esmaspäev, 17. juuli 2017

Praegu on käimas eesti rahva kustumise aeg

Ärkamisajal Viljandis asutatud ajaleht Sakala.

Nii paradoksaalne kui see ka pole, aga iseseisvas Eesti Vabariigis, paljukiidetud Euroopa Liidu koosseisus on saanud eesti rahva jaoks kustumise aeg, kus eestlaste iive on negatiivne, väljaränne suur ja rahvaarv kiires languses.

Ning mis veel paradoksaalne, orjastatuna, Vene impeeriumi koosseisus 150 aastat tagasi oli eestlaste iive positiivne, rahvaarv kasvas ja algas eesti rahva ärkamise aeg. Eesti iseseisvumisele pandi just siis alus, 150 aastat tagasi.

Armastatakse öelda, et eestlased elasid siis kehvasti. Aga samas kui ajaloos tagasi vaadata, siis ehitasid eestlased omale suured majad. Siiamaani elatakse neis 150 aastat tagasi ehitatud majades, nii maapiirkonnad kui linnad on neid maju täis! Suured koolimajad on alles sellest ajast, kõik puha eestlaste endi ehitatud! Paljud on neist ära lagunenud, sest enam ei jõuta neid korras hoida. Kas te kujutate ette, eksole - siis jõuti ehitata, täna ei jõuta korras hoida.

Eestlastel oli maad, mida harida ja piisavalt toitu laste jaoks. Mida täna enam paljudel ei ole. Pered olid suured vaatamata sellele, et arstiabi tänases mõistes täielikult puudus.

Eestlased asutasid 150 aastat tagasi seltse ja organisatsioone, ehitati suured seltsimajad. Asutati üksteise järel uusi ajalehti ja ajakirju. Hakati laulu- ja tantsupidusid korraldama. Eesti rahvas ja eestlus kasvas ja õitses, ja seda kõike okupatsiooni karmides tingimustes.

Ja nüüd, vabana, täielik allakäik! Mis toimub?!

Kokkuvõttes, nii jabur kui see ka pole, elasid eestlased 150 aastat tagasi paremini kui nüüd.

Ja vaielge palun vastu!

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

ah et eestlased olid tsaariajal rikkamad kui praegu? heeheheee. ei viitsi vaidlema hakata, seda enam et täpselt nii see oligi. see kõik on muide väga täpselt põhjendatav, aga paraku on see põhjendus poliitiliselt ülimalt ebakorrektne.

aga kui rahvus vabana elada ei oska, siis on täpselt kaks võimalust: kas on vabadus illusoorne või siis on rahvus riiklusvõimetu. kolmandat seletust ei ole.

Anonüümne ütles ...

isegi nn.vene ajal elas töörahvas/pensionärid kordades paremini.vanasti öeldi kuldne rootsi aeg....nüüd öeldakse kuldne vene aeg.

Hirundo Rustica ütles ...

Lihtsalt usukumatu, mida kõike kirjutatakse... Vabandust väga, ma ei elaks kunagi sellel õndsal vene ajal! Isegi rootsi aja kohta oskavad ajaloolased välja tuua fakte, mis seda aega sugugi enam nii kuldsena ei näita. Aga ma olen oma poole sajandiga selgeks saanud, et inimesi on täpselt nii palju oma erinevate arvamustega, kui neid siia maailma loodud on. Ja igaüks võib mõelda ja öelda mis neile aga meeldib (peaasi, et see maailma uppi ei keera). Nii nagu minagi siin just nüüd ;-) Sest ei ole üldse nõus kirjutatuga. Minu meelest elame kõige paremal ajal üldse! Mul on südamest kahju, et ma ei ole hetkel Eestis, aga mu elu tegi imelikke keerdkäike veel enne, kui Eesti vabanes. Kuid see ei tähenda, et mu süda ja hing pole seal. Ja ma tean, et ma olen varsti jälle tagasi! Sellised negatiivsed arvamised õnneks mu enda suhtumist ei kõiguta. Mul on hea meel, et mul on Eestis just nooremate hulgas neid, kes näevad tulevikku Eestis ja kelle mõtted on justkui värske tuul kõigi ei tea mida taga nutvate kaeblejate kõrval :-) Elagu Eesti noored! Isegi kui neid vähe on. Aga see probleem pole mitte ainult Eestile omane. Lugege ja uuriga. Enamus lääne riike on sama mure ees!

Inno ütles ...

Olen Eestis elanud ligemale 50 aastat ja võin omast kogemusest öelda, et Eestis on tõesti hea elada, kuni oled noor, terve ja sul pole lapsi, eriti aga erivajadustega lapsi.

Anonüümne ütles ...

noh eestlased tavatsevad ennast ju ajalooliseks kannatajaks mõelda, aga tuntud joogateooria järgi sõltub umbes 70% isiku heaolust nimelt tema mõtlemisest. mida me võime sellest järeldada? :DD

täna oli siis esimene notariskäik. kas kolimiseks on mõtet spetsiaalsed plastikkastid rentida? //krõbistab neidsamu seemneid, mida ansip põllule ei külva.

Anonüümne ütles ...

Lisaks veel, et igal pool on hea elada, kui olla rikas. Isegi Eestis.

Triin ütles ...

Eestlane pole kunagi nii hästi elanud kui praegu. Fakt!

Mina arvan, e mul on hea elada ka siis, kui mul oleks erivajadustega laps. Mees on mul normaalne, st ei läheks ära. Mees töötaks nii nagu praegu ja seda hea palgaga. Mina saaksin töötada ka osalise koormusega ja abiks saaks olla mu ema, kes ei käi tööl. Tugivõrgustik on oluline!