab.

Anonüümne ütles ...

Kas te ei karda, et Juuli tõstmisega teete seljale liiga ja pärast on teil endal teraapiat vaja. Pole seda last niipalju välja tõsta ja tassida.

Maret ütles ...

Oled Siis mees või supinahk, Innokene?Lased naisel ennast kodust välja lüüa ja ..lähedki saba jalge vahel!Rusikaga ei mõistnud siis lauale lüüa ja põrutada, et ei lähe ma siit kusagile.Võtku oma kanakari kaasa ja mingu ise kui soovivad klatšiõhtut korraldada.Miks mõned mehed küll nii äpud peavad olema?Ise tahad veel linnapeaks saada..Naised pistavad Su seal elusast peast pintslisse...või mida ise arvad kah
muig.. Päikest!

Inno ütles ...

Ma pooldan sõbralikku läbisaamist, kus inimesed ei tülitse pidevalt. Ma ei usu vägivalda. Kas linnapead peavad siis rusikaga omale õigust nõudma?

Maret ütles ...

Minagi poodan sõbralikku läbisaamist aga see ei tähenda veel seda, et lased endale pähe istuda.Nagu see Sul Ingridiga juhtus..

Anonüümne ütles ...

Sa nimetad siin suhteks, pereks ja koduks ju mingit haiget ollust. Ingridiga oli teil mingi haige siruatsioon, mitte perekond. Perekonnas valitsevad siiski austus, usaldus, armastus.